11.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 5, 2023

Del camp a la taula, passant per la plaça dels Carros

El mercat de pagès, dissabte al matí a la plaça dels Carros. Foto: Marc Colilla.

Són les vuit del matí i l’activitat a la plaça dels Carros ja és frenètica. Caixes plenes de fruites i verdures van amunt i avall, taules ja disposades i tendals previsors per un calorós matí d’estiu. Són pagesos i pageses joves que preparen les respectives tendes amb els millors dels seus productes. És el tercer dissabte d’aquest nou Mercat de la Pagesia que serà una altra prova de foc per prendre el pols del barri del Port i veure si l’aposta pel producte de proximitat té futur.

Visitem el nou mercat de la Pagesia i prenem el pols de paradistes i clients

L’hora d’inici són dos quarts de nou del matí, però molta estona abans ja hi ha gent feinejant. Tres tendals dels Mercats de Tarragona donen la benvinguda als visitants que venen del carrer d’Apodaca, del carrer Reial o del pas subterrani de la via del tren. No fa calor, però el sol ja amenaça en pujar la temperatura al llarg del matí. La gent no deu matinar un dissabte de juliol i ho aprofitem per començar a molestar els paradistes. Una quinzena de persones, en total, rere els aparadors, tot fent inventari, tenint cura de la imatge que dona la fruita i preparant més caixes per si de cas. Es reparteixen en sis parades -a les nou en punt arribarà la setena, que ve de més lluny- que busquen les zones ombrívoles de la plaça.

El pagès Pep Vidal, de la cooperativa Soca-rel, escull la millor fruita per una clienta. Foto: Marc Colilla.

“Per nosaltres suposa més feina, però és un punt de venda que ens va molt bé”, fa Pep Vidal, en un moment de poca activitat. La Cooperativa Soca-rel, amb una producció de Bràfim principalment, ofereix productes propis, conreats pels seus pagesos, exceptuant alguna fruita que, per qüestions de temporalitat, no tenen. Si bé estan molt acostumats a portar els productes per encàrrec, el Mercat de la Pagesia els ha ofert un lloc estable on ensenyar la seva producció, amb una més que variada oferta de tomàquets. “Ara hi ha molta gent que li agrada anar al mercat per triar i remenar”, destaca Vidal.

Actualment hi ha set parades de diverses productores, però la previsió és que n’hi hagi el doble

L’olor de la fruita i de la terra s’escampa fàcilment per la plaça. Algun dels productors s’escapa a fer el cafè i els clients més matiners ja es deixen veure amb el carro de la compra o la bossa ecològica sota el braç. Primer miren, toquen i es convencen, i finalment compren allò que els falta al rebost de casa.

Nimon, de Mont-roig del Camp, ensenyant el seu gènere. Foto: Marc Colilla.

El Nimon és un pagès productor de Mont-roig del Camp, la seva parada se suma a les que ja tenen a Bonavista, Cunit i Roda de Berà. Transporten caixes d’un costat a l’altre com si no hi hagués un demà, deuen entendre el seu ordre caòtic entre tanta oferta, mentre atenen la clientela sol·lícita. El Nimon sap què busca la gent: producte de proximitat i, en especial, ecològic. Sense pesticides ni conservants, amb la garantia que allò que mengen és saludable i natural: “Si ells estan contents, nosaltres encara més”, resol, amb un somriure que ni la mascareta no amaga.

Can Fonolls és una productora de Montferri. A la foto, una de les components, la pagesa Sara Tremunt. Foto: Marc Colilla.

De Montferri, a l’Alt Camp, n’arriba la productora Can Fonolls. En un mon en què ja es dona per feta l’aposta pel producte de proximitat, Sara Tremunt posa èmfasi en els col·lectius d’edat: “Cada vegada ens ve més gent gran que vol «menjar com els seus pares», però també molts joves prenen consciència de la importància d’una alimentació saludable”. Deu ser -si no m’equivoco- l’única parada de la plaça que ofereix cervesa artesana. És ben bé que s’hi pot trobar tot tipus de productes, sobretot aquells que no hi ha al supermercat.

Després de tres dissabtes, els paradistes estan prou contents. Foto: Marc Colilla.

Te n’adones que l’oïda s’ha a tenir en compte quan una clienta pren l’enciam que ha comprat i, enlloc de desar-lo al carro, se’l posa a l’orella, el prem i el fa cruixir. “Collit ahir a la tarda”, confirma el venedor, tot cofoi. Ves que no l’hagués collit ell mateix. En quin altre lloc podràs saber amb tanta exactitud d’on venen els productes que compres? L’Anna i el Pep eren clients del Fòrum i ara venen als Carros perquè un dels pagesos és amic seu: “No és el mateix això que anar al supermercat, venim aquí per la venda directa al client des del camp”, diuen. Voleu més comerç de proximitat?

L’única productora de formatges i mató que hi ha actualment al mercat, Meritxell Mora. Foto: Marc Colilla.

El matí va avançant, el sol va fent acte de presència sobre l’estàtua de Mercuri que presideix la plaça i cada cop s’apropen més clients. “Ara és l’hora dels formatges”, anuncia Meritxell Mora, de Casa Portella. Es veu que cada producte té una hora. Cap a les onze del matí, després d’haver pres el cafè, ve més de gust tastar els formatges de mostra i, per tant, de comprar-ne. Mora és sincera: “Prefereixo que els clients tastin el producte, la prioritat és que sigui bo i que quan arribi a casa, agradi”. En una productora gran, en canvi, el més important és vendre, vendre i vendre.

Carles Téllez porta a Tarragona tot el què ofereix la seva terra, el Penedès. Foto: Marc Colilla.

Un altre tret diferencial és el tracte amable dels venedors, sempre disposats a aconsellar-te una recepta culinària. El Carles Téllez ve de Vilafranca i té moltes ganes d’ensenyar què porten del Penedès: mongetes, préssecs d’Ordal i cirerols, una varietat de tomàquet. “Cal trobar un equilibri entre allò que produeix la terra i el que et demana el client”, diu ell, davant la tessitura d’haver de portar producte d’altres territoris.

Els pagesos aprofiten el nou aparador per fer arribar la seva oferta directament al consumidor

Els venedors insisteixen que és massa aviat per treure’n conclusions i que el juliol no és el millor mes per posar en marxa un mercat així, però la valoració que en fan és positiva. Estan contents de tenir un altre aparador on oferir el seu producte i que aquest no sigui al Fòrum, un lloc prou acostumat i on és difícil sumar-s’hi.

Tots els paradistes porten productes de proximitat. Foto: Marc Colilla.

Al llarg del matí, desenes de clients han desfilat per la plaça i han pogut triar i remenar. Molts d’ells reconeixen que la Part Alta els queda massa lluny i creuen que el mercat dels Carros és una aposta amb futur. L’Albert i la Montse, una parella jove del barri, en destaquen la comoditat que els suposa el mercat de proximitat: “Ens agrada poder venir caminant i esperem que el mercat acabi revertint positivament en el barri”. Pepa Ferré, que ha baixat al Port expressament, creu que era una necessitat important i que la gent se’l farà seu perquè tiri endavant.

Els clients busquen proximitat i esperen que el mercat reverteixi positivament al barri

Amb tot, ara que es posa de moda defensar la pagesia com un model ecològic i saludable, que ajuda a revertir el despoblament rural i a evitar desastres naturals com els incendis, cal ser conscients que el primer pas és l’acció individual. Comprant productes de proximitat ajudes la pagesia local -sovint els teus propis veïns-, contribueixes a valorar el sector agrícola i t’assegures, de pas, que coneixes allò que menges. Ras i curt, allò que veus és allò que hi ha.

Aquí teniu més imatges dels productes que trobareu al mercat de pagès de la plaça dels Carros:

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here