21.4 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 9, 2024

El doble retorn de Marta Mathéu amb la BUMT

Jordi Masip, director de la Banda, i la soprano Marta Mathéu, en un moment de l’assaig. Foto: Jan Magarolas.

Tornar als orígens té aquella part romàntica de retrobar-te amb els primers que et van veure sortir. Marta Mathéu és una reconeguda soprano tarragonina de renom internacional que protagonitzarà, junt amb la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT), un concert el proper 1 d’agost a l’Auditori del Camp de Mart, a partir de les 20h. Serà el seu retorn als escenaris tarragonins, després de gairebé quatre anys.

Assistim a l’assaig de la soprano tarragonina amb la Banda, dirigida per Jordi Masip

Marta Mathéu es passeja ara pels escenaris més importants com si fossin casa seva, però recorda els seus inicis en el món de la música amb nostàlgia, ja fa més de vint anys. Havent estudiat cant i piano al Conservatori de la Diputació de Tarragona, acompanyava sovint el seu germà als assajos de la Banda Unió Musical i s’hi quedava les llargues tardes dels divendres. “A casa sempre havíem estudiat música però jo no feia cap instrument de vent, em passava hores escoltant els assajos i, si m’haguessin donat una pandereta, m’hi hagués posat”, senyala amb trapelleria la Marta.

El pati del Sagrat Cor és el lloc improvisat d’assaig de la BUMT que els permet mantenir distàncies a l’aire lliure. Foto: Jan Magarolas.

Després d’acompanyar-los en moltes de les sortides i trobant-se enmig dels seus estudis superiors a València, Mathéu va tenir la possibilitat de protagonitzar el seu primer concert, acompanyada de la Banda. No va saber dir que no, i així va ser com la flamant solista Marta Mathéu va pujar a l’escenari del Teatre Metropol pel concert de Santa Cecília del 2001. “Que un director em dirigís i que la Banda m’acompanyés, per mi ho era tot, era una oportunitat de posar a prova els coneixements del Conservatori”, recorda ella, fascinada: “Va ser fantàstic”.

El concert tindrà lloc diumenge 1 d’agost a les 20h al Camp de Mart

Dos anys després d’aquell iniciàtic concert, va venir el repte del ‘Carmina Burana’, al Palau. “Aquí a Tarragona no hi havia gaire afició i era una manera d’apropar l’òpera i el cant al públic”, explica. I fins i tot hi va haver un tercer concert amb la BUMT, cap allà el 2009, amb d’altres agrupacions musicals de Tarragona. “Va ser una oportunitat molt gran per a mi, però també va ser innovador per a la Banda perquè no ho havia fet mai”, reconeix la soprano. Dotze anys després d’aquells contactes puntuals, Mathéu torna a compartir assajos amb la Banda per un projecte que, novament, l’omple d’il·lusió.

La soprano tarragonina prepara la interpretació de diverses sarsueles i sainets coneguts. Foto: Jan Magarolas.

El pati de l’Escola Vedruna Sagrat Cor es prepara per un altre dels assajos de la BUMT. Després que la pandèmia els obligués a abandonar les seves instal·lacions als baixos de l’estació d’autobusos, els músics de la Banda es van haver de buscar la vida i van trobar en aquest centre de l’Eixample tarragoní un lloc espaiós per preparar els concerts de l’estiu. A mesura que els músics van arribant, es troben les cadires separades i en formació de mitja lluna. L’assaig d’avui és molt important perquè serà la prova de foc per veure com la música de la Banda acompanya la veu de Mathéu.

Mathéu recorda amb nostàlgia el primer concert amb la Banda fa vint anys

“Nosaltres creiem que la Banda és com un gran instrument que pot fer de tot”, afirma Jordi Masip, director de la BUMT. Quan va entrar-hi fa un parell d’anys, un dels projectes que va engegar va ser acompanyar, de nou, a Marta Mathéu, ara que ja és una solista consolidada. “Tenir una cantant de la seva talla que hagi acceptat la nostra invitació és un honor per nosaltres”, assegura Masip.

Jordi Masip fa dos anys que és director de la BUMT. Foto: Jan Magarolas.

Han preparat per a l’ocasió un repertori a base de sarsueles, sainets i interludis, en gran part arranjats per a banda, ja que havien estat escrits originalment per a orquestra. El repte per a una agrupació amateur com la BUMT és majúscul per la qualitat que requereix el repertori, amb peces com ‘Cançó d’amor i de guerra’, ‘El barberillo de Lavapiés’ o ‘Manojo de rosas’. Obres conegudes que contenen part d’escenificació, protagonitzada sempre per Marta Mathéu.

Masip: “És un honor que una cantant de la seva talla accepti la nostra invitació”

“Volem despertar l’interès de tothom, creiem que aquesta és música per a tots els públics”, fa Masip. Amb propostes tan variades com el duel amb la Xaranga Tocabemolls de la passada Santa Tecla o el concert familiar de músiques de Disney, la Banda juga amb l’objectiu sempre latent d’apropar la música a tothom. Per sort, asseguren Masip i Mathéu, en això han trobat el suport de l’Ajuntament: “S’agraeix sentir-te recolzat, estem contents de la resposta”.

El concert suposa un nou repte per a la formació musical tarragonina. Foto: Jan Magarolas.

La soprano remarca la importància “d’haver sortit del passacarrers i el Seguici”, amb una Banda “que torna a remoure la xarxa cultural de la ciutat després de tant de temps”. Mathéu es mostra contundent en l’anàlisi de l’actualitat cultural a Tarragona, ara que té l’oportunitat de veure-ho des de fora, i reclama més interès i apostar pel talent de casa com a valors fonamentals: “Veig que la gent de Tarragona tenim moltes idees però que ens estàvem cansant d’estirar; ara això ha canviat”, afirma.

La soprano observa ara més interès a Tarragona per potenciar el talent cultural de casa

Acostumada recentment als vitralls del Palau de la Música Catalana, Marta Mathéu torna a la seva ciutat natal per la porta gran. Si bé protagonitza el Cant de la Sibil·la cada nit de Nadal a la Catedral, ja fa quatre anys que no apareix en un concert propi a Tarragona. Torna amb “moltes ganes de retrobar-me amb antics companys d’escenari” i amb la il·lusió de regalar a la ciutat els coneixements que ha adquirit fora. Emmarcat dins el Festival d’Estiu, el retorn per partida doble de la soprano tarragonina serà un vespre de sarsuela amb una marcada empremta de proximitat.

Les entrades pel concert del diumenge 1 d’agost a les 20h, al Camp de Mart, ja estan a la venda a través de la pàgina web i a les taquilles del Teatre Tarragona.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here