18.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

La història en minúscules, des de l’objectiu de Fer-vi

Josep Ferrer contempla el llibres que recull mig de segle de la seva trajectòria. Foto: Jan Magarolas.

“Qui no té una fotografia del Fer-vi a casa?”, em pregunta Ramon Giner només accedir a l’antic local del carrer Cós del Bou. Entro per primera vegada a un dels negocis més estimats del barri on els càntirs de l’aparador et donen la benvinguda. La botiga porta cinc anys tancada al públic però avui l’han obert expressament per la conversa amb el FET. Al centre del local, al lloc del mostrador, m’esperen Ramon Giner, Rafael Vidal i el Fer-vi, envoltats de càmeres de fotos antigues i imatges d’infants batejats.

Ramon Giner i Rafael Vidal són els autors d’un llibre que recull fotos dels cinquanta anys de Josep Ferrer

El fotògraf Josep Ferrer, Fer-vi, va deixar l’activitat professional el 2015, després de cinquanta anys portant el negoci familiar de fotografies i vídeos de batejos, casaments i comunions. Al llarg d’aquestes cinc dècades, Ferrer va fotografiar tota mena d’actes privats i públics: celebracions familiars, festes majors, esdeveniments socials o esportius i va arribar a acumular un milió de negatius. Tots ells han passat per les mans del fotògraf Ramon Giner i el col·leccionista Rafael Vidal, ambdós amants de la història de Tarragona, que han publicat un recull de les fotos de Fer-vi. Un autèntic àlbum familiar de tots els tarragonins i tarragonines.

La publicació, amb gairebé 900 imatges, és la història viva del dia a dia de la ciutat

La portada del llibre, una foto en blanc i negre, recorda el dia de la inauguració del local. “Nosaltres ordenàvem les fotos amb números, ja ens anava bé perquè ens era més fàcil a l’hora de buscar-les”, rememora el Josep. La tasca de recerca i documentació de les gairebé 900 fotos que surten al llibre ha sigut titànica. Per ordenar cronològicament tantes instantànies sense data, Ramon Giner i Rafael Vidal han pres de referència les cavalcades de reis, que marcaven l’inici de cada any. “A partir d’aquí hem buscat actes que sabíem que es feien a una determinada data, com Santa Tecla, Sant Magí o la Setmana Santa”, revela Giner.

Rafael Vidal, Fer-vi i Ram Giner a la botiga del Cós del Bou tancada des de fa cinc anys. Foto: Jan Magarolas.

El llibre, editat per Insitu Comunicació, resulta un compendi de moltes de les coses que han passat a Tarragona des de l’any 1965, ordenades per temes. Des de visites institucionals a esdeveniments esportius com els ascensos del Nàstic i els Jocs Olímpics del 1992, passant per espectacles culturals, processons, els comerços o les diades castelleres. Són les instantànies que immortalitzaven la mirada de Josep Ferrer quan es fixava més en les emocions dels castellers que no pas en el 4 de 7 que acabaven de descarregar. “És la història de cinquanta anys de Tarragona, història viva”, diu Ferrer, que reivindica la importància de documentar la fotografia per donar-li valor.

Giner i Vidal han documentat un milió de negatius d’actes públics i celebracions familiars

Pels autors del llibre, l’obra és un reconeixement al fotògraf i als protagonistes de les imatges. “És la història en minúscules, la del dia a dia de la ciutat i la gent”, assegura un entusiasta Ramon Giner. “Quanta gent anirà a veure els negatius de Fer-vi a l’Ajuntament, ara que els ha cedit desinteressadament?”, es pregunta Rafael Vidal. Tenen clar que la gent vol veure les fotografies del llibre, que moltes vegades es compra per una sola imatge. Giner i Vidal també porten la pàgina de Facebook de Tarragona Antiga, que rescata de la memòria aquelles fotografies oblidades del passat pels amants de la història de la ciutat.

La botiga de Fer-vi al Cós del Bou ja fa cins anys que està tancada

Tot i que fa cinc anys que està retirat de la professió, Ferrer assegura que no ha penjat la càmera. La Setmana Santa i les Festes de Sant Roc són els dos temes que ha viscut “de tota la vida” i que el toquen de ben a prop. “Els seguiré fotografiant fins que el cos m’aguanti”, riu ell. Cinquanta anys i un milió de fotografies després, però, Fer-vi reconeix que li ha quedat una estampa per immortalitzar: “M’hauria fet molta il·lusió fotografiar el senyor Josep Maria Tarrasa interpretant el Maginet Pelacanyes.”

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here