12.8 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

700 Tecles: una mirada contemporània a un fet històric

Una de les imatges promocionals de Santa Tecla, creades per Itziar Solla Garmendia.

Una mirada contemporània a un fet històric. Talent jove i de casa per posar en valor la tradició i rellançar la ciutat al futur. Sobre aquestes bases, Tarragona es disposa a celebrar el 700 aniversari de l’Entrada del Braç de Santa Tecla durant tot un any, de setembre del 2021 a setembre del 2022.

Els estudiosos coincideixen a l’hora d’afirmar que el 17 de maig de 1321 és la data més acceptada per marcar l’arribada de la relíquia després d’un llarg periple. Aquest fet és cabdal perquè simbolitza una primera manifestació massiva de cultura popular que ha arribat fins als nostres dies.

Tarragona celebrarà durant un any el 700 aniversari de l’entrada del braç de santa tecla

A partir d’aquesta data, el projecte ‘Santa Tecla 700’ vol marcar un impuls decisiu per projectar amb més força la Festa Major tarragonina durant les pròximes dècades. Així que la celebració anirà des d’una vessant més reflexiva i divulgativa i a una altra d’esclat al carrer i grans esdeveniments.

El context de pandèmia ens portarà a un retrobament ple de la ciutat amb Santa Tecla al setembre de 2022, quan la Festa serà més llarga que mai. Catorze dies, del 12 al 25 de setembre. Amb espectacle inaugural i espectacle de cloenda a càrrec de grans professionals de la ciutat, com Marc Chornet, Roger Conesa i Xavier Pastrana. I dues Mostres de Folklore Viu.

I és que, precisament, la participació de professionats tarragonins de diversos àmbits (molts amb projecció nacional i internacional) és un element clau de la filosofia amb què treballen des de finals del 2018 un grup de tècnics municipals liderats pel comissari Salvador Fà.

L’alcalde Pau Ricomà, el tècnic de cultura Xavier Gonzàlez i el propi comissari remarcaven aquest aspecte en la presentació dels actes commemoratius: aposta clara pels creadors i artistes de Tarragona i altres que van nèixer aquí i que ara viuen i treballen fora de la ciutat.

El ‘Fet’ hi col·labora des de fa mesos amb la publicació de relats i il·lustracions

Una bona mostra d’això la practica el FET a TARRAGONA des del passat mes de setembre, quan va començar a publicar a la revista ‘La recreació literària i visual de la Festa’. Es tracta d’una sèrie de 7 relats i 7 il·lustracions que abarquen els 700 anys de Santa Tecla.

Els escriptors que hi participen són Òscar Palazón, Montserrat Palau, Magí Sunyer, Margarida Aritzeta, Maria Roig, Tecla Martorell  i Adrià Tarda. Els il·lustradors són Adrià Ramírez, Alba Domingo, Alba Méndez, Núria Rubio, Sílvia Iglesias, Clarisa Starling i Pep Serra. El proper mes de novembre es presentarà una publicació que recopilarà totes aquestes creacions artístiques que van apareixent a cada número del FET.

El talent local s’escamparà a arreu: des de la conselleria de Joventut de l’Ajuntament es preparen intervencions murals als diferents barris que oferiran mirades expressives a l’entorn dels valors i les sensacions que transmet la festa, i es promourà la gravació d’una cançó de rap

Amb l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), s’oferiran diversos continguts divulgatius: xerrades, un recital poètic i, durant el curs escolar, una proposta pedagògica a escoles i instituts que inclourà, entre d’altres, un taller de creació de versots. 

La Festa Major del 2022 serà especial i s’allargarà catorze dies

I amb la complicitat de la Universitat Rovira i Virgili s’organitzaran unes jornades que abordaran l’estudi de la figura de Santa Tecla, l’arribada de la relíquia a la ciutat i l’evolució de les festa i comptaran amb la presència dels principals especialistes en aquestes matèries.

Tarragona, doncs, es prepara per viure un esclat d’orgull i autoestima, més necessaris que mai després de l’impacte de la Covid-19. L’esclat festiu, massiu, multitudinari… haurà d’esperar al 2022. Però a la ciutat -i al FET- ja fa temps que ens hi estem preparant 😉

L’alcalde Pau Ricomà, amb tècnics de Cultura, el comissari Salvador Fà i la dissenyadora de la imatge gràfica. Foto: Manel R. G
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here