26.3 C
Província de Tarragona
Divendres, agost 12, 2022

La borrasca ‘Filomena’ massacra els roquerols de Tarragona

Un roquerol que ha sobreviscut al temporal. Foto: Limonium.

El roquerol (Ptyonoprogne rupestris) és la única espècie d’oreneta que no migra a la tardor i, en comptes de passar l’hivern a l’Àfrica, es queda per les nostres contrades. Generalment, nidifica a edificis antics i penya-segats, sovint a zones de muntanya, i a l’hivern es concentra al litoral, per aprofitar les temperaturas més benignes de la costa i la presència, encara que minsa, d’insectes voladors, que són la seva dieta. Amb aquesta estratègia, s’estalvien la migració trans-sahariana, un viatge dur i difícil que molts altres ocells insectívors realitzen cada any d’anada i tornada.

El roquerol és un tipus d’oreneta que passa l’hivern al litoral i dorm en terrasses i repises

Fa uns anys que han après a aprofitar les ciutats; dormen en terrasses, ressalts i repises, sempre junts per escalfar-se, principalment en façanes orientades al sol naixent, per poder-se escalfar amb les primeres llums. A Tarragona, aquest hivern n’hi havia moltíssims, per exemple a la zona del Palau de Congressos. Són ocells poc vistosos, de color marronós apagat, i a l’hivern no canten ni xisclen, per la qual cosa solen passar desaparecebuts.

El fred dels últims dies ha provocat la mort de centenars d’ocells amuntegats

Alguns ornitòlegs van donar la veu d’alarma a causa de les efectes de la borrasca ‘Filomena’. Començaven a observar-se roquerols morts pels carrers. A Tarragona, Aitor Garcia va fer córrer diumenge al matí algunes fotos de roquerols morts trobats a la zona del pàrquing Saavedra. Alertats, la gent de Limonium vam anar diumenge a la tarda a la zona del final del carrer Méndez Núñez, on sabem que hi passen la nit molts roquerols, i ja en vàrem trobar 14 morts i un viu encara, que va morir als minuts. Tots estaven mullats, freds, molt prims. El que ens va preocupar es que vàrem veure diverses aglomeracions de roquerols que, amuntegats els uns amb els altres, s’intentaven escalfar en diverses repises.

S’han trobat molts ocells amuntegats perquè així intenten escalfar-se. Foto: Limonium.

El matí de dilluns vam anar a la Cambra de la Propietat Urbana que, molt amablement, ens va deixar accedir a la seva terrassa. La imatge era dantesca. 132 roquerols morts cobrien el terra o s’amuntegaven en una repisa formant una bola de cadàvers, dels quals n’hem rescatat tres vius que han recollit els Agents Rurals per recuperar-los.

Tots els cadàvers els hem entregat a Raül Aymí, ornitòleg i anellador de l’Institut Català d’Ornitologia que els mesurat i pesat, arribant a la conclusió de que pesaven un 33% menys del pes habitual i tenien una mida d’ala lleugerament inferior a la mitjana. Estaven, en la seva major part, desnodrits, ja que els darrers dies de fred i especialmente les 48 hores de pluja continuada del cap de setmana els va impedir alimentar-se; això, unit amb la temperatura tan baixa i la humitat, els ha fet morir d’una mescla d’hipotèrmia i inanició.

La majoria s’han trobat a l’entorn del palau de Congressos. Foto: limonium.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here