17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Una pedra d’escullera per recordar un segle de treballs forçats

La pedra d’escullera, situada a la rotonda mirador del Km0. Foto: Port de Tarragona.

Quan aneu aquest cap de setmana a passejar o fer esport pel Km0 del Port de Tarragona, atureu-vos a la rotonda mirador i fixeu-vos a la pedra d’escullera que hi han col·locat. Es tracta d’una nova peça de la Ruta Patrimonial del Port, molt simbòlica, perquè vol ser un reconeixement als 5.000 presidiaris que van construir el primer tram del dic de Llevant.

Els treballs forçats d’aquests homes empresonats es van perllongar durant gairebé un segle, des del 1801 fins al 1884, i van contribuir de manera decisiva a fer possible l’artèria principal del port modern. Una placa commemorativa ho recorda. I un tòtem informatiu situat al mirador relata amb més detall les diferents etapes de construcció del dic.

El Port reconeix la feina dels presidiaris en la construcció del dic de llevant

El text s’il·lustra amb diverses fotos i s’acompanya amb un codi QR que ens porta a un espai digital on podem trobar altres continguts complementaris, com ara indrets de Tarragona relacionats amb el presidi: el penal de la Pedrera, el convent dels Caputxins, el convent de Sant Francesc o l’Hospital de Santa Tecla.

Som, doncs, davant d’un lloc de memòria històrica. La pedra d’escullera posa en valor la vessant més humana del creixement i desenvolupament del Port de Tarragona al llarg dels segles, i ens convida a reflexionar sobre els treballs forçats dels presidiaris en les obres públiques al segle XIX.

Amb aquest element, ja en són 24 els que configuren la ruta patrimonial

L’element inaugurat aquesta setmana pel president del Port, Josep Maria Cruset, s’incorpora a la Ruta Patrimonial que formen una vintena llarga d’edificis i espais d’alt valor històric i cultural i de la qual en vam publicar un ampli reportatge al número 45 de la revista FET a TARRAGONA.

El Far de la Banya, les grues del Moll de Costa, els tinglados, l’antiga duana i els canons de l’Escala Reial són alguns d’aquests elements per descobrir tot passejant al costat del mar.

Pannel informatiu al mirador del dic de Llevant. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here