26.2 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Dolors Saumell: “Necessitem una biblioteca més gran i amb més recursos”

Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona des del 2010. Foto: Carlos Domènech Goñi.

Fa més de trenta anys que la Dolors Saumell treballa a la Biblioteca Pública de Tarragona. Hi va entrar l’any 1988 i l’any 2010 en va assumir el càrrec de directora. «La Biblioteca ja és una part més de la meva vida», assegura Saumell des del seu despatx, ubicat a la segona planta de l’edifici i amb vistes als carrers Gasòmetre i Fortuny. Fa uns dies, l’Ajuntament de la ciutat va fer un reconeixement a la seva tasca i li va atorgar el mèrit cultural. «Però això ha estat gràcies a tot l’equip, és un premi per tothom, perquè sense ells jo no faria res», defensa.

Saumell treballa a la Biblioteca Pública de tarragona des del 1988 i n’és la directora des del 2010

En els últims anys, les activitats, tallers i cursos que ha ofert la Biblioteca han servit per «guanyar presència a la vida social i cultural de la ciutat». «Nosaltres hem seguit el llegat que va començar la Roser Lozano —directora de l’ens entre el 1984 i el 2009—, i que consisteix en una renovació del model bibliotecari», explica Saumell. Es tracta, per exemple, de l’oferta de nous serveis com els punts d’estudi, la connexió a Internet, les col·laboracions amb altres institucions per potenciar el coneixement del patrimoni i la cultura de la ciutat o l’obertura de cursos formatius de diferents àrees. «En definitiva, un major servei públic», apunta l’actual directora.

L’Ajuntament li fa un reconeixement al mèrit cultural: “És un premi per a tot l’equip”, afirma

L’arribada de la COVID-19, però, ha frenat els projectes en marxa i ha obligat l’equip de la biblioteca a reformular els seus serveis. Una problemàtica, la de la pandèmia, que s’ha vist agreujada pel poc espai amb què compta l’edifici. «Hem hagut d’eliminar els punts d’estudi, també l’espai per connectar-se a Internet, els clubs de lectura es reuneixen virtualment…», detalla Saumell. En termes generals, s’ha hagut de prioritzar la virtualització de les activitats. «I això ens ha fet guanyar públic, però també perdre’n», diu.

La pandèmia obliga a virtualitzar les activitats i fa créixer la demanda de llibres en format digital

L’escletxa digital s’ha fet notar amb la «nova normalitat». Segons explica la directora, ha crescut la demanda de llibres en format digital —gràcies a la plataforma de les Biblioteques Públiques de Catalunya— i també han guanyat adeptes joves els clubs de lectura. «Segurament, hi ha gent que abans no podia assistir presencialment a les reunions, però ara veu que des de casa pot fer-ho còmodament», apunta. Això, però, ha anat en detriment del públic més gran, o d’aquelles persones que feien ús de la biblioteca com a punt d’estudi o per connectar-se a Internet. «Patim perquè veiem que una part de la població queda desatesa amb aquesta nova situació», recalca la directora.

L’ajuntament de Tarragona atorga a Saumell la distinció al mèrit cultural. Foto: Carlos Domènech Goñi.

El desig és poder continuar amb els serveis presencials, però també té clar que l’oferta virtual ha de seguir existint. «Hem de compaginar els dos vessants. Les noves eines virtuals ens han fet arribar a nou públic, però hem de poder mantenir el servei presencial per la gent que ho necessita», diu. Per aquest motiu, esperen, a partir de la setmana vinent, poder reobrir els punts de lectura i les connexions a Internet.

“L’objectiu de la biblioteca és potenciar la literatura, la cultura i el patrimoni de Tarragona”

L’objectiu de Saumell és que la biblioteca «segueixi sumant esforços amb altres institucions, per tal de potenciar la literatura, la cultura i el patrimoni de Tarragona i les seves comarques». «És l’única manera d’aconseguir un millor producte i que arribi a molta gent», expressa. Ara bé, per aconseguir-ho, assegura que cal un nou Pla de Biblioteques que arribi a tots els barris de la ciutat. I a això caldria sumar-li una reclamació històrica: «Necessitem una biblioteca més gran i amb més recursos», subratlla. Aquest és el desig que la Dolors Saumell voldria que es complís aquestes festes nadalenques. Malgrat tot, però, la directora i el seu equip seguiran treballant amb cos i ànima per estar al costat dels ciutadans i satisfer les seves necessitats.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Bon dia, vull donar les gràcies a la Dolors Saumell i a l’equip de la Biblioteca Pública per la seva dedicació i feina ben feta. Segons tinc entès, és la segona biblioteca del país en nombre de públic- en un dia “normal” = sense pandèmia- hi entren de 800 a 900 persones i atenen sol·licituds de tota mena. És la NOSTRA casa de CULTURA.
    Cal seguir reivindicant més espai i més recursos per als lectors tarragonins. Fa massa anys que estem esperant el que pertoca a una ciutat de més de 100.000 habitants.
    L’enhorabona! Un reconeixement ben merescut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here