17.3 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

Guillemat i Cuixart, la trobada de generacions Òmnium

Emili Guillemat, soci d’Òmnium Cultural des de fa 50 anys, davant d’una de les imatges de Jordi Cuixart a l’exposició al Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

Emili Guillemat es va fer soci d’Òmnium Cultural el 15 de febrer del 1971, just quan es feien les primeres reunions per fundar la delegació de l’entitat al Tarragonès. Cinquanta anys després, l’Emili assisteix a la presentació de l’exposició de peces de ceràmica que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha elaborat des de la presó de Lledoners i que es pot veure aquests dies al Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona.

El primer secretari d’Òmnium Tarragonès i el president de l’entitat simbolitzen un fil que lliga 50 anys

L’Emili i el Jordi representen el fil de continuïtat que ha mantingut viva l’entitat al llarg d’aquest mig segle. Guillemat va fer de secretari i tresorer en aquelles primeres juntes que van presidir Josep Anton Baixeras (1971-1974) i Olga Xirinacs (1975-1978) i és una de les persones que pot testimoniar l’activisme d’uns quants tarragonins en els últims anys de la dictadura al voltant del Club de Joves, el Casal Tarragoní, la Cooperativa Obrera i el mateix Òmnium.

Després de mig segle de fidelitat, Emili Guillemat escolta les paraules de Txell Bonet -parella de Cuixart- defensant el paper clau de la cultura i reclamant “la Catalunya Nova com un territori de primera”. I després contempla en diverses vitrines les peces “humils” que el president d’Òmnium ha elaborat amb les seves mans al llarg de les 4 hores diàries del taller de ceràmica al centre penitenciari.

Les peces de ceràmica elaborades a la presó de Lledoners, en una exposició al pati Jaume I

Guillemat i Cuixart representen dues generacions enllaçades pel desig de llibertat, justícia social i drets nacionals. Dues etapes que van de la voluntat d’aprendre i ensenyar la llengua a les lluites compartides i la cohesió social amb els nouvinguts. Dos moments que van de les reunions clandestines en dictadura a la presó en democràcia.

Logo per celebrar els 50 anys d’Òmnium al Tarragonès.

L’exposició ‘Jordi Cuixart des de Lledoners’ és el primer acte de la commemoració dels 50 anys de la delegació del Tarragonès d’Òmnium Cultural, que s’anirà allargant durant tot el 2021 amb diverses activitats, com la publicació d’un llibre i un audiovisual i l’organització d’una exposició de fotos i cartells.

De moment, la mostra amb la ceràmica de Cuixart es pot veure fins al 30 d’abril de dilluns a divendres de 9 a 21 h i dissabtes i diumenges de 10 a 14 h al pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here