26.2 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

Sant Magí recupera la faixa

Els Xiquets de Tarragona entrant a la plaça de les Cols. Totes les fotos del reportatge són de DAVID OLIETE.

Havia de ser per Sant Magí. La plaça, l’espai, les colles i el protocol. Ni Sant Jordi, ni Sant Joan, ni Santa Tecla, ni la Mercè: Sant Magí. Dos anys després de la darrera diada de la Festa Major petita de la ciutat, les quatre colles castelleres s’han retrobat aquest 19 d’agost al migdia per certificar que el retorn dels castells és un fet i que Tarragona segueix sent una capital castellera de referència. Un any, deu mesos i vint-i-quatre dies després de fer-ho per últim cop -el 24 de setembre del 2019-, els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han tornat a compartir plaça entre l’emoció, la nostàlgia i el simbolisme.

Els castells tornen a Tarragona amb un acte simbòlic conjunt de les quatre colles

La puntualitat que caracteritza el món casteller tarragoní ha fet que el toc de castell sonés amb les campanes del migdia, tot i les quatre gotes poc amenaçadores. Fins a disset pilars de quatre (sis de la Jove, cinc dels Xiquets, quatre de Sant Pere i Sant Pau i dos del Serrallo) s’han alçat simultàniament a la plaça de les Cols en una demostració de valentia i tradició que han ressituat Sant Magí al mapa casteller. Les escales de la catedral, testimonis d’excepció d’aquest moment històric per la ciutat, han estat el punt de referència de les disset enxanetes a l’hora de coronar els pilars.

Tres quarts d’hora abans i seguint les normes de seguretat, els accessos a la plaça han estat tancats al públic. Seguint l’estricte ordre d’antiguitat, tal i com marca la tradició, les colles castelleres han accedit a la plaça a través dels carrers de la Merceria i de la Civaderia. Gairebé sense ser-ne conscients, les primeres notes de les gralles i els timbals dels Xiquets han adquirit un efecte balsàmic per demostrar el que era una realitat inapel·lable: la històrica plaça de les Cols tornava a sentir el toc d’entrada a plaça. El públic de les escales (que, en realitat, eren membres de les pròpies colles), han respost amb aplaudiments. Ni rivalitat ni competència: el respecte ha estat unànime per totes les colles. Com havia de ser.

La demostració castellera estrictament -no se li pot anomenar diada- no ha durat més de tres minuts. La imatge plàstica no ha comptat amb les aletes dels Xiquets, que han volgut recordar, d’aquesta manera, que l’acte no és de celebració. El públic de les escales ha reconegut la gesta i, amb el refilar de les gralles, les llàgrimes d’emoció s’han deixat caure, ajudades per la catarsi col·lectiva. El tan enyorat i esperat retorn ja és aquí. Tot seguit, i complint el protocol de plaça, les colles s’han retirat ràpidament i s’ha donat per tancada la ‘diada’ castellera de Sant Magí 2021.

Si bé fa uns anys disset pilars de quatre no haurien ocupat ni una línia d’aquesta crònica, el cert és que els d’aquest 19 d’agost han estat molt especials. La importància d’aquest acte resulta cabdal des d’un punt de vista emocional i sentimental, de retrobament amb els companys i amb la tradició, de reafirmació tarragonina i de capacitat d’organització. Aquest acte era necessari per moltes raons. També per demostrar que allò que havia fet la Colla Jove Xiquets de Tarragona tan sols tres dies abans era un projecte de ciutat, col·lectiu, com és recuperar, a poc a poc, els castells. Fins que els quatre colors no han sortit junts a plaça no ho podem considerar un pas endavant real.

“L’acte ha estat simbòlic. No suposa un esforç extra però projecta la voluntat de tornar a la normalitat”

Ara bé, siguem sincers. L’acte ha estat, sobretot, simbòlic. Resulta útil per demostrar que a Tarragona hi ha moltes ganes –ànsia, fins i tot- de tornar a enfaixar-se, de sentir el toc de castells i de trepitjar una plaça. És el resultat de la feina que, des de fa mesos, s’està fent als locals d’assaig de les respectives colles i forma part d’una carrera de fons tant o més important com la meta mateixa. Fer pilars de quatre no ha suposat un esforç extra de les colles perquè és quelcom que ja estan acostumades a fer -cosa que no li resta importància- però ajuda a projectar la voluntat de tornar a una certa normalitat.

Al final de l’acte, els responsables de les colles s’han mostrat orgullosos de la resposta dels castellers i de la ciutat, contents i emocionats del resultat de la ‘diada’. Remarcava David Lobo, cap de colla dels verds, la importància de “no prendre-s’ho com un retorn, sinó com un acte simbòlic per materialitzar la passió” que és fer castells. En clau tarragonina i amb la mirada posada en Santa Tecla, les colles esperen poder tornar a plaça igual o millor que per Sant Magí, fet que certificaria que el d’aquest 19 d’agost ha estat un pas endavant encertat en aquesta línia.

La canalla de la Colla Jove. Foto: David Oliete.

Només el temps ho dirà. Cal seguir atents, com sempre, a l’evolució de la pandèmia, però els disset pilars de quatre de Sant Magí han indicat la direcció per arribar a l’esperat retorn -real- dels castells. Sempre, tots junts i amb una visió col·lectiva perquè, o tornem tots, o no torna ningú. Aquesta és la línia correcta.

Aquí us mostrem més instants de l’acte, a través de l’objectiu de David Oliete:

Tarragona torna a tenir castells. Foto: David Oliete.

L’emoció a peu de plaça. Foto: David Oliete.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here