19.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Les voluntàries, la base de la iMAGInada

L’equip de voluntariat de la barra atenent els assistents de l’edició passada – Foto: Albert Rué.

“La iMAGInada sense voluntàries no és res, no funciona”, afirmen les encarregades de voluntariat i programació del projecte, Cristina Rodríguez i Judith Ferrandiz. El festival cultural arriba, enguany, a la seva tretzena edició a la ciutat de Tarragona. De nou, en un cap de setmana llarg ple d’activitats i espectacles diversos, i per a tots els públics, que se celebren entre el 12 i el 15 d’agost als jardins i auditori del Camp de Mart.

 

El festival tarragoní se celebrarà durant els dies 12, 13, 14 i 15 d’agost

 

Aquest podria ser un article més sobre el festival: un projecte autogestionat que aporta activitat cultural diversa i crítica a la ciutat, esdevenint una proposta alternativa que fa l’accés a la cultura gratuït, sota la premissa que la cultura no ho és pas, de gratuïta. Un festival ferm que, per segon any consecutiu, s’enfronta a les normatives covid-19. Però des del FET hem cregut rellevant anar al gra, al veritable punt clau de la iMAGInada: les persones voluntàries.

Dues voluntàries encarregades a la barra del festival – Foto: Albert Rué.

 

Com bé dèiem, es tracta d’un projecte autogestionat. I això vol dir que de voluntàries n’hi ha durant tot l’any. Rodríguez i Ferrandiz són només una mostra de l’equip humà que vetlla per arribar a l’agost amb la feina feta. Però, més enllà d’aquestes persones “fixes”, durant els quatre dies d’actes hi participen una mitjana de 80 voluntaris “extres”, que atenen els assistents i són crucials per celebrar el festival. Tal com explica Rodríguez, “temps i ganes de molta gent que es troba al servei del projecte i que el mantenen viu”.

La barra de la iMAGInada de l’edició 2020, de nit – Foto: Albert Rué.

El formulari d’inscripció al voluntariat ja es troba obert, a la seva pàgina web, i és recomanable apuntar-se abans de divendres 6 d’agost, per temes logístics i d’organització. Cada dia de festival s’ofereixen quatre torns, de tres hores i mitja de voluntariat (matí, migdia, tarda i nit), i diverses tasques (punt d’informació, barra, sopars populars, cuina i punt lila i multicolor), per tal que els futurs voluntaris facin constar les seves preferències. Una informació que, tal com explica Ferrandiz, “es tracta amb molta cura, per tal que les voluntàries també sentin seu el projecte”.

 

Totes les persones voluntàries poden escollir tasca i franja de participació en el festival

 

“Està clar que hi ha tasques menys agraïdes, com la vigilància dels accessos, i per això busquem que aquestes durin menys, siguin sempre acompanyades i tinguin més rotacions”, declara Rodríguez en relació amb la flexibilitat i atenció que es manté amb cada voluntària. Persones que, segons constaten les organitzadores, “en tot moment són conscients de la dificultat organitzativa del projecte i posen moltes facilitats”.

Les persones voluntàries encarregades de cuina servint plats – Foto: Albert Rué.

Així, la iMAGInada es troba oberta a rebre persones que tinguin moltes ganes de conèixer el projecte, voluntàries respectuoses i de ment oberta, que vulguin deixar-se impregnar per tot el que passa al recinte del Camp de Mart en aquells quatre dies.

 

La iMAGInada es troba en el camí cap a un voluntariat més plural i inclusiu

 

I, com a novetat dels últims anys, és important destacar l’apropament proactiu que ha fet l’organització del festival cap a un voluntariat més plural, de la mà d’associacions de persones migrades i de persones amb discapacitats funcionals o amb problemes de salut mental. Col·lectius que, tal com exposa Rodríguez, “de vegades queden als marges i també han de poder sentir La iMAGInada com un espai propi”.

L’equip de voluntariat conforma una gran família – Foto: Albert Rué.

La iMAGInada omple la ciutat d’activitats i d’un ambient especial, durant un cap de setmana. Però, d’aquest festival, les seves voluntàries s’emporten un gran sentiment de família i, fins i tot, amigues del dia a dia i companyes de pis. A més, per Rodríguez esdevé un “granet de sorra personal” en el camí a l’ideal de ciutat al qual molts dels voluntaris aspiren a arribar.

El formulari d’inscripció al voluntariat ja es troba disponible al web del festival

Sens dubte, i en paraules de Ferrandiz, “es tracta d’una comunitat de persones voluntàries que s’estimen la ciutat i s’estimen el projecte”. Per tant, us hi animeu?

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here