16.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 22, 2024

El segon cop a la reputació del sector químic

Rubén Folgado, al mig, el dia que va ser escollit president de l’AEQT, el 19 de novembre de 2019. A la dreta, Ignasi Cañaveral, un dels dos vicepresidents. Foto: David Oliete.

El 19 de novembre farà just un any que el van escollir  president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona. En dotze mesos ha hagut de gestionar els moments més delicats de la història de l’entitat: els efectes al conjunt del sector de l’accident d’IQOXE del 14 de gener i els efectes econòmics de la pandèmia. Ara, l’han detingut per unes presumptes irregularitats en la seva companyia, Messer Ibérica.

La detenció de sis directius, entre els quals el president de l’AEQT, provoca un enorme impacte

Rubén Folgado, president de l’AEQT, és un dels sis detinguts en l’operació dels Mossos per ordre del jutjat d’instrucció número 2 de Tarragona que investiga possibles delictes d’estafa, falsedat documental i corrupció. Els implicats pertanyen a Messer i Carburos Metálicos i, encara que la patronal química es vulgui mantenir a distància de la sorpresa que ha provocat la notícia, la presència entre els detinguts del seu president provoca un enorme impacte de conseqüències encara imprevisibles.

L’operació policial arriba 10 mesos després del desgast d’imatge provocat per l’explosió d’Iqoxe

Les presumptes irregularitats estan relacionades amb el preu de l’electricitat que paguen les dues companyies (els acusen d’estafar 100 milions d’euros). És cert que l’afer judicial no implica directament l’AEQT i sí a dues de les seves 31 empreses associades, però també és cert que el fet que Folgado sigui un dels implicats remou els fonaments de l’entitat, tot just quan volia treure el cap després del cop duríssim que va representar l’explosió d’IQOXE.

Rubén Folgado continua com a president, però les seves funcions les assumeix el comitè executiu

Folgado continua sent el president formal de l’AEQT, però els vicepresidents Ignasi Cañaveral (Dow) i Manuel Segura (BASF) han assumit amb el comitè executiu i de forma col·legiada les funcions de la presidència de l’organització “per garantir la continuïtat de la seva normal activitat”, segons apunten en un comunicat oficial.

Folgado aposta per liderar des de Tarragona un gran projecte sobre un nou model energètic

A finals de novembre està prevista l’assemblea anual ordinària de l’entitat i l’1 de gener entra en funcionament el Pla Estratègic 2021-2023 que marca les línies mestres de futur. Qui hagi sentit parlar a Rubén Folgado als darrers mesos haurà trobat un directiu convençut que l’AEQT ha d’impulsar la transició en el canvi de model energètic i que Tarragona (amb la implicació del Port i la URV) ha de ser el motor per liderar un gran projecte vinculat a la crisi climàtica i les energies renovables. Un projecte per aspirar als ajuts milionaris de la Unió Europea.

Dues adversitats en un any: com es pot recuperar la imatge del sector?

La detenció de Folgado i dels altres cinc directius és un cop dur a la imatge del sector. El segon cop dur en 10 mesos per a un sector que va viure a inicis d’any l’accident més greu de la història de la petroquímica de Tarragona i que l’actitud dels directius d’IQOXE no ha ajudat a mitigar. Com es pot recuperar la reputació d’un sector econòmic clau a Tarragona i que ha aguantat prou bé la pandèmia? S’ha de reinventar l’AEQT? Si les preguntes ja eren importants a finals de gener, avui encara prenen més sentit.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here