Carregant ...

El Circ romà, recreat a la Rambla Vella

Comparteix:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Aspecte d ela reacreació dels arcs del Circ romà al solar de Rambla Vella, 55. Foto: Meritxell Lecha,

Durant els mesos d’abril i maig d’enguany s’ha portat a terme l’execució d’un projecte de recreació dels arcs de la façana del circ romà de Tàrraco al solar municipal de la Rambla Vella 55.

L’arqueòloga municipal Pilar Bravo explica que “el projecte executat parteix d’una idea o projecte bàsic més ampli ideat per l’arquitecte Jaume Costa Pallejà i l’arqueòleg  Joan Menchón anomenat Patrimoni de façana, que té com a objectiu la recuperació i dignificació de diversos espais de la Part Alta”.

S’hi utilitza un recurs gràfic d’il·lusió arquitectònica conegut coma enganyatall o trompe-l’oeil a diverses parets mitgeres, amb el qual “es vol explicar, difondre i apropar a la ciutadania el patrimoni arqueològic i monumental de la ciutat”.

L’arqueòloga municipal Pilar Bravo explica el projecte de recreació de les arcades

El projecte s’ha desenvolupat en una primera actuació a les façanes del solar municipal de la Rambla Vella 55 i ha comptat amb el finançament del departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona i de la Fundació Privada Mútua Catalana.

El mural executat és una recreació visual de la façana del circ romà seguint l’alineació original, prenent com a base la realitat arqueològica a partir de les arcades conservades dins del recinte visitable del circ romà i de diverses recreacions científiques prèvies.

En aquesta simulació es poden veure un total de 6 arcades del circ, de manera que passen d’un esquema lineal cap a una imatge gairebé fotogràfica.

Perspectiva des del carrer de Sant Francesc. Foto: Meritxell Lecha.

La imatge es distribueix en dues parets amb un angle de 90º i és representada amb una lleugera perspectiva utilitzant el recurs de l’anamorfosi, de manera que per visualitzar-la sense deformació s’ha de fer des d’un determinat punt o angle, en aquest cas, situat just a la cantonada que formen Rambla Vella i carrer de Sant Francesc, a l’alçada de l’església homònima. Aquest punt es troba convenientment senyalitzat al paviment de la vorera mitjançant una plantilla.

L’acció forma part de la recuperació i dignificació de diversos espais de la Part Alta

El disseny original del mural ha estat creat pels artistes Maite Serna i Trifon (Murals de Tarragona) amb la col·laboració de l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques. La plasmació material del mural ha estat portada a terme per l’empresa Murals del Tarragona i pel que fa als treballs auxiliars previs a la pintura, per part de l’empresa Rècop.

La supervisió municipal a anat a càrrec de l’Àrea de Patrimoni Històric i del Departament de Topografia i Geomàtica de l’Ajuntament de Tarragona, que ha realitzat el replanteig topogràfic del dibuix d’acord amb les dades arqueològiques existents, i comptant amb l’assessorament de l’arqueòleg Moisés Diaz.

Pilar Bravo explica que “l’actuació s’ha complementat amb l’enderroc dels antics murs que semitancaven l’angle exterior del solar i que ocultaven la visió general del mural”. Es projecta per un futur pròxim “una actuació d’arranjament general del solar per tal d’adequar-lo i dignificar-lo com a espai públic”.


Comparteix:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *