24.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

Podrem salvar l’arxivera del Port?

L’Arxiu del Port de Tarragona es troba al costat de la plaça dels Carros. Foto: Jan Magarolas.

“La directora de l’Arxiu es troba retinguda i lligada a una bomba. Tot dependrà de les decisions que prenguis a partir d’ara”, et diu una misteriosa veu només d’entrar a l’Arxiu del Port de Tarragona, al costat de la plaça dels Carros. Qualsevol avís d’aquestes característiques et posa en alerta, encara que siguis conscient que es tracta d’un joc d’ordinador. La veu misteriosa insisteix i et pregunta: “T’agrada jugar?”, i tu no estàs disposat a abandonar ningú a la seva sort. Prems la tecla i lligues el futur de la directora de l’Arxiu a les teves decisions.

Un ‘escape room’ ens convida a jugar i a descobrir els secrets de l’arxiu del port de Tarragona

Un joc de paraules et dona accés a la sala d’exposicions de l’Arxiu. Allà et trobes amb un missatge que t’explica la situació i t’avisa que necessites trobar una paraula de quatre lletres que, al seu torn, salvarà l’arxivera. Com que no t’ho han volgut posar fàcil, algú ha amagat les quatre lletres en caixes per tot l’edifici; la teva tasca és desxifrar els enigmes per trobar les lletres. El temps corre en contra teva: el millor és no perdre la calma.

Es tracta d’un joc d’enigmes i pistes amb voluntat d’ensenyar la història del port

Tot plegat forma part d’una proposta interactiva que ha organitzat l’Arxiu del Port de Tarragona per fer front a les restriccions de la pandèmia. L’escape room, anomenat molt adequadament ‘El misteri de l’arxivera’, és una activitat virtual d’accés gratuït estrenada aquest mes de febrer, i pretén ser el relleu obligat d’una activitat que realitzaven presencialment des de feia dos anys. Si hi voleu jugar, aquí en teniu l’enllaç:

https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/la-difusio#escape-room

A la primera capsa del joc trobes els trossos d’una antiga butlleta de participació d’una rifa: algú l’ha estripat perquè no en treguis l’entrellat. El contracte data del gener del 1801, una informació important si vols esbrinar la primera lletra de la paraula que salvarà l’arxivera. El segon enigma juga amb la teva capacitat d’observació i et convida a descobrir quin personatge mitològic s’amaga en un històric gravat del 1802, en què una flota reial fondeja prop de la ciutat. Et concentres al màxim mentre descobreixes i aprens la història del port.

Captura d’un dels enigmes del joc, amb un plànol del rellotge i els rumbs navals de protagonistes.

A la tercera prova, la cosa es complica. Si una imatge icònica té el nostre port, aquesta és el seu gran rellotge. L’escape room recupera els plànols de la seva construcció i juga amb una lupa i una combinació de rumbs navals. Per últim, l’enginy se sotmetrà a una prova de memòria i imaginació per descobrir que, al port tarragoní, han atracat vaixells de totes les procedències i continents del món. Un himne nacional et donarà la pista per trobar la darrera de les quatre lletres amb què podràs salvar la Coia Escoda.

L’objectiu de l’aposta virtual és “apropar el públic més jove”, apunta Coia Escoda

Un cop alliberada del seu segrest virtual, em trobo amb la directora de l’Arxiu, Coia Escoda, al seu despatx: “Els jugadors sempre m’acaben salvant”, bromeja ella. Explica que organitzaven cada any, pel Dia Internacional dels Arxius -el 9 de juny- un escape room presencial, però que enguany han hagut de trobar una solució alternativa.

“Volem ensenyar el fons documental de l’arxiu”, diu Jordi Salvadó, d’Auriga

A la directora l’acompanya Jordi Salvadó, d’Auriga Serveis Culturals, l’entitat que ha creat el circuit virtual: “Volíem que la gent es bellugués per espais de l’Arxiu que no són habitualment accessibles i teníem ganes d’ensenyar el fons documental”. Reconeix que l’aposta online és “més simple” que la física perquè no et permet mostrar tant de material, però que s’aconsegueix arribar a més gent. L’objectiu és “apropar el públic més jove, el que està més allunyat d’allò que fem a l’Arxiu del Port”, apunta Escoda.

Coia Escoda, directora de l’Arxiu del Port, i Jordi Salvadó, d’Auriga Serveis Culturals, en la conversa amb el FET. Foto: Jan Magarolas.

“La intenció passa per donar a conèixer el material i els secrets que tenim a l’Arxiu, també en una època tant especial com aquesta”, diu la directora. A Auriga Serveis Culturals, una empresa especialitzada en el teatre i els temes històrics, s’han adaptat com han pogut a la situació, perquè gran part de l’activitat, com les visites guiades i les escoles, “ha caigut i ens ha deixat en una situació d’incertesa”, explica Salvadó.

A l’Arxiu del Port han apostat per fer streamings de les presentacions i, per sort, ja tenien gran part del fons digitalitzat. Ara caldrà esperar per veure l’èxit d’aquesta aposta virtual, però tant Escoda com Salvadó ja tenen clar que, un cop acabada la pandèmia, tornaran a organitzar el circuit presencialment. Això sí, sempre que haguem aconseguit salvar l’arxivera: t’hi atreveixes?

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here