Advertisement Advertisement
17.4 C
Província de Tarragona
Dimarts, novembre 28, 2023

Danseu, danseu a Tarragona

Anunci d’entrega de premis en l’edició del concurs online – Cedida

Dansa en totes les seves formes i colors, i a Tarragona. Aquest proper cap de setmana del 16 al 18 de juliol se celebra al Palau de Fires i Congressos la fase nacional del concurs amateur CND España. Divendres, dissabte i diumenge: tres dies de dansa clàssica, jazz, contemporani, flamenc i molts altres estils, amb concursants que provenen de tots els racons del mapa espanyol. Al capdavant de l’organització hi trobem el ballarí tarragoní Orión Picó, qui ha dedicat tota la seva vida a la dansa.

 

El Palau Firal acull el proper cap de setmana la fase nacional del concurs CND España

 

Es tracta d’un certamen a nivell estatal que busca motivar els ballarins d’entre 8 i 25 anys a continuar la seva carrera en aquest món, alhora que els ofereix l’oportunitat de pujar dalt d’un escenari. Es pot participar en modalitat individual, en parelles o en grups, sempre sota una classificació per estil, i es fan quatre primeres fases pel mapa espanyol – a Mollerussa, Xàtiva, Ourense i Las Ventas de Retamosa – per tal d’arribar a tothom. Les millors coreografies de cada zona són les que es troben a la final nacional a Tarragona.

 

Per a tots aquells que tingueu lligams amb la dansa, el format us sonarà. I és que la mare de Picó, la reconeguda ballarina Artemis Plaja, va encapçalar fins l’any passat el concurs Anaprode que, durant quinze anys, va donar moltes oportunitats a les joves promeses del sector.

Una entrega de premis d’abans de la pandèmia, al concurs Anaprode – Cedida

Ara, Picó fa un pas endavant després de retirar-se com a ballarí professional i crea la seva pròpia associació i el seu propi concurs. CND España respecta el format familiar, però va més enllà formant part de la Confederació Europea de Dansa i agermanant-se amb altres concursos europeus, com són CND Itàlia, CND França o CND Romania, que després de les seves respectives fases nacionals, fan una trobada de ballarins internacional.

 

El ballarí Orión Picó segueix els passos de la seva mare i organitza el seu propi concurs

 

Així, aquesta ha estat la primera edició encapçalada pel mateix Orión Picó. Una edició, com ell explica, “molt diferent”. I és que les primeres fases van desenvolupar-se online, fet que els va permetre conèixer tot el món de la realització audiovisual, però que no els va deixar pujar dalt d’un escenari, que “és allà on tot ballarí, exballarí o futur ballarí vol estar”. I afegeix: “Donar els premis des del menjador de casa teva per videotrucada de Zoom no és equiparable a fer-ho en un teatre”.

La participació enguany ha baixaten un 50%, si ho comparem amb els resultats que havia obtingut el concurs de la seva mare en altres anys. “La gent està cansada de l’online i està passant per dificultats econòmiques”, declara l’organitzador. Però tot i això, la resposta d’aquells que sí s’han animat a participar ha estat molt positiva.

Els participants demostren ganes i il·lusió en les gravacions que han fet arribar al concurs

“Hem vist gent que ha gravat les coreografies des de les seves escoles, però d’altres que han hagut de llogar un teatre, de demanar un espai a l’escola veïna, de fer-ho en un poliesportiu, o directament al carrer”, matisa Picó. La gent s’ha mogut i la il·lusió i les ganes dels participants han estat presents durant les quatre primeres fases del concurs. Concretament, han estat més de 800 coreografies: un fort moviment després de mesos de pandèmia.

Minuts previs a una entrega de premis del concurs Anaprode, fa uns anys – Cedida

 

Ara és el moment de retrobar-se. “Tenim moltes ganes de veure’ls, però sobretot de tornar a pujar a l’escenari per rebre l’aplaudiment del públic”, expressa Picó. I per fer-ho segur, han preparat una sèrie de protocols molt estrictes pels ballarins i pel públic.

Aquest últim, limitat a un 70% de l’aforament total, amb entrades que costen 8€ per bloc de concurs, en venda anticipada online per les escoles, i a taquilla per a persones externes que vulguin venir a veure “aquells dos minuts de glòria dels ballarins a l’escenari”.

 

El certamen aposta per uns protocols estrictes que volen garantir la seguretat dels assistents

 

Fins ara, les edicions de l’antiga Anaprode havien portat a Tarragona al voltant d’unes cinc mil persones que omplien hotels i restaurants durant un cap de setmana. El nou organitzador explica que es tracta d’un esdeveniment molt important per la ciutat, que “s’anuncia i es recolza poc”. Una realitat que va de la mà de la falta de cultura i promoció de la dansa, i d’altres disciplines artístiques, a Tarragona.

Orión Picó ha estat ballarí professional fins que l’any 2019 va patir una lesió – Cedida

“Ens trobem sota mínims, amb dos cops l’any que vingui el Ballet de Moscú no n’hi ha prou”, denuncia Picó. Per sort, i a banda de l’organització del concurs, ell ja es troba treballant en el projecte d’una associació de ballarins catalans, de la mà de grans noms del territori, com són David Yudes o Mar Escoda. Un dels seus objectius és poder arribar a celebrar una de les gales de l’associació al Teatre Tarragona. I quan això arribi, espera rebre el suport del consistori de la ciutat.

 

“Ens trobem sota mínims, amb dos cops l’any que vingui el Ballet de Moscú no n’hi ha prou”

 

La pandèmia ha truncat moltes carreres i ha tancat moltes escoles. Per això, ara és més important que mai que es tirin endavant projectes com el de CND España. “Jo seré sempre un guerrer i lluitaré per la dansa fins el final”, tanca Picó. Un esperit que molts dels qui ens visitaran aquest proper cap de setmana ja comparteixen, amb l’objectiu de donar a la dansa el valor que mereix.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here