18.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

El FITT més femení i divers

Ritos de amor y guerra

El Festival Internacional de Teatre de Tarragona – Noves dramatúrgies (FITT) celebra aquest 2021 els deu anys amb la voluntat de seguir explorant els formats escènics i teatrals. Els feminismes entren de ple en aquesta nova edició que arribarà de l’1 al 4 de setembre i que ja té una declaració d’intencions amb el propi cartell: una noia jove pentinant-se els pèls de l’aixella ens convida a descobrir tot un seguit de novetats relacionades amb un cànon “no normatiu” de la societat.

El festival, de l’1 al 4 de setembre, oferirà un cartell amb majoria d’actrius i directores

“Volem parlar de feminismes i d’identitats diverses que a dia d’avui encara no tenen el lloc que es mereixen”, diu el director del Festival, Joan Negrié. Potser per això, i seguint la seva filosofia d’apostar per les singularitats, la pluralitat i les noves veus, enguany fan una aposta decidida que convida el públic a “alliberar-se d’estereotips i prejudicis i a escoltar veus que massa temps han estat silenciades”.

El FITT s’alinea amb les directores i actrius que sovint se senten apartades dels espais de creació i d’exhibició i esdevé una plataforma per elles: “El Festival ha de ser un lloc d’oportunitats per elles”, reivindica Negrié.

De les catorze propostes teatrals que hi ha, nou d’elles estan creades o dirigides per dones en un festival on la presència femenina serà més completa que mai: veurem 47 artistes dones dalt de l’escenari per davant dels 13 artistes homes. Una aposta que es fa extensiva al talent nacional i internacional, perquè hi prendran part companyies d’arreu de l’estat espanyol i de fins a set països més, sempre i quan la situació sanitària els ho permeti.

Els organitzadors conviden el públic a “alliberar-se de prejudicis i escoltar veus silenciades”

Dins d’aquestes propostes d’un marcat caràcter femení trobem ‘Ritos de amor y gerra’, de la companyia catalana Comando Señoras, que incideix en l’anonimat d’unes mestresses de casa que volen aixecar catifes i treure la pols per un empoderament real del seu col·lectiu.

360 grams

La premiada ‘360 grams’, d’Ada Vilaró, promet posar-nos en un mirall que ens interpel·li des del dolor, la bellesa política i la veritat més desafiant: “Tinc només un pit i no per això el meu cos deixa de ser bell, aquest és un cant a la vida”, reivindica l’artista.

Seguint amb la voluntat d’intervenir en els debats latents, el FITT destaca també una proposta d’allò més singular, ‘Recreativos Federico’, de l’andalús Alex Peña. Partint de la idea de Federico García-Lorca que si el llegat artístic es converteix en souvenir, la literatura dramàtica es convertirà en joc, aquesta innovadora proposta ens convida a jugar lliurement amb màquines recreatives de la mà del poeta granadí.

I ja en el terreny de la història, ‘Encara hi ha algú al bosc’, de la companyia Cultura i Conflicte, ens transporta als camps de concentració de Bòsnia i Hercegovina i ens recorda les atrocitats i violacions que hi va haver mentre a Catalunya gaudíem de l’eufòria olímpica.

Recreativos Federico

Aquestes i d’altres propostes (es poden consultar totes al web del festival) conflueixen al desè aniversari d’una proposta revolucionària i amant dels nous formats que ja s’ha convertit en un focus d’interès internacional. Destaquen els sopars ja habituals que s’organitzen a l’aire lliure entre espectacle i espectacle per compartir impressions, la proposta paral·lela de portar el teatre al carrer i els ‘workshops’ que fan del FITT un festival complet.

A la venda els primers abonaments per gaudir de les catorze propostes del FITT

Aviat se sabrà el preu de les entrades, però pels més previsors ja s’han posat a la venda els abonaments ‘Primera dosi’, durant el mes de juliol i a 60€, per entrar a tots els espectacles i propostes. Fent una picada d’ullet a l’actualitat, l’abonament ‘Segona dosi’ es podrà adquirir a l’agost pel preu de 70€.

Això sí, sempre amb la voluntat que tothom hi tingui accés (per exemple, subtitulant els espectacles) i amb una mirada tarragonina. Precisament, la companyia valenciana El Pont Flotant està creada, entre d’altres, pel tarragoní Àlex Cantó. Tancarà l’edició d’enguany del festival amb ‘Acampada’, una obra que demostrarà que tothom pot pujar a l’escenari a fer teatre, independentment de les seves diverses capacitats físiques i mentals. El FITT, com sempre, trencant esquemes i interpretant el teatre a la seva manera.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here