19.5 C
Província de Tarragona
Divendres, setembre 13, 2024

Fotos Legaz, més de 50 anys capturant experiències

El cognom Legaz forma part de la història del comerç tarragoní i dels barris de Ponent. Fotos Legaz s’ha convertit en un referent en el món de la fotografia a la ciutat i en un establiment molt popular i estimat. Tot i que van arribar a tenir quatre botigues, actualment només es manté la de Torreforta. El negoci, impulsat per Carlos Legaz, és ara conduït pel seu fill Javier.

La casa de fotos es troba a Torreforta des de 1964, tot i que durant aquests anys la família Legaz també ha obert establiments a Vila-seca, Bonavista i Sant Pere i Sant Pau. Parlem d’una botiga amb 57 anys d’història, captant instantànies i moments. L’inici de Carlos Legaz en el món de la fotografia és ben curiós. “Al meu pare ja li agradava aquest món des de petit”, comenta el seu fill Javier.

L’estudi fotogràfic del barri de Torreforta, que va obrir el 1964, ara el comanda Javier Legaz

Quan el Carlos era un adolescent va viure una temporada a Palma de Mallorca, moment en el qual va començar a fotografia turistes. Tornat a Torreforta, un familiar li va deixar 10.000 pessetes per muntar un petit negoci de fotografia que, en paraules de Javier Legaz, “va anar prosperant i vam arribar a tenir quatre botiges”. En aquest sentit, Fotos Legaz va començar en un diminut local del carrer de Falset per desplaçar-se, posteriorment, al carrer d’Amposta, on és actualment.

Carlos Legaz

Carlos Legaz

Carlos Legaz, que també era president de la Unió de Comerciants de Torreforta, i que va morir el passat gener de 2020, va començar treballant en el món del revelatge, en els seus inicis en blanc i negre, tot i que amb el pas dels anys “es va haver de digitalitzar”, diu el seu fill. Van ser la primera botiga de fotografia als barris de Ponent i, a poc a poc, han aconseguit fer-se un nom. El Javier va voler seguir amb l’empremta familiar i es va unir al projecte “just quan vaig acabar el servei militar”. “Vaig veure que m’agrada i, malgrat que és dur perquè treballes moltes hores i caps de setmana fent fotografies de bodes, batejos i comunions, vaig optar per quedar-me amb ell. Érem una pinya”, recorda. De fet, Carlos Legaz s’havia jubilat feia vuit anys, tot i que pel Javier “mai ho va acabar de fer, sempre venia i m’aconsellava”.

Fotografies a les sales de ball de la Costa Daurada

A la dècada dels 60 i 70, Fotos Legaz es dedicava bàsicament a reportatges de comunions i bodes, a més de fer fotos als turistes de la Costa Daurada a les sales de ball, que posteriorment venia. Així mateix, a tall d’anècdota, el pare del Javier fins i tot va arribar a muntar un videoclub al barri. Ara, el món de la fotografia ha canviat molt i, com en altres negocis, han hagut de formar-se i, òbviament, digitalitzar-se. El Javier treballa molt al voltant de les fotografies de carnet i les imatges d’estudi —comunions, batejos, reportatges de boda i nadons—. La venda de marcs i àlbums ha disminuït de forma dràstica, en part per la intrusió de grans plataformes a Internet com Amazon. “Em guanyo la vida amb una bona mà d’obra”, explica Javier Legaz, qui afegeix que “quan la gent vol una bona foto acudeix a un professional”.

Així les coses, Fotos Legaz ha aconseguit captar imatges de diverses generacions familiars dels barris de Ponent i de la ciutat de Tarragona. Al Javier li acudeix gent a l’establiment del carrer d’Amposta tot recordant que “ja li vam fer el bateig o la comunió i que ara vol el reportatge de les seves noces”. El propietari de Fotos Legaz bromeja: “He fet fotos de nadons i ara me’n demanen per la seva boda, amb 47 anys que tinc”. Una situació que Legaz considera “curiosa i bonica, a la vegada que et fa il·lusió”.

Javier Legaz

Per a Javier Legaz, la clau d’una bona foto consisteix a captar el que “aquella persona vol”. “Quan anem a un professional de la imatge volem sortir tots macos. Cal captar aquell moment i l’experiència”, detalla. Tot i això, reconeix que el reportatge gràfic dels casaments “ha canviat” i es cerca “la naturalitat i l’espontaneïtat”. En aquest sentit, també comenta que “no té res a veure en com es feia abans, ja que es tiraven 60 fotografies i ara, 1.000”.

L’era digital i la mort dels carrets fotogràfics

L’etapa digital ha fet mal als comerços de fotografia i “qui digui el contrari menteix”. Legaz argumenta que el fotògraf que revelava carrets i impressió digital “ha desaparegut o ho podria fer”. “Tot el que et comento ha caigut un 70%. Qui ho pot aguantar?” es pregunta. Per al propietari de l’estudi tarragoní, sobreviurà “qui treballa la mà d’obra, ja que a mi em donen diners els casaments, les comunions i les fotografies a nadons i nens i nenes”. A més, aconsegueix un benefici amb la impressió de fotografies, tot i que inferior a anteriorment quan tenien una mitjana de 50 carrets al dia per revelar.

I quin és el secret de la llarga vida de Fotos Legaz? El Javier ho té clar: “Ser natural i agradar-te el que fas sense enganyar ningú”. De fet, la premissa del Javier no és altra que la “naturalitat i el bon tracte amb els clients”. “El 95% de les persones que ens visiten acostumen a repetir”, conclou orgullós.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here