12.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 22, 2024

Fòrum cultural de Bonavista: una molt bona idea

Els voluntaris Vicente Osáez, Neus Beltri, Dani Carrasco i Estíbaliz Guzmán, a la porta del Fòrum, espai cultural de Bonavista. El local està al carrer Set, número 15. Foto: cedida.

“És una carrera de fons”.

“Piquem pedra”.

“No busquem l’èxit immediat, volem fer pensar”.

Som a Bonavista, l’últim barri, el més llunyà del centre de Tarragona per la carretera N-340.  Els que parlen són dos dels cinc voluntaris que estan al davant del Fòrum Espai Cultural, una entitat de tan sols dos mesos de vida que s’ha format a partir d’una llarga i profunda reflexió sobre la situació del barri i de la fragmentació cultural de Tarragona, fruit de la seva estructura urbanística, humana i economicosocial dispersa.

L’entitat neix per oferir activitats culturals al barri

Vicente Ozáez, de 31 anys, és del barri de Bonavista, fill de tarragoní i sevillana. Graduat  en Administració i Direcció d’Empreses, catalanoparlant per convicció, voluntari a diverses entitats, ha treballat a diferents llocs i actualment és enquestador COVID. Diu: “Des de sempre, amb els meus companys de l’Escola Joan XXIII, havíem de sortir del barri per anar a concerts o a activitats culturals. El jovent se n’anava a Vila-seca, al Morell, a Constantí, a la Pobla de Mafumet, a Salou”.

El mateix Vicente afegeix: “Hi ha persones que perden una feina perquè no dominen el català. No n’han tingut prou amb l’escola, i al barri no el parlen”. I encara una altra constatació: “Per exemple, molts dels cursos que organitza Tarragona Impulsa són d’oficis, però potser falten d’especialització per a perfils més qualificats. La falta d’oportunitats i de sortides laborals fa perdre competitivitat al barri. No volem que la gent marxi d’aquí i es perdi talent”. La llista de necessitats culturals és inacabable.

Vicente Ozáez i Neus Baltri són dos dels voluntaris del ‘Fòrum’

Neus Beltri, de 57 anys, tarragonina, es va instal·lar amb vint anys a Bonavista. Ha estat presidenta de l’AMPA de l’Escola Pública de Bonavista, membre de la colla castellera Xiquets del Serrallo, activista de moltes causes i ara, representant municipal al Consell Escolar de l’Escola. “Els seus habitants s’han acomodat i el barri no canvia, no ofereix gran cosa”, explica.

Aquí, com arreu, una societat moderna amb drets, amb accés a l’educació i a la cultura, i a la salut, pot ser molt passiva i poc ambiciosa. A Bonavista no hi ha ni una llibreria i els membres del Fòrum promocionen l’adscripció a la Biblioteca Pública Pepita Ferrer de Torreforta. I de fons, persisteix la falta d’intercanvis entre la gent del barri i el centre de la ciutat, en ambdues direccions. D’aquí ve el nom de l’entitat, Fòrum, que suma l’esperit de l’entitat i el passat històric de Tarragona.

L’escriptora Neus Roig va presentar el llibre ‘No llores que vas a ser feliz’ al carrer, el dia 15 de maig. Foto: cedida.

De març ençà, l’activitat del Fòrum ha estat intensa: tallers sobre el joves i la COVID; presentacions de dos llibres; jornada d’escacs; concurs de dibuixos infantils per Sant Jordi; visita de la cantant Maria Jacobs, de Valls; sorteig de llibres… Abans d’acabar maig es fa una exposició castellera al local, i s’organitzen unes sessions personalitzades com a punt d’atenció per als joves sobre les sexualitats, a càrrec d’una sexòloga i una psicòloga.

“Volem ser un punt de trobada inclusiu i transversal”, diuen

L’entitat també acollirà a partir de juny l’exposició El barraquisme a Tarragona fa cinquanta anys, activitat programada dins el programa ’14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República’, de l’Ajuntament de Tarragona. I es prepara la presentació d’una nova aplicació digital, obra de dos socis emprenedors de Bonavista i Sant Pere i Sant Pau.

La jornada d’escacs, celebrada a la Rambla de Bonavista, va tenir molta participació. Foto: cedida. 

”No hem tingut cap problema per utilitzar el català, que és una eina d’integració cultural”, diu la Neus Beltri. El Fòrum rep un suport econòmic d’Òmnium Cultural del Tarragonès. I compta amb la col·laboració decidida de moltes entitats i serveis del barri, a qui van convocar en el procés de creació: del Centre Cívic, del Menjador Social, de les entitats esportives i de la Llar de Jubilats, entre moltes altres.

“Volem ser un punt de trobada transversal, inclusiu, i oferir el nostre local a iniciatives d’altres entitats, acceptem col·laboracions de tothom”, afirma Vicente Ozáez.

El Fòrum Espai Cultural és una molt bona idea per contrarestar les veus organitzades de l’ultradreta que ara se senten als barris de Ponent.

Berta Ramos
Berta Ramos
Periodista.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here