20 C
Província de Tarragona
Diumenge, juliol 7, 2024

Ambicions, enveges i traïcions irrompen a Tarraco Viva

Presentació de Tarraco Viva al passeig Arqueològic. Foto: Marc Colilla.

De Shakespeare a Mankiewicz, d’Asterix i Obelix a Marlon Brando, l’assassinat més cèlebre de la història ha estat immortalitzat en incomptables ocasions a la literatura, el cinema i el teatre. Precisament el Festival Tarraco Viva ha escollit la mort de Juli Cèsar i la caiguda de la República Romana com el laitmotiv per aquesta XXIII edició, que se celebrarà entre el 22 i el 30 de maig. La voluntat d’aquesta ocasió és que reflexionem al voltant de la manera que tenim avui en dia d’entendre la política, la història, la filosofia i l’art: els Idus de Març són presos d’exemple quan parlem d’interessos ocults, traïcions i ambicions desmesurades.

El festival tindrà lloc del 22 al 30 de maig amb més de 200 activitats

Tot just sis mesos després de la darrera edició del festival, Tarraco Viva torna a les dates originals de la primavera i arriba carregada de novetats i apostes per fer arribar el festival a tothom. Gairebé 220 actes ompliran els deu dies, la majoria -un 65%- presencials. Magí Seritjol, director del festival, anunciava que tornaven “a la càrrega” tot mantenint el format de l’última edició: recreacions petites i mitjanes, monòlegs amb públic reduït i programes educatius per les escoles. Al cap i a la fi, un gran festival que encara s’està adaptant a les circumstàncies pandèmiques i que espera poder reunir el públic de sempre ben aviat.

La plaça dels Sedassos i l’escalinata de l’Antiga Audiència s’estrenen com a espais

Amb la voluntat d’innovar, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, anunciava a la roda de premsa del Passeig Arqueològic que l’espai de la plaça Sedassos i les escales romanes de la Torre dels Advocats -recentment restaurades- serien nous espais del festival, així com una descentralització de les activitats als diversos barris. “Volem que tothom se senti cridat a participar, per això hem organitzat propostes amb els barris”, explicava el regidor. Així, el Pont del Diable serà el punt de trobada de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador, mentre que els mercats de l’Antiguitat seran l’excusa per atraure els barris de Bonavista i Torreforta. No sempre és fàcil apostar per aquest tipus de públic més allunyat, però fer-ho demostra la confiança de l’organització en una cultura d’accés realment universal.

El festival es descentralitza amb activitats en diferents barris de Tarragona

Si bé l’any passat totes les activitats van ser gratuïtes “per la dificultat del moment”, aquest any l’organització ha optat per uns preus simbòlics que serveixin per evitar que hi hagi cadires buides. El pressupost de la XXIII edició, uns 270.000 euros, és “lleugerament inferior” que el d’altres anys però adaptat a les necessitats del festival. Part d’aquests diners els ha aportat la Diputació de Tarragona. Joan Josep Garcia, diputat de Cultura, feia una especial atenció a les manifestacions culturals “que ajuden a vertebrar el territori i a dinamitzar l’economia”.

D’esquerra a dreta: Joan Josep Garcia, diputat provincial de Cultura; Hermán Pinedo, regidor de Patrimoni; i Magí Seritjol, director del festival. Foto: Marc Colilla.

L’aposta per la virtualitat d’aquesta edició és semblant a la de fa sis mesos, amb molts actes que es podran seguir per internet gràcies a la tecnificació de l’equip, amb experiència adquirida de l’any passat. Magí Seritjol s’atrevia a anar una mica més enllà, es preguntava “per què Tarragona no podia ser líder en creació audiovisual” i posava el focus en la qualitat de la divulgació històrica online. “Hem de ser pioners en aquest àmbit, i ho podem ser; la qüestió és creure-s’ho”, reclamava el director del festival.

Magí Seritjol: “Fa dos mil anys ja es veien abusos de poder, populismes i punyals per l’esquena”

La imatge gràfica de la XXII edició, Juli Cèsar jaient i la corona al terra, és una bona mostra del tema que ens espera a Tarraco Viva: “Els autoritarismes, els populismes, les fake news, els abusos de poder i els punyals per l’esquena ja estaven a l’ordre del dia fa més de dos mil anys”, explicava Seritjol amb un entusiasme encomanadís.

En aquesta nova edició del festival trobarem enveges, passions, amors i tota una corrua d’ingredients que faran de l’assassinat de Cèsar una perfecta obra d’intriga i misteri. El dia 30 de maig, l’últim dia del festival, els organitzadors conviden el públic a participar al judici que ha de posar els acusats a la banqueta. Els espectadors tindrem a la nostra mà, després de deu dies de reflexió, decidir si els assassins de Cèsar han de ser castigats o no: potser la història no era com en l’havien explicat.

Properament es podran consultar els detalls de tots els actes del festival i accedir a la compra d’entrades i reserva d’invitacions a través de la web: www.tarracoviva.com

Aquesta edició torna a les dates habituals, després del festival de l’any passat celebrat a la tardor. Foto: Marc Colilla.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here