14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

Emprenedoria: de l’artesania musical a la investigació biomèdica

Mireia R. Ferré al seu taller. Foto: Carlos Domènech.

Una lutier especialitzada en corda fregada moderna i una ‘spin off’ d’investigació biomèdica. Aquests han estat projectes que han rebut els dos primers premis en l’edició d’enguany del Tarragona Open Future, el programa de Tarragona Impulsa que vol potenciar empreses emergents i innovadores de la demarcació. «L’objectiu és atraure aquestes empreses per evitar la fugida del talent i ser referents al Camp de Tarragona», explica la coordinadora del programa, Eva Grañena.

La guanyadora d’aquest 2020 ha estat la Mireia R. Ferré. Es tracta de l’única lutier i archetier de la província de Tarragona. Nascuda a Lleida l’any 1988, va endinsar-se en el món de la lutieria després de cursar Educació Social. «Jo soc violinista, però la passió per fabricar instruments em va arribar quan vaig acabar la carrera», relata. Va ser amb vint-i-pocs quan va decidir fusionar dues activitats que l’enamoraven: la música i l’artesania.

Mireia R. Ferré, l’única lutier de la demarcació, guanya el primer premi del Tarragona Open Future

Mireia R. Ferré va formar-se a la prestigiosa BELE, l’escola basca de lutieria, única a l’Estat espanyol. «Allà vaig ser seleccionada per la beca Bilbao Project, que em va portar a fer un Erasmus a Montpelier», detalla Ferré. Va ser a França on la Mireia va créixer professionalment en el món de l’archeteria, de la mà de prestigiosos mestres com P. Camurat i F. Becker. Al taller d’aquest últim hi va estar un any, temps que li va servir per «agafar confiança» i «aprendre el seu mètode».

Fa cosa d’un any, després de tornar de Montpellier, Ferré va decidir-se a obrir el seu propi negoci. «Vaig fer una mena d’estudi de mercat i vaig decidir que la millor opció era venir a Tarragona, perquè no hi havia cap lutier en tota la província», recalca. A més, subratlla que es tracta d’una ciutat amb un «gran potencial musical i cultural». Per tal de rebre ajuda i assessorament en el seu projecte de negoci, va inscriure’s al programa Open Future de Tarragona Impulsa. «M’han donat directrius molt bones, sobretot en l’àmbit de la digitalització i les xarxes socials, perquè jo no en tenia ni idea», explica. La seva web, per exemple, és fruit del treball que ha desenvolupat al Tarragona Impulsa durant sis mesos.

“Hi poso l’ànima en cada treball”, afirma la Mireia. Foto: Carlos Domènech

Poc temps després d’engegar la seva aventura, Ferré compta amb un taller al carrer Orosi número 11 que funciona a ple rendiment i ja s’ha fet un nom a la demarcació. «Hi poso l’ànima en cada treball, perquè per a la meva feina el boca a boca és importantíssim», diu. Ara, l’objectiu és créixer professionalment en un món que considera «una mica elitista». Ella, però, defuig d’aquest tret: «Jo soc artesana i em dedico a construir i restaurar», subratlla convençuda. Entre els seus serveis es troben la restauració, construcció, lloguer i venda d’instruments de corda fregada, a més de tallers formatius per totes les edats.

Biosfer Teslab: pioners en l’anàlisi de dades metabòliques

El segon projecte premiat és Biosfer Teslab, que va néixer a finals del 2013 de la mà de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. Es tracta d’una de les úniques empreses del món especialitzada en l’anàlisi de dades metabòliques que utilitza la tecnologia de la resonància magnètica nuclear.  «Gràcies a aquesta tecnologia innovadora descobrim, a partir d’una matriu, la fotografia completa de l’estat metabòlic d’una persona», defensen Míriam Gil (Arens de Lledó, 1994) i Sara Samino (Tarragona, 1987), investigadores de l’empresa.

L’equip de Biosfer Teslab. Foto cedida.

Biosfer Teslab ja compta amb un producte comercialitzat i que ha arribat a hospitals de la talla de Bellvitge, Sant Joan de Déu o La Paz. Té per nom Liposcale i és un test que mesura els paràmetres de colesterol i triglicèrids. «Aporta una imatge molt més complerta de les lipoproteïnes d’una persona que els marcadors tradicionals, que tenen un error de més del 50%», expliquen Gil i Samino. Gràcies a aquest servei, es detecten amb major efectivitat i rapidesa possibles casos de malalties cardiovasculars.

L’assessorament que han rebut Míriam Gil i Sara Samino a l’Open Future han permès a l’empresa renovar la seva imatge i fer créixer les oportunitats de negoci. «Nosaltres seguim fent recerca i desenvolupem nous tests, però volíem explotar la part empresarial», detallen. L’objectiu és guanyar nous clients per poder finançar les investigacions, que aviat portaran nous tests al món sanitari.

 

Tarragona Open Future: un programa per acollir el talent tarragoní

La nova edició del Tarragona Open Future ha premiat tres projectes de mons molt diferents: l’artesania i la música, la biotecnologia mèdica i els esports electrònics. Tots tenien en comú, però, que es tractava d’un model de negoci únic i prometedor. «És importantíssim que els emprenedors del territori tinguin un referent a qui dirigir-se i no es trobin sols», manifesta la coordinadora del projecte, Eva Grañena.

L’objectiu d’aquest programa és «captar» el talent local i «acollir-lo». «No volem que marxin a Barcelona, que és el que passa habitualment amb aquest tipus d’empreses», afegeix. Tarragona Open Future és un programa d’acceleració empresarial que compta amb la col·laboració de Telefónica i que se enguany ha arribat a la seva cinquena edició.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here