11.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 5, 2023

Normalitzar el cicle menstrual i trencar tabús

Fanny Ulldemolins, promotora de la primera jornada de cultura menstrual a Tarragona. Foto: Carlos Domènech.

«La menstruació es continua amagantMoltes dones se segueixen sentint culpables per estar malament un dia al mes, però això ha de canviar. Tothom ha nascut gràcies a això, sense la regla no existiríem». Així de contundent es mostra la Fanny Ulldemolins Bes, terapeuta menstrual, sòcia de la Cooperativa Combinats i responsable de la Jornada de Cultura Menstrual La Magenta, la primera que se celebrarà al Camp de Tarragona. «Són les primeres jornades d’aquestes característiques i estem al 2021. Això és molt fort», recalca.

La cooperativa Combinats organitza la primera jornada de cultura menstrual a Tarragona

Les jornades tindran lloc els dies 28, 29 i 30 de maig i se celebraran entre la Cooperativa Obrera i la plaça Corsini. Els objectius són clars: «D’una banda, volem normalitzar el cicle menstrual i tot el que ho envolta. I, de l’altra, volem crear un espai en què els homes també se sentin còmodes, perquè la regla és cosa de totes», destaca Ulldemolins. De fet, «Cosa de totes» és un altre dels projectes que està organitzant Combinats amb l’objectiu d’explicar què és la menstruació i normalitzar-la a escoles i instituts.

«Tenim molta feina a fer, perquè des dels inicis de la humanitat la menstruació s’ha tapat. La dona ha carregat amb aquesta culpabilitat, com si fos una cosa dolenta, i hem de donar-li la volta perquè la regla estarà amb nosaltres molts anys de la nostra vida», assegura la responsable del projecte. Ulldemolins fa quatre anys que és terapeuta menstrual i treballa emocionalment els «bloquejos» de les dones enfront de la menstruació, que «provoquen molts dolors que es poden evitar».

Hi haurà ponències, tallers, música i art a la plaça Corsini i la Cooperativa Obrera

Els tallers i les ponències que tindran lloc durant la jornada ajudaran a respondre moltes preguntes i trencar tabús. «La gent podrà saber què és i com es viu, com podem donar-li la volta i transformar-ho de dolent a beneficiós, com podem treballar emocionalment…», explica Ulldemolins. S’explicarà què és el concepte de cultura menstrual, l’empoderament femení a través d’aquest cicle, com poden ajudar les plantes a pal·liar els dolors o quin paper hi pot jugar la dansa. A més, també hi haurà un mercadet de productes menstruals, un taller de música reivindicativa i una mostra d’art centrada en el cicle menstrual.

«El desig més gran que tenim és que aquestes jornades no siguin una vegada i prou. Les administracions han d’esforçar-se a normalitzar aquest tema a través de la divulgació i l’educació», subratlla Ulldemolins. Aquest any, les jornades seran possibles gràcies a la línia d’ajuts extraordinaris per a l’àmbit cultural que l’Ajuntament de Tarragona va posar a disposició de la ciutadania l’estiu de l’any passat. «Desitgem que vingui molta gent, homes i dones, perquè la regla conviu amb nosaltres i així ho farà sempre», acaba dient la sòcia de Combinats. La cooperativa també compta amb el projecte Heroïnes Anònimes, creat per Laura Recasens i que vol donar visibilitat a dones de totes les edats i procedències que resideixen a la província de Tarragona.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here