12.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 22, 2024

La cloenda del FITT celebrarà la convivència de la diversitat

‘Acampada’ representa la convivència de sis amics a la natura – Cedida

Convivència. Aquesta és la base de la proposta de la companyia valenciana Pont Flotant, amb l’obra ‘Acampada’. Una trobada de sis amics amb cultures i capacitats diverses portada a l’extrem, amb les seves compatibilitats i incompatibilitats, que tancarà el proper dissabte quatre dies plens de teatre al FITT.

 

La companyia valenciana Pont Flotant porta a Tarragona el muntatge ‘Acampada’

 

Jesús Muñoz, membre de la companyia, ens explica que Pont Flotant va néixer l’any 2000 de la mà d’un grup de quartre companys de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València. El 2002 estrenarien el seu primer espectacle i, des de llavors, els han caracteritzat processos llargs i de creació col·lectiva. La seva forma de fer no parteix de textos literaris, sinó que plantegen els processos artístics com a paral·lels a les seves vides, per poder parlar d’allò que els interessa, mitjançant el teatre.

 

“Sabíem que algun dia havíem de parlar de diversitat”, diu Jesús Muñoz, membre del grup

 

“‘Acampada’ parla de la convivència entre persones diverses, amb les capacitats i incapacitats que tots tenim per relacionar-nos amb la resta”, resumeix Muñoz. Una proposta que va sorgir, entre altres raons, després d’haver treballat amb una persona amb mobilitat reduïda en un projecte anterior i d’haver trobat dificultats diverses en l’accés als teatres. “Nosaltres sabíem que algun dia havíem de parlar de diversitat”, afirma el dramaturg.

 

En aquest cas, el llarg procés de creació s’iniciava en un laboratori, al Festival de Otoño de Madrid, i tot l’equip descobria la “bomba de rellotgeria” que esdevenia un grup de persones tan divers. A poc a poc, i sense haver-ho de forçar, Muñoz assegura que van anar-se creant intradramatúrgies completament naturals que ja formarien part de l’obra.

El xoc de capacitats i incapacitats va esdevenir una fortalesa per crear l’obra – Cedida

Perquè us en feu una idea, a la peça apareix una persona molt desorganitzada, una altra molt neuròtica, una que parla català, una que parla eusquera, i una que no les entén perquè no parla cap de les dues, també una persona amb dificultats per caminar… vaja, persones molt diverses. Aquella coexistència que havien treballat al laboratori, però portada a l’extrem, en un clima d’acampada, de convivència al 100%.

 

L’acampada de sis amics molt diversos representa la convivència portada a l’extrem

 

I, fins aquí, hem parlat de la història, de la trama. Però, l’espectacle va més enllà. En primer lloc, cal tenir clar que parlem d’una peça humorística. I és que l’humor és un tret diferencial en les obres de la companyia, ja que esdevé “una part molt important per la humanitat de la peça”, explica Muñoz. Dona l’oportunitat al públic de veure les coses des d’un altre punt de vista i els torna més “porosos” a l’hora de rebre allò que se’ls hi explica.

 

I en aquesta línia, també, és crucial la interacció dels actors, del teatre i de l’artefacte teatral, amb l’espectador. Un repte que aconsegueixen amb un pròleg i un epíleg que apel·len directament al públic. El teatre entès com un diàleg, com una trobada entre les persones que venen i aquells qui estan a sobre de l’escenari. I, per tant, tenint en compte la necessitat que el públic se senti part de l’obra, d’incloure’l per poder gaudir de la seva confiança.

 

Les obres del grup valencià es caracteritzen per l’humor i la interacció amb el públic

 

Aquest projecte s’emmarca en una etapa molt social de la companyia. I, concretament, aquesta obra es plantejava amb el repte d’aconseguir un pati de butaques més divers. Per això, la companyia està en contacte amb associacions i col·lectius de persones amb diversitat funcional, amb l’objectiu de donar sentit a una peça que fa ús de diferents llenguatges i adaptacions en escena. Entre ells, la llengua de signes.

‘Acampada’ vetlla per un pati de butaques més divers – Cedida

‘Acampada’ és un espectacle prepandèmic que ha patit totes les restriccions, ajornaments i cancel·lacions de la Covid-19. Ara és quan comença la seva veritable temporada. L’actor tarragoní Àlex Cantó, més enllà de la nostàlgia per la seva participació en edicions anteriors del FITT, forma part de la companyia valenciana.

 

‘Acampada’ es representa el Teatre Metropol aquest dissabte 4 de setembre

 

El FITT d’enguany convida al públic a alliberar-se d’estereotips i prejudicis i a escoltar veus que massa sovint havien estat silenciades. Sembla ser, que, de principi a final, aquesta edició del festival celebrarà l’acceptació de les diversitats i complexitats que ens defineixen com a persones. Per aquesta raó, no us perdeu el tancament del FITT al Teatre Metropol, aquest dissabte 4 de setembre a les 22 h, amb l’obra ‘Acampada’.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here