14.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Així serà la nova gran biblioteca dels barris de ponent

La biblioteca Pepita Ferrer també és present en una de les parades del mercat de Torreforta. Foto: cedida.

Dels 330 metres quadrats actuals als gairebé 1.300 metres quadrats del futur. La superfície es multiplicarà per quatre a la nova biblioteca municipal de Torreforta i això permetrà disposar d’un equipament cultural dividit en cinc zones diferenciades per franges d’edat i tenint en compte les necessitats dels usuaris.

Un primer espai anirà destinat als nadons per “gatejar, experimentar i jugar amb contes, materials i joguines de la seva edat”, en paraules de  Montserrat Recasens, directora de la biblioteca. Un segon espai estarà dedicat als infants entre 3 i 8-9 anys i s’ubicarà al costat de la zona dels nadons per facilitar els moviments entre germans i amb les mares i els pares.

L’equipament disposarà de cinc zones diferenciades per franges d’edat

La nova biblioteca prestarà una atenció especial als adolescents i preadolescents en un espai “autogestionat per ells mateixos” amb còmics, àlbums il·lustrats i altres productes atractius per aquesta franja d’edat. També hi haurà una gran sala d’estudi “en silenci absolut” per respondre a les necessitats d’una part important de la població.

I una última àrea serà tota una novetat a Tarragona: una bibliolab, una laboratori de cultura. “Una sala d’experimentació, on tothom sense límit d’edat podrà fer activitats de tipus tecnològic, cultural, científic i experimental”, anuncia Recasens, cap tècnica del servei municipal de biblioteques, en una entrevista al programa ‘Tarragona 100×100’ de Ràdio Ciutat de Tarragona.

Com a gran novetat, comptarà amb una sala d’experimentació per activitats tecnològiques

Durant 31 anys, la biblioteca de Torreforta -amb el nom de Pepita Ferrer des de la passada primavera- ha estat un equipament clau per a la cohesió social dels barris de Ponent a través de la cultura. I aquest paper l’ha de mantenir, però la directora aspira a molt més: “Ha de ser una eina fonamental per cosir i recosir la ciutat i ha de tenir com a objectiu principal crear cultura, convertir-se en un pol d’atracció cultural perquè gent de tota Tarragona tingui la necessitat d’anar-hi pel seus fons i per les activitats que s’hi organitzen”.

Ara arrenca el procés de licitació del nou equipament que formarà part de l’edifici del mercat municipal de Torreforta. Si tot va bé, a finals del 2022 o inicis del 2023 serà una realitat.

A la parada de la bibliomercat es poden veure diversos números de la revista FET a TARRAGONA. Foto: cedida.

Mentrestant, la biblioteca s’ha anat adaptant a les circumstàncies de la pandèmia. Durant l’últim any han fet grans esforços per arribar a molts usuaris que no disposen d’internet a casa i pal·liar la bretxa digital. Així han preparat kits per emportar a casa dels clubs de lectura i altres activitats que incloien un conte, un àlbum il·lustrat o una pel·lícula.

Recasens: “Volem ser un gran pol d’atracció cultural de tota la ciutat”

Ara es poden recuperar les activitats presencials progressivament i, a més, han muntat la bibliomercat en una de les parades en desús. Actualment, la parada està dedicada a la fotografia amb el suport de Pep Escoda. A l’abril, la temàtica serà la ciència. I per Sant Jordi preparen una jornada festiva el 26 d’abril amb la presència de l’escriptora Olga Xirinacs.

“Aprendre, créixer, experimentar i cohesionar”. Amb aquests objectius, la biblioteca dels barris de Ponent es prepara per fer el salt endavant necessari i esdevenir un gran central cultural de Tarragona en ple segle XXI.

Aquí podeu recuperar l’entrevista íntegra a Montserrat Recasens:

Recasens: “La nova biblioteca de Torreforta serà una realitat a finals del 2022”

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here