24.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

Kiko Pérez, testimoni de dos carnavals: sàtira i plomes

Kiko Pérez, en un moment de l’entrevista a la Rambla Nova. Foto: Carlos Domènech.

Kiko Pérez (Melilla, 1954) és un d’aquells privilegiats que ha viscut els dos carnavals de Tarragona. «El de la sàtira i el de les plomes!», reconeix, des d’un dels bancs del carrer Canyelles. És incapaç d’escollir-ne un perquè «ha estat una evolució» i «els temps han canviat», però té clar que d’una manera o d’una altra el Carnaval li ha donat «molts mals de cap» i, al mateix temps, «moltíssima satisfacció». Hi participa des de fa 29 anys, és membre fundador de la comparsa Som i Serem —ara amb Urban Style— i està vinculat a la Comissió Consultiva. Per això, aquest 2020 l’Ajuntament ha decidit atorgar-li el diploma al Mèrit Cívic. «Em va estranyar molt. És una cosa que no t’esperes», assegura Pérez. De fet, va ser el mateix alcalde, Pau Ricomà, qui li va telefonar per donar-li la notícia.

Membre fundador de la comparsa Som i Serem, porta vinculat al Carnaval gairebé 30 anys

Quan Pérez va començar a participar en el carnaval de Tarragona  «les coses eren molt diferents». Ho va fer primer amb l’Associació de Veïns Torrenova, que ell mateix va fundar. «Érem un centenar de persones i no en teníem ni idea, però les ganes hi eren», recorda rient. Aquells primers anys els vestits eren de goma escuma i les coreografies més aviat rudimentàries. «Quan acabàvem, anàvem als contenidors a llençar els vestits perquè ja no es podien utilitzar més», relata. Per motius familiars, Pérez va abandonar l’entitat. Temps després, va fundar una de les comparses amb més èxit de la ciutat: Som i Serem. «Si no recordo malament, des de la fundació hem guanyat dues Disfressa d’Or, hem tingut tres reis i sis reines», enumera, orgullós.

L’ajuntament li atorga el diploma al mèrit cívic. “És una cosa que no t’esperes”, diu

Amb Som i Serem, que des del 2015 s’anomena Som i Serem – Urban Style, Pérez ha acabat de comprovar com les plomes guanyaven el pols a la sàtira. «Era natural, perquè una ciutat com Tarragona no pot viure només de la sàtira…», argumenta. Ara les disfresses ja no són d’un sol ús i les coreografies s’han professionalitzat. «Abans era tot fet a mà per nosaltres, però ara ja no podem. Hem de buscar ajuda externa», explica. Modistes, dissenyadors i ballarins experimentats han entrat a formar part del teixit associatiu. «I això ha fet que el Carnaval de Tarragona tingui un paper molt important a la ciutat», subratlla.

Pérez ha estat distingut amb el diploma al mèrit cívic de l’Ajuntament. Foto: Carlos Domènech.

Un dels exemples d’aquest reconeixement és el certamen de la Disfressa d’Or. «El primer any estàvem nosaltres i els membres de l’orquestra. Ara omplim la Tarraco Arena Plaça», diu, somrient, i reconeix que se sent partícip d’aquest èxit. «Quan entro i ho veig tot ple… Se’m posa la pell de gallina i em sento feliç, perquè és un premi per a totes les comparses i per a la gent que sempre està a peu del canó», expressa.

Suspès el Carnaval del 2021 per la pandèmia, Pérez demana a l’ajuntament que s’hi mulli més en el futur

El seu desig pels pròxims anys és que l’Ajuntament de Tarragona «es mulli una mica més». «Ha de fer un esforç perquè el Carnaval mantingui el nivell que té ara, perquè el rol d’aquesta celebració a la ciutat és molt important i mou a molta gent», defensa. Malauradament, els carrers hauran d’esperar fins al 2022 per poder vibrar amb les comparses de la ciutat. Però Pérez seguirà allà, preparat per tornar a organitzar les rues i per moure els malucs amb els seus companys de Som i Serem –  Urban Style, a qui també vol dedicar el diploma al Mèrit Cívic.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here