Advertisement Advertisement
18.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, novembre 28, 2023

El reconeixement pendent als treballadors funeraris

La sala de cerimònies del Tanatori municipal: només hi poden accedir un màxim de 39 persones. Foto: Ricard Lahoz.

En vida no ens agrada parlar de la mort. Potser aquesta és una de les raons que expliquen la poca atenció que parem a la feina dels treballadors dels serveis funeraris. Ni la pandèmia del coronavirus, amb l’augment de defuncions que ha provocat, ha fet variar l’oblit de la societat amb els que treballen amb persones difuntes.

Posa veu a aquestes reflexions Clara Viñas, gerent del Tanatori de Tarragona, en una entrevista que hem mantingut aquesta setmana a Ràdio Ciutat de Tarragona. Totes les mirades estan concentrades en la feina extraordinària del personal sanitari des de fa 10 mesos, però ningú reconeix públicament al personal que també treballa en primera línia i en el moment més dolorós per a les famílies.

La gerent del Tanatori diu que no es té en compte la feina dels serveis funeraris durant la pandèmia

“No se’ns té en compte”, apunta la gerent de Serfumt. “Cada dia anem a buscar difunts que han mort de covid als hospitals, a les residències o als domicilis particulars, i estem en contacte directe amb familars que potser s’han contagiat”, descriu, “i ni tan sols ara se’ns considera com un grup prioritari en la campanya de vacunació”.

Clara Viñas, gerent del Tanatori municipal. Foto: Ràdio Ciutat de Tarragona.

Angoixa, tensió, esgotament psicològic… La vintena llarga de treballadors del Tanatori municipal de Tarragona afronten situacions límit a causa de les restriccions per la crisi sanitària. “És molt complicat dir a la família que no poden fer un petó o tocar la persona difunta per culpa de la covid”. I fa una crida a “l’autoresponsabilitat” perquè només hi vagin els familiars i amics més íntims: “No volem fer fora ningú de les sales de vetlla, però hem de complir els protocols”.

El 2020 es confirma com l’any amb més mortaldat i les xifres del gener són molt negatives

Un màxim del 30% d’ocupació a la sala de cerimònies, un màxim de 6 persones a les sales de vetlla, un màxim de 4 familiars en el moment d’introduir el fèretre al forn crematori… Mesures anti-covid especialment dures de gestionar per part dels empleats funeraris, tot i que es fomenten les opcions de comiats i condolències via telemàtica.

El 2020 ha estat molt impactant: han gestionat 1.319 defuncions a l’equipament municipal, 184 més que l’any anterior. Pics extrems a l’abril i al novembre, però les dades actuals del gener també són molt negatives. En aquest context tensionat de feina, els que van a buscar cada dia a la morgue difunts covid i els que aborden les angoixes familiars perquè no es poden fer efectives les últimes voluntats, es mereixen el nostre reconeixement.

Aquí podeu recuperar íntegra l’entrevista a Clara Viñas al programa ‘Tarragona 100×100’.

Viñas: “És molt dur prohibir als familiars acomiadar-se d’un difunt”

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here