13.5 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 23, 2024

Oriol Grau i Fermí Fernàndez celebren a l’escenari 50 anys d’amistat

Oriol Grau i Fermí Fernàndez, al teatre Coliseum de Barcelona, abans d’una de les funcions de ‘L’èxit de la temporada’. Foto: Arnau Martínez.

Una obra de teatre on l’Oriol Grau fa d’Oriol Grau i el Fermí Fernàndez, de Fermí Fernàndez. Els dos són sarcàstics, gamberros, no tenen pèls a la llengua i qualsevol conversa pot derivar en un gag. Són així quan els hem vist a la pantalla o sobre l’escenari, però també quan s’asseuen a platea gairebé una hora abans que comenci l’obra per xerrar de ‘L’èxit de la temporada’ i per mirar una mica enrere.

Els dos actors tarragonins es retroben a Barcelona amb ‘L’èxit de la temporada’

Des de l’endemà de Reis, “Reixos” com diem a Tarragona, que els dos actors tarragonins estan al Teatre Coliseum de Barcelona amb El Terrat que celebra els seus 30 anys. I ho fan amb cares conegudes com Mònica Pérez, Sílvia Abril, David Fernández o Jordi Rios, entre altres. “Quan ens vam trobar el primer assaig, semblava que haguéssim treballat el dia abans”, comenta l’Oriol Grau. “Han passat els anys, però seguim sent idiotes, fent els mateixos gags”, reafirma el Fermí Fernández, “i continuem fent-nos un tip de riure”.

L’espectacle celebra els 30 anys de la productora ‘El Terrat’

‘L’èxit de la temporada’, dirigida per Enric Cambray i Israel Solà explica com uns actors de comèdia decideixen fer un drama. “Som actors si som còmics?”, es pregunta Grau. Aquest és un dels dilemes que planteja el text i que els dos actors reconeixen haver-s’ho qüestionat al llarg de la carrera professional. “La comèdia és drama sumant temps”, sentencia l’Oriol. L’espectacle explica com una companyia està a punt d’estrenar ‘Romeu i Julieta’ de William Shakespeare quan un accident obliga a ajornar l’estrena 20 anys. L’obra és una mescla de realitat i de ficció on, com hem dit, l’Oriol fa d’Oriol i el Fermí, de Fermí. Tampoc hi falten alguns dels personatges més mítics de cadascun d’ells com el Palomino o el dinosaure.

Oriol Grau, en una escena de l’espectacle. Foto: Paco Amate.

A més, aquesta comèdia arriba en un moment que riure ens cal més que mai. “La gent que ve a veure l’obra ens diu que s’oblida de tot mentre dura l’espectacle. L’humor salva”, apunta Grau. “La Conselleria de Salut ens hauria de subvencionar perquè som més eficients que qualsevol campanya que puguin fer”, reivindica de nou l’Oriol.

ELS DOS ACTORS VAN COMENÇAR FENT RADIONOVEL·LA AMB ANDREU BUENAFUENTE

“Roda el món i torna al Born”, diu el Fermí. Tant ell com l’Oriol van començar a fer radionovel·la a Ràdio Reus amb Andreu Buenafuente. És d’aquesta primera experiència que sorgeix més tard El Terrat. Ara feia quasi 15 anys que ni un ni l’altre no treballaven per la productora. “Ja estava tip de fer obres amb dos o tres actors perquè el pes de l’obra recau en tu”, apunta un, “és una producció molt coral”, afegeix l’altre. Tant l’Oriol com el Fermí venen del teatre de trinxera: “Normalment fem teatre pobre i això és teatre burgès”, diu l’Oriol amb sarcasme, mentre recorda tot l’equip tècnic i de producció que acompanya l’obra.

Fermí Fernàndez a ‘L’èxit de la temporada’. Foto: Paco Amate.

En la primera etapa amb El Terrat, instal·lats a Ràdio Barcelona, els dos coincideixen que van “descobrir tot un món”. “Jo em vaig enamorar de la ràdio”, confessa Grau. “La ràdio és molt creativa, no tens cap escenografia, només el diàleg”, continua Fernández. Després d’anys d’absència a les ones, la radionovel·la va tornar gràcies al trio que formaven juntament amb Buenafuente.

“Fem un humor més rural i escatològic, de poble, del sud”, afirmen

El Terrat és una productora que ha estat lligada a l’humor, a un humor “diferent”, comenta el Fermí, “que venia del sud, més escatològic, més rural”, afegeix. “Vam portar a la ciutat aquelles converses entre veïns, al terrat, on uns parlen per sobre dels altres i no passa res”, explica. L’Oriol recorda que llavors a Tv3 hi havia el Mikimoto i feia un humor “més sofisticat”. “Nosaltres veníem del poble”, exclama.

Quan et criden per fer una obra com aquesta que celebra un aniversari, inevitablement acabes fent repàs dels últims anys, i 30, com és el cas d’El Terrat, no en són pocs. El Fermí i l’Oriol es coneixen des que tenien 7 anys, a l’escola, i enguany celebren els “50 anys d’amistat”, diuen. Són amics, van començar a fer teatre quan en tenien vint-i pocs amb el col·lectiu Trono Villegas i han treballat conjuntament en diversos projectes posteriorment. A més de trobar-se una vegada a l’any per representar Dames i Vells.

“Després de 30 anys ens mantenim fidels a allò que ens agrada”

Segurament, la consolidació professional dels dos actors es deu a l’èxit d’El Terrat o viceversa, tant fa. L’Oriol explica que ara fa realment el que li agrada: “Crec que aquest és el triomf professional, escollir el que et ve de gust fer i rebutjar allò que no vols ”. “Amb l’Andreu Buenafuente érem tres pallassos que després de 30 anys encara ens continuem fent gràcia. Aquest és l’èxit, ens hem mantingut fidels a allò que ens agrada”, subratlla qui ha imitat tantes vegades el dinosaure.

Grau i Fernández estaran al Teatre Coliseum amb ‘L’èxit de la temporada’ els mesos de gener i febrer. Si la cosa va bé, allargaran fins al març. Després faran parada a Madrid i posteriorment tenen previst fer gira. Si vindran a Tarragona, encara no ho saben. “L’escenografia al Teatre Tarragona, hi cap”, comenta el Fermí. “Quan ens trobem a l’alcalde, ja li direm”, acaba l’Oriol.

 

Arnau Martínez
Arnau Martínez
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here