17.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

El primer institut de Tarragona, al ‘Fet’ 45

Coberta del número 45 de la revista FET a TARRAGONA. Foto: David Oliete.

La pandèmia està posant a prova els centres educatius i, de moment, l’estan superant amb bona nota. Un moment excepcional de crisi sanitària ha vingut a impactar directament en la celebració d’un aniversari molt especial a l’institut d’ensenyament secundari més antic de les comarques de Tarragona: parlem dels 175 anys d’història del centre que duu el nom d’Antoni de Martí i Franquès des de fa sis dècades.

La revista es comença a distribuir aquest dimarts 19 de gener entre els subscriptors

Al FET no volem passar per alt aquesta efemèride i, seguint totes les precaucions, hem decidit accedir a les seves instal·lacions actuals, prendre el pols del dia a dia en un curs marcat per la Covid-19, descobrir-hi espais amagats com el de l’arxiu i aprofundir en la figura del científic Martí i Franquès, amb un escàs grau de coneixement entre la ciutadania.

El dossier del ‘FET’ commemora els 175 anys de trajectòria del Martí i Franquès

Per aquestes i altres raons, el primer institut de Tarragona és el protagonista del dossier del número 45 del FET. A partir d’aquest dimarts 19 de gener, la revista es començarà a distribuir entre els subscriptors i arribarà a les llibreries de la ciutat. En aquesta ocasió tampoc podem celebrar un acte públic de presentació de la revista -com a nosaltres ens agrada-, però confiem que us interessin els continguts que hi hem preparat.

Aquí en teniu un avançament:

‘El millor planter’: passem un matí a les instal·lacions de l’institut d’ESO més gran del país. Aquest curs acull 1.400 alumnes i 120 professors. Un reportatge d’Esteve Giralt.

‘Temple de la curiositat’: ens aturem amb Toni Cabanillas en algunes aules singulars, com les de dibuix, i en els laboratoris que recorden el científic que posa nom a l’institut.

‘L’ànima centenària d’una institució’: l’exalumne Enric Garcia Jardí signa un article ple de records i històries i una visita a l’espai més amagat del centre: l’arxiu.

‘Un científic inquiet’: amb Laia Poblado participem en la ruta que organitza la URV per posar en valor la tasca de Martí i Franquès, encara poc coneguda entre la ciutadania.

El gel hidroalcohòlic és un element habitual en el dia a dia dels centres educatius com l’institut Martí i Franquès. Foto: David Oliete.

Però al FET 45 trobareu altres continguts exclusius i interessants: 

Us mostrem l’estat actual del cementiri dels jans o dels anglesos, després de la remodelació del passat estiu. El gestor cultural Àlex Rebollo hi ha accedit gràcies a un permís de les autoritats britàniques i ens ho explica en un magnífic reportatge.

Parlem amb els bombers especialitzats que fa un any van intervenir a l’explosió d’IQOXE. Formen part dels parcs químics de seguretat i fan unes tasques molt específiques i poc conegudes per la ciutadania que ens descobreix Sara Sans.

I, a banda d’altres articles i entrevistes que us anirem explicant els pròxims dies, fem una menció especial a la secció 700 TECLES, que no s’atura malgrat la incertesa que provoca la pandèmia. En aquest número del FET publiquem el relat ‘Gatzara’ de l’escriptor Magí Sunyer i una il·lustració d’Alba Méndez i Plana.

Fes-te del Fet

Aprofita la sortida al carrer del número 45 del FET per subscriure-t’hi. Així formaràs part d’una comunitat formada actualment per gairebé 700 amics i amigues. Ells i elles, i els anunciants, fan possible la publicació d’una revista exclusiva, diferent, tarragonina i de gran qualitat. T’hi vols sumar? Són només 30€ l’any.

SUBSCRIU-TE AL FET AQUÍ!

Si només vol tastar el FET 45, trobaràs la revista a partir d’aquest dimecres a  Llibreria Adserà,  Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here