18 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

El Casal Tarragoní fa un crit d’alerta

Aplec del Serrallo, l’octubre de 2019. Foto: Casal Tarragoní.

El Casal Tarragoní, entitat fundada el 1957 per difondre les sardanes, es troba en una situació límit. No té prou recursos per pagar el lloguer del despatx que utilitza a la Cooperativa Obrera Tarraconense i sol·licita a l’Ajuntament la cessió d’un espai per intentar salvar aquest moment crític.

El problema d’arrel és que el Casal Tarragoní només compta amb 80 socis que aporten uns 1.300 €, insuficients per cobrir les despeses del lloguer, que pugen a 2.000 € anuals. El president Jordi Grau explica al FET que, tot i la bona predisposició de l’alcalde Pau Ricomà, no s’ha trobat una solució concreta.

L’entitat no pot pagar el lloguer d’un despatx a la Cooperativa per falta de socis

Grau planteja que puguin utilitzar un espai petit d’un equipament municipal, sigui un centre cívic o una llar de jubilats, “per desar-hi el material i poder fer-hi alguna reunió de tant en tant”. Reconeix que el nombre de socis és “irrisori” i que la majoria “són molt grans i no hi ha recanvi generacional”.

Com a president del Casal -en el càrrec des del 2002-, ha enviat una carta als socis explicant la crua situació econòmica i demanant si algú pot aportar una idea o proposta per trobar una nova seu social.

Ballada de Sant Jordi a la plaça Verdaguer. Foto: Casal Tarragoní.

El Casal -que acull la Cobla Cossetània–  rep subvencions de l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació, la Fundació Mútua Catalana, el Port i la Federació d’Aplecs de Catalunya que serveixen per mantenir un calendari d’activitats anuals: els aplecs de Tarragona (maig) i el Serrallo (octubre), el concurs de colles que s’organitza per Santa Tecla, i diverses ballades per Sant Jordi, la Diada Nacional i la Mercè.

El casal demana a l’ajuntament la cessió d’un espai en un equipament municipal

De fet, aquest any 2021 confien en poder recuperar les activitats sardanistes a partir de l’11 de setembre, però el problema del local és especialment delicat. Amb tants pocs socis es veu complicada una sortida a mig termini per una entitat que va néixer en ple franquisme per defensar la sardana i la cultura popular en general.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here