13.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 17, 2024

Antagonista Teatro: una casualitat dalt dels escenaris

Vicente Cañón i Marta Antolín darrere la barra de ‘La Última’. Font: Clara Marquiegui.

Una necessitat, la de no deixar mai de crear. Amb una casualitat i el destí. Tres punts en comú en el camí de dues persones. Més concretament, de Vicente Cañón i de Marta Antolín, un parell de dramaturgs que es troben al capdavant d’Antagonista Teatro i que aquest cap de setmana ens presenten la seva primera obra, titulada ‘La Última’, al Teatre El Magatzem.

 

El nou grup tarragoní s’estrena aquest cap de setmana amb l’obra ‘La Última’

 

D’una banda, Vicente Cañón és una de les poques persones a Tarragona que viu professionalment del teatre, gràcies a la seva tasca a l’IMET i a la seva participació en diverses companyies. De l’altra, Marta Antolín es guanya la vida com a mestra, però bona part del seu temps el dedica a fer teatre. De fet, forma part del grup de reconstrucció històrica Thaleia, qui els cedeix el local per tirar endavant aquest nou projecte que els uneix: Antagonista Teatro.

 

Si ens remuntem als seus inicis, el gener del 2020, hem de parlar d’aquell bon dia que Cañón va decidir enviar-li a Antolín un dels seus textos teatrals per correu electrònic. Fins al moment, només havien coincidit en un projecte que finalment no va tirar endavant. Res més. Ella, en rebre’l, no podria creure-s’ho. El text, que s’inspirava en l’ambient d’un bar, era molt semblant a un que ella mateixa havia escrit no feia gaire, també sobre un bar. “En un primer instant, vaig pensar que era el meu”, recorda Antolín. Va veure-ho clar, no es tractava d’una simple casualitat. Calia fer alguna cosa més.

 

Casualment, Vicente Cañón i Marta Antolín havien escrit obres de teatre sobre un bar

 

Així, van trobar-se en un bar i van decidir que continuarien escrivint obres de microteatre en la mateixa ambientació, per separat. Quan les van tenir totes, en van fer una selecció i van quedar-se només amb nou. Les nou que conformarien el seu primer espectacle junts, ‘La Última’. D’entre la seva experiència i els seus contactes, van formar una plantilla de sis actors i actrius que conformarien l’associació Antagonista Teatro, i van començar els assajos. Ara, després de dos intents fallits per la pandèmia, ha arribat l’hora de l’estrena.

L’equip d’actors i actrius d’Antagonista Teatro. – Cedida.

I què podrem veure aquest 19 i 20 de juny a El Magatzem? Bé, com dèiem són nou obres de microteatre que duren d’entre set i dotze minuts cadascuna. Totes passen en un bar, però no tot és comèdia. Tal com explica Cañón, “als bars no sempre passen coses divertides, de vegades escoltes una baralla o veus algú que fa molta estona que s’espera sol i et fas la pel·lícula que l’han deixat plantat”.

 

“No tot serà humor, als bars no sempre passen coses divertides”

 

D’aquesta manera, han volgut recollir diverses escenes de la vida quotidiana que toquen l’humor, però que també toquen la fibra. “L’objectiu és que la nostra obra no els deixi indiferents”, destaca Antolín sobre allò que esperen del públic. Volen que els espectadors, en sortir del teatre, es replantegin tot allò que han vist i es generin debats sobre el perquè del que es diu i es fa en les nou obres.

 

Les 9 obres de microteatre es representaran a la sala Magatzem

 

Sens dubte, la d’Antagonista Teatro és tota una declaració d’intencions, davant la situació teatral a Tarragona. Ambdós dramaturgs expliquen que el gran problema es troba en el fet que “hi ha moltes capelletes” i sembla que dins el sector tothom està enfrontat. Davant d’això, es mostren com un exemple de la unió entre autors de teatre i actors. I és que, tal com explica Antolín, “cal obrir-se i veure que tots qui fem cultura a Tarragona estem en un mateix vaixell i ens hem de recolzar”.

 

“A Tarragona hi ha moltes capelletes i sembla que estiguem tots enfrontats amb tots”

 

En aquesta línia, animen els tarragonins i tarragonines a ser valents i a encapçalar projectes d’unió i d’ajuda entre “tots aquells que fan teatre a la ciutat, que ens són molts i amb molt talent”, remarca Cañón. I afegeix que per treballar tot això seria ideal una escola municipal de teatre. En definitiva, “fer-nos valdre com a ciutat i demostrar que tot allò que no és Madrid o Barcelona no és paisatge i prou”. Antolín, per la seva banda, els encoratja a gaudir del camí, “perquè de vegades es volen fer tantes coses, que s’obliden els petits moments d’aprenentatge a l’escenari i a la sala d’assaig”.

El cartell de l’actuació. Cedida

Aquest cap de setmana és l’examen, dissabte a les 20h i diumenge a les 19h, a 10€ l’entrada anticipada. A partir d’aquí, Antagonista Teatro vol projectar-se fora i exportar el nom de Tarragona a altres indrets. Sobretot, no volen que tota aquesta feina mori en un cap de setmana i, per això, no es tanquen a explorar noves formes. Els agradaria arribar a alguna sala de microteatre que els permeti recrear un bar, també amb el públic, i jugar a espiar què passa en les nou històries. Per ara, i donat l’èxit en la venda d’entrades, Tarragona tornarà a acollir-la el setembre, amb motiu de la programació de la Festa Major.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here