Carregant ...

Un tros del Regne Unit a Tarragona

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

La cripta esquerra del cementiri dels jans compta amb una vintena de nínxols. Foto: Àlex Rebollo.

A dos quarts de nou del matí del 20 de gener de 1938 -avui fa just 83 anys- tres avions italians Savoia S-79 sobrevolen el cel de Tarragona i deixen caure vint-i-cinc bombes sobre el port de la ciutat. A les nombroses destrosses materials cal sumar nou persones ferides i la irreparable pèrdua de vides humanes, concretament la de tres treballadors portuaris i la de set tripulants britànics del buc de càrrega Thorpeness.

Aquests darrers, lluny de repatriar els cadàvers, s’enterren amb gran solemnitat a Tarragona; en un cementiri tarragoní on les làpides amb cognoms anglesos no eren pas una excentricitat, sinó més aviat la norma: el Fossar dels Jans. Un espai fascinant per la seva singularitat, però que manté el seu misteri en ser dels monuments tarragonins més inaccessibles. Com a mínim fins a aquest moment.

El cementiri dels jans és un espai fascinant i misteriós per la seva singularitat

El cementiri, ubicat al número 28 del passeig marítim de Rafael de Casanova, és propietat de la corona britànica i aviat podria passar a mans de l’Ajuntament de Tarragona. El passat estiu s’hi va fer una intervenció integral de restauració i arranjament.

He pogut accedir al recinte gràcies a la predisposició de l’ambaixada del Regne Unit a Espanya i del cònsol honorari de la Gran Bretanya a Tarragona, cosa que agraeixo molt. Això m’ha permès realitzar les fotografies que acompanyen el reportatge que podeu llegir íntegrament al número 45 de la revista FET a TARRAGONA.

La revista ja ha arribat a les llibreries La Capona i Adserà i aquesta setmana es comença a distribuir entre els subscriptors. Confio que sigui del vostre interès i us ajudi a entendre i descobrir l’únic cementiri anglès de Catalunya.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 respostes a “Un tros del Regne Unit a Tarragona”

 1. AINA ha dit:

  Bon dia,

  Sóc l’Aina de la productora Minimal Films de Barcelona. Actualment estem una docusèrie de noficció titulada ‘Perduts en el temps’. Tractem d’espais i/o edificis que actualment estan en desús i n’expliquem la seva història.

  Hem dedicat un capítol als cementiris i vam anar a rodar en el Cementiri dels Jans. Ara estem en procés de muntatge del capítol i estem buscant qualsevol classe d’imatge d’arxiu d’aquest lloc. He parlat amb el Jordi Piqué de l’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona qui no té cap fotografia, i m’ha recomanat que em posés en contacte amb l’Àlex Rebollo.

  Així doncs si pogués parlar amb ell i saber si té arxiu del Cementiri dels Jans o bé on creu que en podria aconseguir, seria fantàstic.

  Moltes gràcies, espero la vostra resposta.

  Aina.

  • ÒSCAR MARTÍN ha dit:

   Benvolguda Aina,

   El treball més extens sobre el cementiri dels Jans és un llibre no venal editat per l’Associació dels Bibliòfils de Tarragona, en el qual hi ha algunes imatges. La referència bibliogràfica complerta és la següent:

   ROVIRA SORIANO, Jordi – MARTIN VIELBA, Òscar. El cementiri dels Jans de Tarragona. Història d’un enclau britànic a la ciutat de Tarragona. Associació Bibliòfils de Tarragona. Tarragona 2016. (ISBN 978-84-617-4719-1).

   El podràs trobar a la Biblioteca Pública, Biblioteca-Hemeroteca Municipal de Tarragona, Arxiu Diocesà, i Reial Societat Arqueològica Tarraconense… Ah!, i potser el Sr. Rebollo també te’l podria passar…

   Salutacions cordials,

 2. Òscar Martín ha dit:

  El típic treball d’un aficionat a la història que fa un article a partir d’un llibre d’altri i s’oblida de citar-lo, i ens ve a descobrir el que tenim a Tarragona. L’arquetip d’algú que descobriria la sopa d’all i la patentaria… i després ens queixem que la cultura està devaluada…Llàstima, el FET semblava una revista amb cert nivell i seriositat… felicitats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *