25.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

Deu anys d’una editorial de contes il·lustrats

L’editor tarragoní Joan Rioné amb dues de les novetats del desè aniversari. Foto: Clara Marquiegui.

“Sempre he vist factible viure de la cultura a Tarragona i jo mateix puc demostrar que ho és”. La celebració, la propera tardor, dels deu anys de trajectòria del projecte editorial tarragoní Piscina, un petit oceà donen la raó al seu principal responsable, Joan Rioné.

 

“Han estat deu anys d’agradar-nos molt allò que fem, de constància, motivació i intensitat”. Deu anys en què, tal com explica Rioné, no ha canviat massa la seva percepció del món: continuen plantejant la seva literatura partint d’un espai de joc i experimentació on imaginar ser nàufrags, pirates o navegants. Sempre amb l’infant al centre del seu univers literari, però anant més enllà dels tòpics. Llibres infantils il·lustrats que volen agradar als adults i que, per tant, es dirigeixen a tots els públics.

 

‘Piscina, un petit oceà’ celebra l’aniversari amb dues publicacions i contacontes per telèfon

Es tracta d’un projecte que emplaça el seu procés creatiu i d’impressió en l’àmbit local. D’una banda, Joan Rioné explica que la part creativa és la més interessant de la seva feina i, per aquesta raó, no se la vol perdre. De l’altra, la impressió local és molt “còmoda” per a l’editor tarragoní, ja que “així coneixes qui et fa el llibre i pots petar amb ell la xerrada, mentre prens un cafè”. Amb tot, l’editorial forma part del col·lectiu Llibrelocal.cat, una colla d’editorials que “estan sortint de l’armari per reivindicar que imprimir els llibres aquí és més sa, més ecològic i, sobretot, més sostenible”.

Amb els anys, l’editorial tarragonina ha anat formant una gran xarxa d’amics, col·laboradors, il·lustradors, editors, correctors, dissenyadors i maquetadors, que donen riquesa en la coautoria de les seves obres. Però Rioné posa l’accent en les llibreries de Tarragona, les quals “sempre han estat unes grans aliades en el projecte”. Encara recorda el dia que va anar a la Capona, l’Adserà, la Rambla i l’Abacus amb el seu primer llibre. I és que “no només són deu anys d’editorial, també són deu anys de relació amb les llibreries”.

Joan Rioné destaca la importància del procés creatiu i d’impressió de cada llibre

Seguint aquest esperit tan proper i familiar de l’editorial, Rioné somia amb una realitat sense Covid-19 on poder celebrar aquests deu anys “amb menjar, amb gent i en un espai molt petit per estar tots ben a prop”. Però en no ser possible tot això, l’editorial ha preparat una sèrie de novetats que, per ara, han tingut una bona recepció entre el públic.

En primer lloc, un homenatge a la visió poètica que caracteritza la seva forma d’observar el món i d’explicar-lo: Piscina Poesia. Una obra que recull poemes i textos poètics de tots els seus treballs. Un llibre de mirada sensible amb el qual Joan Rioné confessa que hagués dormit la primera nit després de veure’l sortir de la impremta.

L’EDITORIAL COMPTA AMB EL TALENT DE MOLTS PROFESSIONALS I EL SUPORT DE LES LLIBRERIES

En segon lloc, un èxit: la tercera edició reeditada del seu clàssic Formigues a la cuina. Vuit anys després de la seva primera edició, Rioné proposa l’oportunitat de redibuixar-lo i de tornar a dir-hi la seva a la il·lustradora de l’obra, Marta Contreras. Un repte que no ha perdut de vista la línia de les primeres edicions, però que demostra que en aquest projecte editorial els agrada “el risc i la bogeria”, com bé destaca Rioné.

‘Formigues a la cuina’ amb ‘Piscina Poesia’ davant de la costa tarragonina. Foto: Clara Marquiegui.

Per últim, una iniciativa que prové del clàssic llibre de Gianni Rodari: contes per telèfon regal. Amb motiu del desè aniversari, l’editorial es llença a la piscina oferint, a tot aquell que compri un dels seus llibres, l’oportunitat de tenir una sessió a mida de contacontes, en directe, d’entre 8 i 10 minuts. Aquesta proposta no només ha interessat als infants, també als joves i, fins i tot, als més grans. Una “feinada” que fan encantats, “perquè no hi ha feina més agradable al món”.

Rioné: “Han estat deu anys de constància, motivació i intensitat”

I és que no tot són llibres. El grup de teatre professional Genovesa, narratives teatrals comparteix magatzem, local d’assaig, gestor i, fins i tot, llit amb l’editorial. Van molt de la mà i, el que és més important, comparteixen públic. Si bé, en un principi, l’editorial va néixer per enriquir el llenguatge de les obres de teatre, és cert que amb els anys ha anat prenent el seu propi camí. No tots els llibres que fa l’editorial tenen espectacle. De la mateixa manera que no tots els espectacles tenen llibre.

Ara bé, ambdós vessants configuren el dia a dia d’un Joan Rioné amb moltes ganes celebrar la primera dècada d’una piscina plena de lectures i il·lustracions interessants.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here