20.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

El Delta i el Glòria, en blanc i negre

L’exposició ‘Glòria. I ara què?’, produïda pel Museu d’Art Modern i amb imatges del col·lectiu Photo KM0, es podrà visitar fins el 29 de novembre. Foto: Rubén Perdomo.

“Estimats veïns d’arreu, a casa nostra (que també és la vostra) vinguen quan vulguen, a desconnectar, a mirar moixons o menjar un bon arrosset, però sàpiguen que ja no voran una part bonica de casa nostra, perquè potser només l’hem estimat natros, i no prou qui tenia el poder per salvar-la. Vinguen quan vulguen, però quan marxin, expliquin-ho ben clar: amb cada llevantada perdem un tros de Delta, i el llençol que hem perdut amb el Glòria es diu la barra del Trabucador.”

Les colpidores línies de l’escriptora ampostina Maria Climent donen la benvinguda a una exposició que tan de bo mai s’hagués dut a terme. Una mostra fotogràfica impactant. Glòria. I ara què? ocupa des del 17 de setembre la Sala 0 del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona. El temporal que va sacsejar la costa catalana el passat mes de gener es va acarnissat ferotgement amb el Delta de l’Ebre. La joia del sud del país feia temps que patia una imparable regressió per diversos motius, però les pluges i les inundacions de fa gairebé deu mesos van suposar un abans i un després. Qui sap si un punt de no retorn. El FET descobreix l’exposició de la mà dels fotògrafs Rubén Perdomo i Ram Giner.

EL ‘FET’ VISITA L’EXPOSICIÓ ‘GLÒRIA. I ARA QUÈ?’ ACOMPANYATS PELS FOTÒGRAFS RUBÉN PERDOMO I RAM GINER

L’edifici del carrer Santa Anna acull la mostra a càrrec del col·lectiu de fotògrafs tarragonins Photo KM0, nascut l’agost del 2019. Fins a sis dels seus integrants es van desplaçar al Delta de l’Ebre dies després del desastre per tal de plasmar com de greu era l’afectació sobre un terreny que va veure com el mar engolia platges i camps d’arròs. Miguel Bernús, Ramon Cornadó, Pep Escoda, Alba Rodríguez, Ram Giner i Rubén Perdomo no es van posar d’acord amb el fil conductor de l’exposició. “Cadascú va fer les fotos com va voler, però tots vam treballar en blanc i negre. Acompanya la tragèdia, maximitza el desastre”, revela Giner sobre les 12 instantànies que integren el Glòria. I ara què?.

Ram Giner (esquerra) i Rubén Perdomo (dreta) són dos dels fotògrafs que van documentar els efectes del temporal Glòria al Delta de l’Ebre. Foto: Biel Roquet-Jalmar.

Poc després del temporal, una vintena de fotògrafs ja van posar fil a l’agulla. La platja Bassa de l’Arena, devastada, va ser l’escenari d’una acció d’un sol dia, feta amb imatges del Delta d’abans del Glòria que els professionals ja tenien. “Va anar molt bé i va tenir ressò mediàtic”, apunta Rubén Perdomo, satisfet amb l’èxit d’aquella primera manifestació. A més a més, molts d’ells van seguir anant-hi diversos cops per documentar el desastre. D’aquí va néixer el Glòria. I ara què, gràcies al Museu d’Art Modern, que va posar la proposta damunt la taula de seguida i en va assumir la producció. El seu director, l’ampostí Manel Margalef, explica que l’exposició havia d’agafar “un caràcter propi”, per tal de “prendre el pols al carrer”. El visitant, davant la destrossa, no queda indiferent.

LA MOSTRA APOSTA PEL BLANC I NEGRE PER TAL D’ACOMPANYAR LA TRAGÈDIA DEL TEMPORAL GLÒRIA

La petita Sala 0 del MAMT es fa gran per explicar la magnitud de la tragèdia. A la paret esquerra, la dotzena de fotografies en blanc i negre dels fotògrafs de la ciutat. Cadascú n’aporta dues. Un edifici enrunat, una barca enfonsada, un arbre a punt de caure o una tonyina morta per plasmar “el drama natural, humà i social”, apunta Perdomo. Tot plegat combinant “estils poètics i documentals; tot ajuda”, matitza. A la paret dreta, una recopilació d’instantànies en color del Delta obra d’artistes ebrencs. El contrast és corprenedor. A la paret del mig i com a nexe d’unió, s’hi projecten sense fi un seguit de vídeos enregistrats amb dron que contextualitzen encertadament l’impacte del Glòria. Impotència.

“Pels fotògrafs, el Delta és un referent, cada època de l’any és completament diferent”, assenteix Ram Giner. Fins ara, la immensa terra que acompanyava els últims quilòmetres de vida del riu Ebre, juntament amb els seus paisatges i la seva fauna, eren un autèntic paradís pels amants de la càmera. Ara, però, els fotògrafs ja han assumit la pèrdua de molts dels “referents visuals” que hi tenien; platges, arbres o camps d’arròs ja no són on eren. Fins i tot les carreteres acaben de sobte, enterrades sota la sorra. “El Glòria s’ho va emportar tot, és un nus a la gola constant”, lamenta Giner.

Una dotzena d’instantànies plasmen el drama natural, humà i social que pateix el Delta de l’Ebre des de fa gairebé un any. Foto: Rubén Perdomo.

Les primeres visites al Delta van ser difícils de digerir. Una de les fotografies de l’exposició plasma com ha canviat l’entorn del Restaurant Los Vascos, a Deltebre: “La gent que s’ha fet gran allà havia de caminar 300 o 400 metres per arribar al mar. Ara, l’aigua entra dins el seu restaurant”, detalla Ram Giner. Si pel fotògraf tarragoní la situació ja és dura, assegura que no vol “ni imaginar com ha de ser pels ebrencs, que van perdent casa seva, la seva terra”. De fet, aquest era el cas d’un pagès que “estava a punt de plorar, desesperat. El mar s’estava menjant la seva vida”, comenta Rubén Perdomo. El futur del Delta no és esperançador: “Si ha de desaparèixer, desapareixerà”, assumeix. Ara bé, “s’ha d’aconseguir que hi hagi més respecte per aquesta terra”. Perdomo és taxatiu.

L’OBJECTIU ÉS GENERAR CONSCIÈNCIA SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC I RECLAMAR L’ACTUACIÓ GOVERNAMENTAL

Precisament, els dos integrants del col·lectiu Photo KM0 posen les institucions en el punt de mira, i ho fan a través d’una fotografia reivindicativa, documental i, sobretot, que generi consciència sobre els efectes del canvi climàtic. Tant Giner com Perdomo lamenten la deixadesa governamental envers el Delta. Parlen de manca d’acció a curt i llarg termini. Per una banda, asseguren que “a la barra del Trabucador s’hi està actuant mínimament per interessos privats, per poder arribar a les salines”, mentre que “els pagesos i els seus arrossars estan oblidats, això és un contrasentit”.

Per altra banda, denuncien que, de forma crònica, “les terres del sud sempre són ignorades”. Això sí, Giner admet que “s’hauria de ser proactiu i no reactiu” enfont les institucions. “Els últims 40 anys han estat desastrosos. Hem de tenir visió a llarg termini per salvar el Delta”, demana a Barcelona i Madrid.

Els fotògrafs del col·lectiu Photo Km0 denuncien que les Terres de l’Ebre “sempre són ignorades”

Passat, present i futur del Delta de l’Ebre. Fotografies i reflexions. Tot plegat, recollit en l’exposició del col·lectiu Photo KM0. El Glòria. I ara què es podrà visitar al Museu d’Art Modern fins el diumenge 29 de novembre. Més enllà, la mostra abandonarà el carrer Santa Anna per esdevenir itinerant, ja que les institucions que la desitgin la trobaran al catàleg d’ofertes temporals de la Diputació de Tarragona. Una exposició colpidora que té la humil aspiració d’atenuar el difícil futur del territori. “Tant de bo un dia puguem fer una mostra del Delta en color, i no en blanc i negre”, desitja Ram Giner. Les institucions tenen la pilota a la seva teulada. Malauradament, salvar-lo no només depèn dels ebrencs.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here