18 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 28, 2024

El Serrallo, un barri transformat per l’art urbà

Mural d’Oriol Leim a l’entrada al Serrallo pel pont de la petxina. Foto: Carlos Domènech.

El pont de la Petxina és la porta d’entrada. Les barques, balancejades per les onades i el vent d’un fred matí de gener, ja es poden veure des d’aquest punt. El Serrallo és inconfusible. S’hi respira història, tradició i orgull de barri. Ho demostra el gran mural que decora la façana de l’edifici cantoner entre els carrers Pere Martell i Gravina, obra de l’altafullenc Orion Leim. S’ha il·lustrat una dona gran, amb la mirada concentrada i els dits enfeinats per desfer un nus de xarxes, envoltada de barques i onades. «És un homenatge a la dona remendadora, serrallenca, treballadora i orgullosa del barri on viu», explica el vicepresident de l’Associació de Veïns, Rafel Lluís Rofes.

Cinc murals reten homenatge a la vida del barri i embelleixen façanes malmeses i murs de solars buits

L’obra de Leim és una de les cinc que nascut gràcies al projecte «Mar-Mur». Ha estat ideat per l’entitat veïnal, coordinat per la Cooperativa Combinats i finançat gràcies al Port i la subvenció anual per a associacions de veïns de l’Ajuntament. De fet, van ser els mateixos serrallencs els encarregats de decidir què volien a les seves façanes i qui les havia de pintar. Ho van fer a través d’un concurs per Internet, que va rebre més d’un  miler de vots. «Creiem que l’art urbà pot donar valor al barri», opina el vicepresident de l’associació.

Les creacions formen part del projecte «Mar-Mur», organitzat per l’Associació de Veïns

Passejar pel Serrallo és ara sinònim de cultura urbana vinculada amb el mar, temàtica comú dels nous murals. Al carrer Sant Joan número 10, per exemple, un gran mariner es mira el barri des d’un mur ubicat en un solar buit. Ha estat obra del tàndem ebrenc «A la sombra», format per Henry Knight i Ferran Orta. L’artista reusenc Miquel Falgàs, en canvi, ha optat per un estil més abstracte per la seva obra, ubicada al carrer Sant Pere número 62. Completen la col·lecció les artistes Zurik, de Colòmbia, i Sara Porras, tarragonina. La primera amb un mural més a prop de l’estil del grafiti, i la segona amb una obra que enamorarà els petits de la casa.

Rafel Lluís al davant del mural que ret homenatge a la Verge del Carme i que data de l’any 2002. Foto: Carlos Domènech.

«Al Serrallo s’ha aconseguit combinar història i muralisme contemporani en uns temps en els quals la cultura és gairebé inexistent». Són les paraules de l’artista Pere Grané, membre de la Cooperativa Combinats i coordinador del projecte «Mar-Mur». Grané destaca que el projecte s’ha fet amb «gent del territori i de bagatge internacional» i «sempre amb la col·laboració i l’ajuda dels veïns, que han rebut molt bé aquesta iniciativa».

Mural de l’artista colombiana Zurik. Foto: Carlos Domènech.

Però aquests cinc murals no són els únics que es poden veure al barri mariner. I és que l’any 2002, al costat de l’església de Sant Pere, la pintura ja va fer acte de presència a la via urbana. «Recordo que van enderrocar algunes cases i l’alcalde Joan Miquel Nadal va decidir fer el mural», diu Rafel Lluís. El resultat va ser una gran obra dissenyada per Ramon Grau i confeccionada pels artistes Sánchez Abelló i Ruben Aguilar, on es feia un homenatge a la Verge del Carme i a la vida del barri.

Mural del tàndem ebrenc ‘A la sombra’. Foto: Carlos Domènech.

Uns metres més enllà, una altra pintura, realitzada per la gent gran del Serrallo, il·lumina una antiga paret d’un solar buit. I a tocar del pont de la Petxina, al davant del polèmic edifici del «Rancho Grande», un altre mural pintat pel jovent del barri dignifica el mur de les vies del tren. Tots dos van ser fruit del projecte Port Solidari, també coordinat per Pere Grané. «Sabem que artísticament no són gran cosa, però als joves i als grans els ha fet molta il·lusió pintar-los», diu Rafel Lluís.

Mural de la tarragonina Sara Porras. Foto: Carlos Domènech.

Entre els plans de l’associació es troba seguir apostant per l’art urbà com a eina transformadora. Façanes velles, solars buits o murs malmesos pel pas del temps seran llenç perfecte pels artistes. «Sabem que el Serrallo és un barri molt ric culturalment, amb diables, castellers, gegants o agrupacions de la Setmana Santa, i l’objectiu és que ho segueixi sent en tots els sentits», acaba dient el vicepresident de l’entitat veïnal.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here