Advertisement Advertisement Advertisement
21.9 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 23, 2022

“El treball emocional és el més important quan nedes en alta mar”

Toni Pérez-Portabella rep un trofeu en una cursa del Club Natació Tarraco, el juny de l’any passat en aigües de Salou. Foto: Marc Colilla.

Vuit nedadors i una nedadora de la secció d’aigües obertes del Club de Vela Platja Llarga han assolit un autèntic repte marítim: completar la travessia entre la platja del Miracle i el Roc de Sant Gaietà, a Roda de Berà. Es tractava del segon intent després que, a principis de mes, el vent i el mal onatge desaconsellessin la travessia. Toni Pérez-Portabella, coordinador de la secció d’Aigües obertes del Club i responsable de l’esdeveniment, no hi ha pogut participar en aquesta ocasió per un problema de salut, però es mostra més que satisfet pel desafiament esportiu i organitzatiu que representa: “Són nedadors amateurs en una travessia poc habitual, cal molta preparació i el repte és col·lectiu”.

Toni Pérez-Portabella valora la gesta de nou companys que han fet la travessia Tarragona – Roda de Berà

El conjunt de nou nedadors va necessitar dissabte passat  tan sols set hores per cobrir un trajecte de vint-i-un quilòmetres, que en el tram final van fer acompanyats de nedadors aficionats de Torredembarra i amb el suport de caiaquistes voluntaris. Però més enllà de l’ambiciós repte, el fet posa de manifest el creixent interès per aquesta modalitat minoritària de la natació en aigües obertes: “Amb la pandèmia, molta gent ha optat per un esport en espais oberts i amb més llibertat”, segons Pérez-Portabella.

Els nou nedadors que van fer la travessa Tarragona – Roda de Berà aquest passat cap de setmana. Foto: cedida.

Nedar en aigües obertes és molt diferent que fer-ho a la platja o en una piscina. La profunditat de l’aigua, l’onatge del mar, el sol, un entorn que no domines… El més important, explica el vicepresident del Club, és el treball emocional que et porta a llençar-te al mar, perquè has d’estar pendent de moltes coses i “això fa que deixis els problemes a la sorra de la platja”. En alta mar et concentres en les onades, en la respiració i en la tranquil·litat, i desapareixen tots els maldecaps terrenals. És un privilegi i un estil de vida pels més atrevits: “Amplies beneficis mentals, físics i de connexió amb l’entorn i el món mentre admires la catedral des d’una perspectiva inèdita”, explica, il·lusionat, Pérez-Portabella.

“Nedar en aigües obertes implica llibertat i igualtat. Al mar només importa l’essència humana”

Però per sobre de tot, el repte dels 21 quilòmetres entre Tarragona i Roda de Berà és un objectiu col·lectiu. “Nedar en aigües obertes implica llibertat i igualtat. Desapareixen els estereotips i les diferències de la terra perquè al mar només importa l’essència humana”. Quan nedes lluny de la platja només penses en tu i en les persones que t’envolten, perquè estàs pendent d’elles i el seu ritme, el més important és no quedar-se a soles.

Toni Pérez-Portabella (dreta), amb Diego Ortega, un dels nedadors de la travessa de dissabte, en una foto de l’any passat al Cap de Creus. Foto: cedida.

Pérez-Portabella també imparteix classes de Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili, on el treball en equip i les ganes d’ensenyar i ajudar són més semblants en alta mar del que un es pot pensar. Per algú que estima tant el mar, separar-se’n és molt difícil; ell ha patit uns problemes de salut que l’han apartat de l’aigua sense que ho demanés. No amaga les ganes que té de tornar a llençar-se al mar, però la prudència impera: “Tornar al Club m’ha donat la vida i continuaré nedant, però ara el repte serà fer-ho tranquil”. El procés serà llarg i ell n’és conscient, però se sap il·lusionat d’enfrontar-se a aquest nou repte vital d’adaptar-se a la nova situació.

“En alta mar amplies beneficis mentals, físics i de connexió amb l’entorn”

“Quan surto a nedar tot es concentra en viure el present, en tenir consciència viva del què estàs fent en cada moment”, diu. És una autèntica teràpia sense professionals ni divans: alliberar la ment i aprofitar al màxim una estona que tens per estar amb tu mateix. El mar, pel Toni Pérez-Portabella, és una de les ajudes més essencials de la seva recuperació, al costat de la seva parella i la filla petita. I aquesta, una altra història de rabiosa vitalitat.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here