31 C
Província de Tarragona
Dissabte, agost 13, 2022

Anna Sabaté, trenta anys a Creu Roja Tarragona

Anna Sabaté, coordinadora de Creu Roja a la demarcació de Tarragona. Foto: cedida.

Anna Sabaté és la directora d’orquestra de Creu Roja a Tarragona. Des de fa trenta anys treballa a l’organització, podem dir que gran part de la seva vida ha estat dedicada a salvar vides. Si parlem dels seus inicis, va començar a treballar a l’organització l’any 1991 gràcies a una oferta laboral: “Vaig arribar-hi per casualitat dins de l’àmbit de formació, fent cursos de primers auxilis i socorrisme; quan vaig entrar era molt diferent de com és ara. La Creu Roja intenta arribar allà on no pot arribar ningú més, serveis que ningú cobreix. Investiguem quines necessitats no estan cobertes i demostrem que som un referent.”

L’actual coordinadora de l’entitat va arribar-hi el 1991 “per casualitat”

Sabaté va estudiar Antropologia Social i observa la Creu Roja com una gran escola; al principi el seu interès residia en la cooperació internacional, però, tanmateix, “les necessitats són moltes i urgents, t’ofereixen una formació continuada que potser en un altra organització no la tens”.

“El mèrit de Creu Roja és la feina d’equip de professionals i voluntaris”

La posició de coordinadora de tota la demarcació va arribar per una excedència, va haver d’adaptar-s’hi ràpid i va prendre la direcció de tots els àmbits: salut, integració social, ajudes, entre d’altres. “És una feina d’equip. El mèrit és de totes les persones que treballen diàriament, tant contractades com voluntàries, la Creu Roja és potent gràcies a elles. La nostra imatge més coneguda des de la crisi del 2008 és la d’ajuda humanitària, cobrint les necessitats bàsiques de moltes famílies.”

 

Els efectes de la pandèmia

La pandèmia ens ha afectat a tots d’una manera o una altra i ha evidenciat altres formes de vulnerabilitat com és la solitud, la violència de gènere o la bretxa digital. Comencem per la solitud: “Les persones grans no podien sortir a comprar, el Mercat Central ens ha ajudat molt, hem rebut moltes sol·licituds d’aquest servei per portar els aliments a domicili.”

Un altre àmbit que s’ha fet molt evident és la bretxa digital: “Hi ha persones que no saben renovar la seva recepta mèdica, ni demanar hora o altres tràmits, no en tenen els coneixements i aquesta és una altra forma de vulnerabilitat.”

El nombre de víctimes per violència de gènere ha augmentat un 8,2 % des del confinament. Sabaté en destaca que “el que estem vivint aquests dies és una evidència que estem veient en els mitjans. Poden passar dies, mesos i fins i tot anys perquè la dona arribi a denunciar.”

Sabaté, al seu despatx, en una reunió telemàtica. Foto: cedida.

Si parlem de xifres, d’ençà que va esclatar la crisi sanitària, 94.000 persones han necessitat l’assistència de Creu Roja a Tarragona, més de 30.000 persones més que l’any passat. Sabaté ens comenta l’aparició de nous perfils: “Les persones més fràgils són les persones que abans han caigut, però a més hi ha un nombre de persones que mai abans s’havien apropat a la Creu Roja. Ara veiem amb preocupació la fi del curs escolar, nosaltres estem intentant pal·liar-ho amb ajuts, però està clar que no són suficients.”

Reptes solidaris

Amb el ritme de vacunació, s’espera que les dades comencin a minvar. “S’ha de viure amb esperança, encara que els resultats poden trigar. Tant de bo la nostra preocupació fos només la de l’acompanyament, però estem en una situació d’emergència.”

Sabaté destaca que treballar a l’organització li aporta una visió global perquè Creu Roja comprèn moltes coses. Apunta que “qualsevol pot estar en una situació vulnerable. Som molt lluny de pensar que al costat de casa hi ha persones que no tenen aquestes oportunitats, ens ha de fer reflexionar sobre la dignitat de totes aquestes persones que vénen a demanar ”.

Des de l’inici de la pandèmia s’han incorporat més de 300 voluntaris a l’organització; tots destaquen per ser un perfil jove. “Per ser voluntari de la Creu Roja, ens hem de treure del cap aquesta visió que un ha de dedicar tot el seu temps a la institució, hi ha diferents models de voluntariat flexible, fins i tot col·laboracions en línia”.

Per fer-te’n voluntari pots inscriure’t al correu tarragona@creuroja.org, al telèfon 977 24 47 69 o a través del web oficial www.creuroja.org.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here