23.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

‘Todos en Azul’: pictogrames per canviar vides

La Farmàcia Torreforta ja s’ha adherit a la campanya. Foto: Carlos Domènech.

Passejar per la ciutat i reconèixer un parc, un hospital o una biblioteca pot semblar senzill per la majoriaperò per a les persones amb Trastorn d’Espectre Autista (TEA) no ho és tant. Per aquest motiu, els pictogrames es tornen una eina imprescindible. És gràcies a aquestes imatges que processen la informació i reconeixen on són, què faran i per què. Tot plegat els aporta seguretat i autonomia i els facilita les tasques quotidianes. La força d’un dibuix en una paret és, per tant, incalculable.

L’entitat treballa per convertir la ciutat accessible per a les persones amb Transtorn d’Espectre Autista

«Per això vam decidir crear l’entitat i començar a treballar per instal·lar pictogrames arreu de la ciutat», explica el president de Todos en Azul, Juanjo Caravaca. Aquesta associació ha nascut per lluitar per una ciutat més accessible pel món TEA. De fet, ell mateix és pare d’un nen amb trastorn autista i, per tant, ha viscut en primera persona la reacció quan arriba a un lloc i cap pictograma el situa. «Quan no veuen pictograma es posen nerviosos. Amb els pictogrames saben cap a on van, quina activitat realitzaran… Tot plegat incrementa la seva seguretat i millora la seva ubicació», recalca Caravaca.

Un dels pictogrames instal·lats per ‘Todos en Azul’. Foto: Carlos Domènech.

La instal·lació d’aquest material arreu de la ciutat és la prioritat número u de l’entitat, que ja ha aconseguit col·locar més d’un miler de pictogrames. La majoria es troben en el seu radi d’acció més proper, els barris de Ponent. «Estem orgullosos, perquè els comerços han volgut col·laborar i ara n’hi ha molts que ens pregunten pels pictogrames i volen unir-se a la iniciativa», explica el president de l’entitat. Todos en Azul s’encarrega d’aconseguir els pictogrames —que ofereix l’associació ARASAC de forma gratuïta—  i portar-los a impremta. «Però la pandèmia ho ha frenat tot», lamenta Javi Martí, membre de l’entitat.

La seva prioritat és instal·lar pictogrames que descriuen botigues, edificis o espais públics

Les donacions que rep l’entitat serveixen per pagar les despeses d’impressió i logística. L’objectiu d’aquest 2021 —després d’un any en blanc— és seguir amb la retolació dels edificis públics de la ciutat, comerços particulars, monuments i espais diversos de la via pública. De moment, ja es poden veure al Patronat d’Esports i de Turisme, als diferents pavellons municipals o al Mercat Central i al de Torreforta. «Estem agraïts a l’Ajuntament pel suport que ens està donant», diu Caravaca, malgrat que agrairien l’acció de la resta d’administracions per completar la iniciativa com més aviat millor.

Foto: Carlos Domènech.

D’altra banda, Todos en Azul prepara per a aquest estiu el primer campus per a persones amb TEA. Neix fruit de la col·laboració amb la Asociación Deportiva Torreforta (ADT) i estarà adaptat als diferents graus d’autisme. «Estem treballant molt perquè això sigui una realitat», afegeix Caravaca, que es mostra molt il·lusionat pel projecte. A més, abans d’acabar l’any, esperen poder donar una sorpresa «molt grossa» als seguidors i col·laboradors de Todos en Azul.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here