16.9 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 23, 2024

La URV, en un “punt crític”

Entrevista de Ricard Lahoz a la rectora de la URV al programa ‘Tarragona 100×100. Foto: Ràdio Ciutat de Tarragona.

En una dècada, les universitats catalanes han perdut aportacions per un valor de 300 milions d’euros. A la URV es calcula que el descens s’apropa als 20 milions. “Som en un punt crític i la societat n’ha de ser conscient”, assegura amb vehemència la rectora Maria José Figueras. “No tenim un euro per fer polítiques pròpies ni per plantejar noves inversions”, lamenta.

La rectora alerta de la situació econòmica límit que impedeix una gestió pròpia i noves inversions

La rectora ha passat aquest dilluns pel programa ‘Tarragona 100×100’ de Ràdio Ciutat de Tarragona. I no ha amagat que la situació econòmica és molt dura perquè el presupost de la Generalitat en matèria d’universitats s’ha destinat íntegrament a reduir un 30% les taxes dels alumnes i a complir els increments salarials pactats.

El pressupost universitari 2021 preveu rebaixes del 15% en totes les partides

De cara al 2021, el pressupost de la URV (uns 109 milions d’euros) preveu una rebaixa linial del 15% en totes les partides: “La universitat no pot més. Volem endegar projectes nous pel bé de la societat, però ens és inviable”, afirma Figueras. “Abans de la pandèmia ja estàvem molt malament, i ara pitjor: les administracions no ens compensen com caldria tots els esforços que realitzem”.

Maria José Figueras confia en els fons europeus de recuperació post covid

Malgrat aquesta panorama tan fosc, algunes xifres aportades per la rectora en l’entrevista radiofònica conviden a un cert optimisme:

– Els grups de recerca de la URV implicats en temes de Covid-19 han ingressat uns 800.000 euros.

– Globalment, la recerca suposa uns 5 milions d’euros per feines realitzades a l’exterior i per fons europeus.

– Els alumnes s’han incrementat aquest curs en un 3,4% i arriba al 12% en els màsters.

– Les accions per mitigar la crisi funcionen prou bé: el pagament fraccionat de les matrícules augmenta un 40%.

I en clau de futur, la URV aspira a rebre fortes subvencions dels fons europeus de recuperació post Covid. Un pla de renovació i digitalització contempla una inversió de 100 milions d’euros. Però el projecte més emblemàtic és el de la plataforma Hidrogen Verd Catalunya sud, on la universitat fa de “paraigua” de diferents sectors industrials, empresarials i d’administracions per liderar la transformació energètica i lluitar contra l’emergència climàtica.

El “capital humà” salva la situació límit de la universitat. Però aquest factor no pot amagar que els darrers anys no s’ha pogut retenir talent ni tampoc se n’ha pogut atraure d’altres llocs del món. La URV, que és un element clau per entendre el present i futur del sud del país, necessita una forta injecció de diners.

Aquí podeu recuperar l’entrevista íntegra amb la rectora Maria José Figueras

 

Figueras: “La URV està al límit per la manca de pressupost”

 

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here