22 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 12, 2024

El teatre de creació de Sergi Xirinacs

Sergi Xirinacs envoltat per l’attrezzo de les seves obres. Font: Clara Marquiegui.

Allà on es creuen el carrer Nou de Santa Tecla i el carrer Smith hi trobem el local de l’associació cultural TeclaSmit, un grup de teatre majoritàriament femení encapçalat per l’autor i director Sergi Xirinacs. Aquest mateix dimecres i dijous, 12 i 13 de maig, representen ‘Ronda de Vigilància’, la segona obra del seu propi cicle ‘CLIC, teatre de creació’ que se celebra, aquesta primavera, a la caixa escènica del Teatre Tarragona.

 

TeclaSmit representa aquesta setmana ‘Ronda de Vigilància’ a la caixa escènica del Teatre Tarragona

 

Xirinacs explica que la proposta de teatre amateur de Tarragona és molt fluixa i les produccions professionals acostumen a venir de l’exterior. “A la nostra ciutat hi ha molta gent que fa coses, però no hi ha un objectiu ni una estratègia per a tirar endavant projectes teatrals seriosos”. Així, es fa difícil representar teatre en una ciutat que es troba “fora del mapa cultural de la zona mediterrània”. I, de fet, Xirinacs afirma: “Si no em munto jo el cicle, aquí no me’l munta ningú”.

L’obra forma part del cicle ‘Clic’ que inclou altres dues propostes

S’acostuma a culpar els polítics d’allò que no funciona, però Xirinacs declara que aquests només són un reflex de la societat en la qual vivim. Per això, més enllà de la falta de polítiques culturals a la ciutat, el director de TeclaSmit explica que a Tarragona es pateix el mal endèmic de la falta d’unió entre creadors: “Cadascú mira per ell mateix”. Davant d’aquest fet, Xirinacs engresca “tots aquells que fan coses” a unir-se per tal de crear projectes teatrals amb estratègies a mitjà i llarg termini.

 

“A TeclaSmit tenim la convicció que tothom pot fer teatre”, exposa el seu director. Parlem, doncs, de gairebé una trentena d’actors i actrius que formen part d’aquesta “escola-taller” fidel a la manera de fer de Xirinacs: un teatre basat en els fets i el text, amb tocs de comèdia i el públic a tocar. A més, el fet que el 99% siguin actrius va portar l’autor a adaptar les obres perquè les representessin dones, una tasca que, segons explica, no va ser difícil pel fet que “la distinció de rols ja no existeix en molts àmbits de la societat”.

 

Xirinacs critica la falta d’unió entre creadors: “Cadascú mira per si mateix”

 

El cicle ‘CLIC, teatre de creació’ neix de les ganes de representar la feina feta, però també de voler romandre en cartell durant uns quants mesos. La primera obra fou ‘Cosines’, una comèdia esbojarrada que van presentar al mes d’abril. Ara, arriba el torn de ‘Ronda de Vigilància’, un drama irònic que s’inclou en els actes de commemoració dels 90 anys de la Segona República Espanyola i que explica la història de dues dones que “teixeixen una teranyina entre elles”. Amb quina finalitat? Bé, un grapat de vídues ens ajudaran a descobrir-ho, amb el seu humor irònic, mentre juguen al set i mig. Finalment, al juny veurem ‘Família’, la història d’una família burgesa poderosa que, en patir la mort del pare, haurà de veure com gestiona el seu control de la societat.

Algunes de les obres pròpies de Xirinacs. Foto: Clara Marquiegui.

“Tot i la pandèmia, nosaltres hem continuat assajant amb totes les mesures de seguretat: grups de sis persones, mascareta i reducció del contacte entre actors i actrius”. Així, com la resta de col·lectius, TeclaSmit s’ha adaptat als nous temps i retorna aquesta setmana a la caixa escènica del Tarragona per representar la segona obra del seu propi cicle. Xirinacs convida tothom qui vulgui passar una bona estona a “entrar per la porta del darrere del Teatre Tarragona” aquest 12 i 13 de maig a les 18:00h, o a les 20:00h.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here