Advertisement
19.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 9, 2023

La 3a Joventut x la República, imparable

Jesús Figueras s’adreça als concentrats aquest dimarts a la Rambla Nova. Foto: Berta Ramos.

Si hi ha algun grup polític i cívic format en els últims anys a Tarragona persistent en la seva activitat és, sens dubte, el de la 3a Joventut X la República, que setmana rere setmana es manifesta ferma i pacífica a la ciutat a favor de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, pels 3.000 represaliats de la causa independentista i pel dret a l’autodeterminació. Els indults als presos -que aquest dimarts ha aprovat el govern espanyol- no són un acte de justícia al seu criteri, i reivindiquen l’amnistia.

EL COL·LECTIU, QUE PORTA ACTIU TRES ANYS I MIG, HA TINGUT 150 CONVIDATS

La 3a Joventut tarragonina, nascuda a redós del moviment d’Avis i Àvies de Reus per la Llibertat, que van ser els pioners, té, però, característiques pròpies: mira més enllà i lluita per la República. “Hem de pensar quin país volem quan el tinguem lliure”, diu Lluís Jové, exdirector de la Casa de Sant Josep i professor de secundària, un dels membres de la coordinadora. En tres anys i mig d’existència, l’activitat ha estat imparable.

Les concentracions es fan cada dimarts al matí des des fa tres anys i mig. Foto: Berta Ramos.

A la concentració de cada setmana, ara al Balcó del Mediterrani o a la coca pròxima de la Rambla, inclouen la intervenció d’una persona provinent d’un sector de la societat que parla d’un tema d’actualitat diferent al que els uneix, i que enriqueix culturalment la trobada. Hi han intervingut prop de 150 persones, des de representants de la plataforma OPPIDA, directors de museus, o el primer objector de conciència de l’Estat; membres de la Marea de Jubilats, historiadors, arqueòlegs, escriptors i periodistes. Aquest dimarts 21 de juny els ha acompanyat l’advocat Benet Salellas. Els organitzadors volen seguir formant-se, són gent activa.

“HEM DE PENSAR QUIN PAÍS VOLEM QUAN EL TINGUEM LLIURE”, DIU LLUÍS JOVÉ

El seu poder de convocatòria ha estat notable, molts cops al costat de Taca d’Oli, una extensa i activa xarxa de grups presents al Camp de Tarragona i a d’altres comarques catalanes. Es van concentrar a les portes de la presó de Mas Enric, quan l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell hi estava tancada; han anat a la Cambra catalana, s’han manifestat a Madrid, a Montserrat, van acompanyar els Avis i Àvies de Vic a la Universitat de Prada de Conflent, van anar a veure els polítics exiliats a Perpinyà, es van traslladar al Parlament Europeu, a Estrasburg.

Intervenció de l’advocat Benet Salellas. Foto: Berta Ramos.

Han tingut a les concentracions tarragonines els pares de Jordi Cuixart, president d’Òmnium a la presó; a Montserrat Puigdemont, germana del president Carles Puigdemont a l’exili, i a l’expresident de la Generalitat Quim Torra. En sortir la sentència del judici als encausats en el Tribunal Suprem van recollir signatures d’autoinculpació, recapten diners per la Caixa de Solidaritat per als represaliats. I per la pandèmia van emprendre una campanya de solidaritat amb l’Hospital Joan XXIII per obtenir fons, en col·laboració amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium.

“SOM MOLT DIVERSOS I TRANSVERSALS, EL NOSTRE LEMA ÉS SUMAR”, AFIRMA JESÚS FIGUERAS

La 3a Joventut va néixer al 2018, després del referèndum de l’1-O, en una reunió d’un centenar de persones plenes d’entusiasme, a la planta inferior del local de l’ANC a Tarragona. Ara la coordinadora la formen unes deu persones: Joan Andreu Torres, Rosa Rossell, Jesús Figueras, Josep Rosselló, Lourdes Latorre, Fina Figueras, Rosa Garcia, el clarinetista Joan Boada i el director musical Josep M. Gomis, a més de Lluís Jové. Sense oblidar els altres músics, el trompeta Lluís Fernández i el saxofonista Vicenç Puente, que cada dimarts actuen a la trobada.

“Hem perdut la vergonya, reivindiquem el que creiem. Hem vetllat perquè sempre ens manifestem d’una manera seriosa i amb elegància, lluny de l’exaltació, i no responem a provocacions”, diu Rosa Rossell, treballadora jubilada a Justícia i a Benestar i Família de la Generalitat, exmilitant del PSC i d’ERC i regidora de Patrimoni a l’Ajuntament durant vuit anys. Si el grup ha durat, és perquè no hi ha persones tòxiques. “En la composició del grup som molt diversos i transversals, fugim de les polèmiques polítiques, el nostre lema és sumar”, afegeix Jesús Figueras, exprofessor de secundària  de Llengua i Literatura Catalanes.

Les dones tenen un paper protagonista en aquest col·lectiu. Foto: Berta Ramos.

Durant el primer confinament pel coronavirus, en aquell temps gris que només permetia connexions a distància, es van proposar mantenir el caliu del grup. Van preguntar a una sèrie de representants polítics i de la societat com veien el futur de la ciutat després de la pandèmia, i el resultat va ser una sèrie de vídeos que van rebre més de 500 visites. “Habitualment, el nostre blog rep entre 200 i 300 visites setmanals”, diu Josep Rosselló, mestre jubilat de l’Institut Ramon de la Torre, que manté aquest aparador digital i també alimenta el blog de Taca d’Oli.

TACA D’OLI ÉS UNA ACTIVA XARXA PRESENT AL CAMP DE TARRAGONA I ALTRES COMARQUES

Pel que fa al projecte de República i pel futur de Catalunya, a cadascú el guien unes motivacions i unes causes determinades. Josep Rosselló voldria que “les diferències socials no fossin tan grans”. Per al Jesús Figueras, “seria important no patir, com estem patint ara, els efectes d’una transició defectuosa amb una alta judicatura amb el partit pres, amb una economia dominada per les empreses de l’IBEX 35, amb un cap d’estat inviolable…”.

Segons Lluís Jové, “cal reivindicar els valors del republicanisme català, on la cosa pública sigui la prioritat”. Rosa Rossell insisteix en la qualitat dels polítics, perquè “ara tenim una paret al davant i no anem bé”. Joan Andreu Torres, filòleg i pedagog, expresident de l’Òmnium, escriu: “Persistim reivindicant un país on viure en llibertat, en democràcia, en igualtat de drets i deures, en solidaritat i en pau. En què ningú se senti exclòs ni pel seu origen, ni per les seves idees, ni per les seves creences”.

Correu de contacte:  3ajoventut.tgn@gmail.com

Berta Ramos
Berta Ramos
Periodista.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here