26.2 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 19, 2024

La Mercè, una residència verda durant la pandèmia

Imatge d’arxiu de la Residència La Mercè, de Tarragona.

Tot un any de pandèmia sense cap contagiat de coronavirus. La residència de gent gran La Mercè -l’única de titularitat pública a la ciutat de Tarragona- ha sobreviscut amb prou bona nota als moments més durs d’aquest any que va començar el 7 de març del 2020 quan van decidir tancar el centre. Ni un cas de Covid-19 a l’interior de les seves instal·lacions.

L’arquitectura de l’edifici ha facilitat la creació de bombolles estables de residents i professionals

Aquesta bona notícia, però, no ha impedit que la vida hagi canviat radicalment a residents i treballadors. Han tingut la sensació constant de “neguit” per la incertesa i perquè veien que un “tsunami” deixava efectes devastadors a l’exterior. Visites familiars anul·lades durant mesos i una retallada considerable de les activitats, tot i que l’estructura arquitectònica del centre (en 13 plantes) els ha permès crear “petites àrees de convivència” i mantenir-hi certa activitat.

Les paraules són d’Antoni López, director de la residència, en una entrevista al programa ‘Tarragona 100×100’ de Ràdio Ciutat de Tarragona. Conscient que han passat un any molt millor que altres equipaments del sector, López explica que han mantingut funcionant el gimnàs i el servei de fisioteràpia i que els interns (en l’actaulitat, 110) han pogut fer passejos per dins les instal·lacions.

El director del centre diu que han viscut un any amb molt neguit, però millor que altres residències

“Ens ha afectat molt el dia a dia del centre -diu López-, però vam crear bombolles estables de residents i personal i això ens va ajudar molt”. I n’han extret lliçons interessants: “el treball en equip i l’empoderament dels professionals, de tots, també de recepció, administració i neteja”, subratlla.

Ara, amb gairebé tot els residents i personal vacunats, a La Mercè han pogut recuperar més activitats i han celebrat el Carnaval i una calçotada. Les sortides a l’exterior s’han recuperat i els intern poden passar unes hores o fins i tot un parell de dies amb la família, seguint tots els protocols de seguretat.

L’equipament diposarà de 180 places d’aquí un any. Les obres van a bon ritme

“Hi ha hagut molt patiment físic i emocional. El primer es fa evident i el segon costa més de tractar”, descriu el director de La Mercè. Ser una residència verda al llarg d’aquests dotze mesos “potser ha estat gràcies a una mica de sort”, considera López, “però una sort buscada perquè el treball del personsal ha estat incansable”.

En plena pandèmia, a més, han continuat les obres d’ampliació de l’equipament, de tal manera que d’aquí un any (primer trimestre del 2022) la residència comptarà amb un total de 180 places. El millor regal per a un espai de referència a Tarragona i que confia en recuperar ben aviat gran part de la normalitat perduda ara fa just un any.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here