10.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, desembre 4, 2021

Quan trontolla la nostra salut emocional

Imatge d’un bus de l’EMT amb la campanya dels psicòlegs tarragonins. Foto: cedida.

“Resumida, la recepta anticovid per aquest hivern (TTA): Teletreball, Teleeducació i Aire lliure, i tothom ben abrigat. Només així podrem tornar a obrir els serveis, sempre evitant interiors, o utilitzant-los molt poc temps”.

El missatge a Twitter és del físic Àlex Arenas, professor de la URV i un dels científics que hem descobert aquest 2020 a les xarxes i als mitjans de comunicació. Cal reconèixer la capacitat d’Arenas de condensar en poques paraules la fórmula per combatre el coronavirus i d’escriure missatges clars i fàcils d’entendre per la població en general.

Les recomanacions de l’expert a les autoritats sanitàries s’expressen de manera sintètica i concisa, però el problema és que són constants i, sovint, contradictòries amb altres veus de científics, metges i tècnics assessors.

“L’allau de missatges d’experts i polítics per combatre la covid-19 amenaça la salut mental”

Vivim en una voràgine comunicativa que amenaça la nostra salut mental. Missatges que tendeixen al dramatisme i l’apocalipsi. Missatges que volen anticipar escenaris quan encara no hem assumit les mesures anteriors. Missatges que arriben incongruents a la ciutadania perquè les opinions són múltiples i diverses. Missatges més moderats i missatges més radicals. Missatges que semblen contraprogramar-se. Missatges que, en definitiva, incrementen l’ansietat i l’angoixa.

“Són missatges sovint contradictoris que encara creen més angoixa”

Necessitem una dieta comunicativa i un pla de xoc emocional. Tenim per davant un hivern molt dur i llarg i les conseqüències en salut mental, més enllà dels que pateixin directament la Covid-19, poden ser irreparables. Així que toca posar-se en mans professionals si la tristesa, la irritabilitat i la depressió envaixen les nostres vides.

Els psicòlegs tarragonins fan una campanya per visibilitzar la seva professió

Mentre escric aquestes paraules, constato que la delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha iniciat una campanya per a visibilitzar la seva professió. La campanya porta com a lema Psicologia: La ciència que troba el fil del que estirar. Els autobusos de l’EMT incorporaran imatges d’aquesta iniciativa, que vol remarcar amb encert la importància de posar-se en bones mans quan es parla de salut mental.

Dit això, no podem oblidar que àmplies capes socials no es poden pagar un psicòleg. Probablement, les que tenen més necessitats derivades dels problemes de salut, laborals, econòmics i familiars de la pandèmia.

L’atenció primària, ara saturada, és la peça clau per detectar problemes de salut mental

L’atenció primària és la peça clau en la detecció precoç dels problemes probablement més habituals, com l’ansietat i la depressió. Però, en quina situació es troba la sanitat pública per poder atendre la salut mental de la ciutadania? El repte és majúscul, però tard o d’hora, s’haurà d’afrontar amb més recursos materials i personals.

Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here