24.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

Tres-cents científics de la URV investiguen sobre la pandèmia

El campus Catalunya de la URV, buit, en un aspecte insòlit en ple curs lectiu. Foto: Marc Colilla.

El físic Àlex Arenas és l’investigador de la URV amb més projecció mediàtica en aquest primer any de pandèmia. Les seves intervencions preveient l’evolució de la Covid-19 a la televisió, la ràdio i la premsa, i la seva presència activa a les xarxes socials l’han fet visible a bona part de la ciutadania.

Però més enllà d’Arenas, investigador ICREA i professor del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, hi ha a la universitat tarragonina uns 300 investigadors que estan fent recerca en convocatòries i projectes vinculats amb el coronavirus.

Les millors revistes científiques publiquen 60 articles sobre la covid-19 nascuts a la universitat

Hi ha involucrats professionals de l’àmbit de les ciències de la salut, òbviament, però també de l’enginyeria, la biologia, la física i les matemàtiques. Des del primer dia, ara fa un any, es van posar en marxa 14 dels 90 grups de recerca actius. I a mesura que han anat passant els mesos, la xifra no ha parat de crèixer.

Francesc Díaz, vicerector de recerca i planificació científica, m’explica en una entrevista a Ràdio Ciutat de Tarragona que a dia d’avui s’han publicat 60 articles originaris de la URV en les millors revistes especialitzades del món. Resultats encara provisionals, perquè la feina no s’atura.

Tots els grups de recerca s’han adaptat a la nova demanda de coneixement

El 34% d’aquests 60 articles han aparegut a les publicacions top, les de més prestigi entre la comunitat científica internacional. Són articles citats per altres investigadors que continuen amb la seva recerca. Això dona una idea de l’impacte que té la URV, tot i tractar-se d’una universitat de petites dimensions a nivell global.

Més enllà dels indicadors, la reacció dels científics ha estat “excel·lent” davant d’un repte enorme i una temàtica desconeguda. Han reorientat els seus objectius perquè la recerca sigui “útil” per a la societat. I tot, en un context de retallades i de dotacions pressupostàries escasses.

La reacció dels científics ha estat “excel·lent”, segons el vicerector de recerca

“Invertir en recerca no és una despesa”, afirma Díaz. Les institucions i el conjunt de la societat han de tenir clar aquest missatge, ara més que mai. Amb el primer aniversari de la pandèmia, no es pot oblidar el paper clau de les universitats, encara que el seu aspecte extern sigui el d’aules i passadissos buits i en silenci.

Aquí teniu l’entrevista a Francesc Díaz a Ràdio Ciutat de Tarragona:

Díaz: “La pandèmia ha evidenciat la necessitat d’una major inversió en recerca”

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here