26.2 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 30, 2024

Merche Tubilla, una de les pioneres de Tarraco Viva

Merche Tubilla, amb l’Amfiteatre de fons. Foto: David Oliete.

No costa gaire imaginar-se Merche Tubilla Martínez (Tarragona, 1968) caracteritzada com una dona romana de fa dos mil anys. Fundadora i encara presidenta del grup de reconstrucció històrica Thaleia (el nom d’una de les tres deesses menors que acompanyen Venus), forma part del festival Tarraco Viva des dels inicis i encarna a la perfecció el perfil dels seus integrants: “Som gent enamorada de la nostra ciutat i de la seva història”, resumeix.

 

El parc de les Granotes, molt a prop de l’espai que ha triat per a aquesta secció, a la graderia de l’Amfiteatre, és un dels seus eixos vitals. Nascuda a Prat de la Riba com la petita de cinc germans, hi anava a jugar quan estava ubicat uns quants metres més avall que ara. I continua sent un punt referent, al costat de l’Escola El Miracle, on treballa de conserge, i del coliseu on ha representat diversos espectacles.

La presidenta del grup Thaleia participa al festival des de la primera edició

Llicenciada en Història, es va especialitzar en arqueologia a la URV i va fer treball de camp fins l’any 2002, tot i que va continuar amb la tasca de recerca. Tres anys abans, el 1999, entrà en contacte amb Magí Seritjol, l’alma mater de Tarraco Viva, i va ser una de les sòcies fundadores del grup Nemesis, amb el que va participar a la primera edició del festival. Posteriorment, creà Thaleia amb tres amics. “Érem dos historiadors i dos músics i vam ser pioners a mostrar i valorar el paper de les dones a l’Imperi romà, ocultat durant segles”, recorda.

 

Un altre àmbit innovador del grup és la recreació, amb instruments com els de l’època, de les melodies del món clàssic. I també destaquen per la qualitat interpretativa de les reconstruccions. “Donem molta importància a aquesta part. Tenim actors semiprofessionals i un director teatral i hem millorat molt amb els anys el vestuari, l’escenografia i la qualitat dels espectacles.”

“Vam ser pioners a mostrar el paper de les dones a l’Imperi romà, ocultat durant segles”

La Merche és per a tothom la “mamma” de Thaleia, com confessa amb un somriure. “Som uns seixanta integrants, però formem una família, en la qual s’han fet parelles i hi ha pares i fills. Aquest bon rollo intern és clau, ja que ningú cobra ni paga res. Som com una colla castellera, on tots fem pinya”, comenta.

 

Pensant en el futur postpandèmia, aposta per avançar en la professionalització dels grups de Tarraco Viva i ampliar les dates del festival per promoure el turisme cultural a la ciutat. “S’ha de donar més suport a aquest gran potencial que tenim”, conclou.

—–

Aquest contingut forma part del número 47 de la revista FET a TARRAGONA amb molts altres reportatges i entrevistes en profunditat. Pots demanar el teu exemplar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here