17.3 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

Flors amb 115 anys d’història

Tres generacions de dones a la parada de la floristeria Romeu, a la Rambla Nova. Foto: David Oliete.

A l’antiga Rambla Castelar, corria l’any 1905 quan una modesta floristeria pujava per primer cop la persiana amb l’ambició d’esdevenir, algun dia, un fil de negoci familiar. Avui, 115 anys i quatre generacions després, per trobar-la només cal parar una mica d’atenció a poques passes de l’entrada del Metropol o al cor de la plaça de Verdaguer. La Floristeria Romeu és ja un braç més del patrimoni tarragoní.

La floristeria Romeu, que va obrir el 1905, ja suma quatre generacions

Enguany, les floristes no han pogut reivindicar-se en un Sant Jordi que no va acabar-ho de ser. “Vam haver-nos d’adaptar gràcies a les vendes per Internet”, recorden la Sefa Mohedano i la seva tieta Tecla Amigó.  “I va ser molt bonic poder regalar roses als hospitals”, si bé els números van caure a zero durant un trimestre llarg. Han pogut aguantar, però, de la mà d’estalvis i gràcies al fet que l’Ajuntament no els va cobrar el lloguer mensual del petit quiosc en què venen les flors al centre de la Rambla Nova.

La nissaga de floristes ha passat la pitjor part de la tempesta i ja pensa a remuntar després d’una represa positiva. “Si ho hem resistit tot fins ara, les dones de la família resistirem cent anys més!”, es convenç la Tecla. Recorden, emocionades, “les dones que som avui, i les dones que ja no hi són”. No sembla clar que la cinquena generació estigui garantida, però la Sefa no dubta que “ens queda molta corda”. I no hi haurà pandèmia que faci trontollar un dels negocis més arrelats a la tradició moderna de Tarragona.

Les dones del negoci troben que “hi ha moltes ganes de posar color i alegria a la vida”

Des de la reobertura, “ha tornat la gent de tota la vida i també va venint gent nova” que fins ara passava de llarg. Han notat “moltes ganes de posar color i alegria als balcons, a les cases, a la vida” després de mesos en blanc i negre i de portes tancades. Enguany no tornarà Sant Jordi —el de l’abril— i vendran molt menys que en qualsevol altre any, però a Can Romeu han aguantat bé el tipus.

Ara arriba Tots Sants, una cita destacada al calendari. La Sefa i la Tecla conviden els clients a reservar les flors amb antelació i recollir-les a la parada que també gestionen a l’entrada del cementiri. Toca serrar les dents, plantar cara i resistir amb el millor dels somriures. Com fa temps que fan cada matí, sense excepcions, des del 1905.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here