25.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

Llibreria Adserà, on les lletres atenuen el pas del temps

L’equip de la Llibreria Adserà, a la Rambla Nova. Foto: Carlos Domènech.

Al número 94 de la Rambla Nova el temps s’atura. És el racó des d’on la família Adserà fa més de 50 anys que acosta als ciutadans de Tarragona històries d’amor o d’aventura, poesies per riure, plorar o reflexionar, assajos polítics o científics, o centenars de milers de coneixements recollits entre les pàgines dels llibres de les seves prestatgeries. «Quan entro a la botiga, l’olor és la mateixa que fa quaranta anys. L’olor del llibre, del paper, és especial i inconfusible».

Són les paraules de la Gertrudis Adserà, filla d’Antoni Adserà i Montserrat Bertran. Ella, junt amb els seus germans, va agafar el relleu dels seus pares l’any 1990, vint-i-quatre anys més tard que obrissin la llibreria al bell mig de Tarragona. «Però evidentment, de petita ja ajudava al negoci familiar. Ens posàvem muntanyes de llibres a terra per poder arribar al taulell!», recorda somrient des de la rebotiga. De fet, la llibreria era gairebé una estança més de casa seva, ubicada al pis superior. «Moltes nits he baixat en pijama a agafar llibres», assegura la Gertri, diminutiu amb el qual l’anomenen a casa.

Fa més de 50 anys que l’establiment familiar aporta als tarragonins lectures i coneixements

La Llibreria Adserà és tot un exemple de com el comerç de proximitat pot mantenir-se viu malgrat que els temps canviïn. «Aquí els clients segueixen parlant de la vida quotidiana, d’allò que ens afecta a tots. Ara, per exemple, lamenten com és de trist aquest Nadal», explica Adserà, qui recalca que «aquest és el valor del petit comerç, compartir vivències amb el teu veí o parent». Si hi ha alguna cosa que ha canviat en relació amb la clientela, és el nivell d’exigència a l’hora de comprar llibres. «Són més exigents en el bon sentit de la paraula. Quan et demanen recomanació, et pregunten si has llegit el llibre, perquè busquen conèixer quin sentiment t’ha produït», relata. Ara bé, els gustos i els costums són més o menys els mateixos. «Hi ha temàtiques que desapareixen, altres que tornen a triomfar… L’únic que ha canviat és l’organització de la llibreria», diu Adserà.

Gertrudis Adserà amb un dels seus llibres preferits a les mans. Foto: Carlos Domènech.

Quan els Adserà van fundar la llibreria, la competència d’aquest sector a la ciutat era alta. Més de cinquanta anys més tard, però, només La Capona és el rival. «I no és cap rival, perquè estem molt ben avinguts. Entre tots dos ens complementem, i això és bo per la ciutat», subratlla la Gertrudis. I és que ara, la competència es juga en un altre terreny: Internet. I contra altres botigues, com, per exemple, Amazon o altres grans distribuïdores. És per això que els Adserà, entre el 2018 i aquest 2020, han focalitzat els seus esforços en renovar-se digitalment. Compten amb una pàgina web des d’on es poden comprar llibres, i amb uns perfils a les xarxes socials molt actius. «Ens ha servit per salvar aquest any, perquè ho veiem molt negre», se sincera la Gertrudis. De fet, entre els anys 2015 i 2019, l’ombra del tancament va planejar sobre la llibreria en molts moments. «A Catalunya, les botigues com nosaltres queien com les mosques!», recorda Adserà.

Després d’una època difícil, la llibreria es renova buscant una comunitat digital i arribar als joves

Després de superar aquests anys difícils i també la greu situació generada per la pandèmia, la Llibreria Adserà viu un moment de renovació. Entre els objectius, es troba augmentar el públic juvenil i fer gran la seva comunitat digital. «En definitiva, assegurar el treball fins que ens puguem jubilar», diu rient la filla dels Adserà. En aquest sentit, i sobre un possible relleu generacional per part dels seus fills, la Gertrudis no s’acaba de mullar. «Tot pot passar, però ho veig una mica difícil», apunta. Fins que això no passi, però, ella i els seus germans continuaran vetllant per mantenir viva la flama de la llibreria. Allà on el temps no passa però es detecta que el món canvia.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here