11.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 5, 2023

‘Arqueo Tour’: l’aplicació que descobreix els secrets monumentals

 

Meritxell Navarrete i Òscar Martín, creadors de ‘Arqueo Tour’. Foto: Carlos Domènech

Un mosaic amagat sota la plaça de braus. Una volta romana tancada al públic però en perfecte estat de conservació a sota del carrer dels Ferrers. Una altra amb motllures de taló sota el número 36 del carrer Civaderia, tampoc visible pels ciutadans i turistes. O desenes de restes de domus, ceràmiques i altres elements al llarg dels carrers Vidal i Barraquer, Jaume I o Francesc Bastos, que es mantenen vives en criptes arqueològiques. Aquests secrets i molts més són els que es podran descobrir gràcies a l’aplicació «Arqueo Tour», elaborada per l’investigador i secretari de la Reial Societat Arqueològica, Òscar Martín, i la biòloga Meritxell Navarrete.

Òscar Martín i Meritxell Navarrete són els artífexs d’aquesta nova aplicació

«La idea d’aquesta aplicació va sorgir fa un parell d’anys. Estava cercant la localització i la història de la Font dels Lleons i vaig trigar una bona estona en aconseguir-la. Si jo, que estic ficat en el tema, vaig tardar tanta estona, no em vull imaginar un ciutadà o un turista. Per això vam decidir fer aquesta app», recorda Martín. Dos anys després, l’aplicació és una realitat. Compta amb més de 200 localitzacions, entre espais ben coneguts i visitables com el Circ i d’altres amagats sota les construccions modernes.

I és que l’aplicació «està pensada pels turistes» però «també pels tarragonins i tarragonines». «Si a tu no t’expliquen que al voltant de la Tabacalera s’hi amaguen desenes de restes romanes, entre domus, ceràmiques i altres peces de valor, no ho saps perquè tampoc hi ha cartells que ho indiquin», lamenta Martín. En aquest sentit, Navarrete afegeix: «No som conscients de tot allò què s’amaga a sota dels nostres peus, però amb aquesta aplicació pots descobrir-ho des del sofà de casa o passejant per la ciutat».

La versió gratuïta ofereix una vintena de localitzacions i la de pagament arribarà a les 200

L’aplicació està sincronitzada amb el navegador GPS i detecta la ubicació dels usuaris per tal d’indicar on són. La versió gratuïta ofereix una vintena de localitzacions i la de pagament, que estarà disponible ben aviat i costarà 3.99 euros, en tindrà aproximadament 200, «però constantment anirem actualitzant». Les explicacions que s’ofereixen de cada monument o resta són científiques, basades en documents tècnics reals i guies homologades.

També hi ha vídeos i àudios, i es proposen dues rutes —a la Part Alta i a la Part Baixa— que s’ampliaran per temàtiques. D’altra banda, és possible valorar l’estat i l’explicació dels monuments i filtrar aquells que més interessin a l’usuari. Així doncs, es poden seleccionar els monuments visitables o amagats, els tipus de jaciments o aquells espais que van inspirar artistes per elaborar les seves obres.

“No som conscients de les peces i materials que s’amaguen sota els nostres peus”

«Tarragona és un diamant en brut que s’ha d’acabar de polir i explicar com cal», defensen els creadors. A més, està previst que l’aplicació acabi recollint també les restes medievals, modernistes o de la Guerra Civil Espanyola que s’amaguen sota la ciutat. L’aplicació ja està disponible per Android i ben aviat ho estarà també per iOS. El projecte ha estat subvencionat per l’Ajuntament de Tarragona en el marc dels ajuts extraordinaris culturals per la COVID-19, i també ha comptat amb el suport de Tarragona Impulsa.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here