14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

El nou Museu del Port, un model a seguir

Espectacle immersiu al nou museu del Port de Tarragona. Totes les fotos del reportatge són de Ricard Lahoz.

Ara fa 35 anys s’aixecaven les barreres que separaven el Moll de Costa de la resta de ciutat. La primera intervenció en aquesta zona portuària va ser la conversió del Tinglado 1 en un espai d’exposicions i obert a altres tipus d’activitats cíviques i culturals.

L’equipament ofereix un discurs museístic modern i adaptat als públics actuals

Al cap de tres dècades i mitja, el procés de transformació profunda del Moll de Costa en un eix lúdic, cultural i esportiu culmina amb l’obertura del nou Museu del Port de Tarragona. Un equipament innovador que encara dona més sentit al lema ‘Rambla de la Cultura’.

Seguint les 24 hores de feina dels pescadors en un espectacle immersiu.

No us n’explicaré gaires coses, perquè el museu s’ha de veure. És una experiència interessant i atractiva, que agradarà tothom, petits i grans. No us decebrà. És innovador i obre la via d’un model de discurs museogràfic modern que haurien de seguir en altres recintes de Tarragona.

El nou museu entra pels ulls, introdueix la tecnologia i ofereix experiències interactives

El nou Museu del Port entra pels ulls i permet agafar un timó i, a través d’un videojoc, navegar per tres recorreguts per la Mediterrània. Però també permet gaudir d’un espectacle immersiu que ens fa viure en primera persona 24 hores seguint la feina dels pescadors. 

El recinte està dividit en quatre àrees temàtiques.

Hi trobareu altres eines interactives i visuals per descobrir lúdicament molts aspectes relacionats amb l’activitat comercial, industrial i esportiva -el Club Nàutic també n’és protagonista-, però enmig de tanta modernitat hi ha espai per a objectes i embarcacions emblemàtiques que ja coneixíem de l’etapa anterior i peces trobades al fons marí.

No hi falten les embarcacions emblemàtiques com el ‘Capità Argüello’.

El museu, que va obrir portes l’any 2000, es reinventa al mateix espai, l’antic magatzem del Moll de Costa, totalment renovat i adaptat a les necessitats i els gustos del públic del segle XXI. És des d’avui un nou atractiu cultural i pedagògic per la gent de Tarragona i les comarques de l’entorn, però ha d’aspirar a ser un lloc imprescindible pels turistes que visiten la ciutat.

Els altres museus i monuments de Tarragona haurien de renovar els seus projectes

El nou discurs museístic del Port obre el camí d’altres transformacions necessàries als equipaments culturals de Tarragona. El nou Museu Nacional Arqueològic de la plaça del Rei, que reobrirà portes a inicis del 2023, també ajudarà a oferir una experiència més atractiva a les noves generacions.

Al museu també s’aborda el paper industrial.

Perquè Tarragona necessita posar al dia els seu discurs com a ciutat que explica la història. Ho fa de manera excel·lent uns dies a l’any en el marc de Tarraco Viva, però la resta del temps -reconeguem-ho!- els monuments Patrimoni Mundial no proposen cap experiència singular i diferenciada als visitants.

Ja sé que la ciutat té moltes necessitats actuals i arrossega molts dèficits del passat, però invertir en cultura sempre surt a compte. Avui crec que és una reflexió més que adient coincidint amb la inauguració del nou Museu del Port de Tarragona. Aneu-hi: us encantarà!

El nou museu manté dues plantes a l’antic magatzem portuari.

Aquí teniu més imatges de l’acte inaugural d’aquest dissabte amb Laura Borràs, presidenta del Parlament. Pau Ricomà, alcalde de Tarragona. Josep Maria Cruset, president del Port, i elements festius dels barris del Serrallo i el Port.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here