27.2 C
Província de Tarragona
Dimecres, agost 10, 2022

Símptomes de revifalla a la Part Baixa

Estat actual de l’edifici abandonat del carrer Santiyan. Foto: Ricard Lahoz.

La posada en marxa del procés per treure a licitació el pla integral de la Part Baixa; la presentació del projecte de remodelació del carrer d’Orosi i les propostes per donar un ús a l’edifici municipal abandonat del carrer Santiyan són tres senyals evidents que ens trobem en un punt d’inflexió per capgirar el procés de degradació que ha viscut el barri del Port els darrers anys.

L’obra del carrer d’Orosi -prevista per l’any vinent- suposa donar prioritat als vianants en una via que enllaça l’estació de trens amb el centre de la ciutat. Aquest model és perfectament aplicable en altres carrers de la zona i ajudaria a millorar l’entorn del barri deixant en segon terme l’actual protagonisme dels vehicles.

La licitació del pla integral del barri del Port marca una nova etapa

L’arquitecte que dirigirà el projecte del carrer d’Orosi, Ramon Corbella, és un dels membres de la Xarxa de la Marina, una entitat nascuda fa dos anys per revitalitzar la Part Baixa de la ciutat. Fa uns dies l’entrevistava a Ràdio Ciutat de Tarragona i analitzàvem el moment actual del barri i les perspectives de futur.

Sobre el pla integral, Corbella demana que es tingui en compte l’opinió de la ciutadania i que aporti idees per recuperar edificis i naus industrials. En aquesta línia, la Xarxa considera peça clau l’immoble abandonat del carrer Santiyan, molt ben ubicat entre l’estació i la plaça dels Carros. “Ha de tenir usos socials diversos per vertebrar un barri que demostra que batega i és ben viu”, indica l’arquitecte.

La Xarxa de la Marina demana accions de xoc per dinamitzar la zona

Proposen un equipament polivalent, que s’hi pugui fer servir per actuacions culturals, però també que tingui funcions útils per a petites empreses i emprenedors. L’alcalde Pau Ricomà, en una altra entrevista a Ràdio Ciutat de Tarragona, ha advertit que la intervenció a Santiyan “no serà d’avui per demà, perquè a l’Ajuntament hi ha moltes carpetes obertes amb temes pendents des de fa anys”.

La resta del teixit industrial  de l’entorn -diuen des de l’entitat- té “un gran potencial” perquè són espais “diàfans i amplis” que poden assumir nous usos. Cal, doncs, potenciar al màxim la recuperació d’immobles i descartar-ne l’enderrocament.

L’entitat proposa que l’edifici abandonat del carrer Santinyan tingui usos socials diversos

La Xarxa de la Marina considera positivament que el pla que impulsa l’Ajuntament aportarà solucions integrals a la zona, però alerta que no es pot esperar a tenir-lo enllestit i que abans cal fer-hi “accions de xoc per dinamitzar el barri i evitar que més veïns i comerciants marxin”, en paraules de Corbella. Ajudar a rehabilitar edificis i ajudar els botiguers perquè no baixin la persiana han de ser dues prioritats de primer ordre.

Si es comença a actuar amb determinació, els brots verds o símptomes de revifalla a la Part Baixa de Tarragona s’acabaran consolidant a mig termini. La ciutat s’hi juga molt!

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here