16.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 15, 2024

Renovant la Festa, al ‘FET’ 49

Coberta del número 49 de la revista FET a TARRAGONA. Foto: David Oliete.

Dues parelles de gegants que van començar a ballar fa 170 anys, dos gremis que representen la pagesia i la gent de mar des de fa set segles, i un hospital amb 850 anys de trajectòria. Els uneix la vinculació a una ciutat -Tarragona- i un sentiment -les festes de la patrona Santa Tecla.

Els donem veu, imatge i projecció al número 49 de la revista FET a TARRAGONA que vol commemorar el 700 aniversari de l’arribada de la relíquia. La publicació surt al carrer aquest dimecres 8 de setembre i es comença a distribuir entre els subscriptors. El mateix dimecres al vespre se’n fa la presentació al jardí de Casa Canals i l’endemà es podrà trobar a les llibreries de la ciutat.

La revista commemora el 700 aniversari de Santa Tecla combinant passat i futur

La portada de la revista, obra de David Oliete, entra al taller de l’artista Àngels Cantos, que està restaurant els Gegants de la Ciutat, els elements originals que va dissenyar l’escultor Bernat Verderol a mitjans segle XIX i que estan destinats a ser exposats al públic en un futur pròxim.

Àngels Cantos, al seu taller, restaurant els Gegants de la Ciutat. Foto: David Oliete.

‘L’artesana deixebla de Verderol’ és el títol del reportatge que ha elaborat Jan Magarolas per explicar i mostrar en primícia la feina de Cantos. Aquest projecte, que uneix el passat històric amb la mirada de futur de la Festa Major, obre una revista que ofereix altres continguts d’alt interès:

Set segles de gremis: ens apropem a dues entitats carregades d’història que van ser presents en l’arribada del Braç de Santa Tecla, al segle XIV. Amb Albert Ollés ens endinsem en el Gremi de Pagesos i el Gremi de Marejants.

Secrets d’un arxiu de 850 anys: l’hospital de Santa Tecla, a més de dur el nom de la patrona, celebra un altre aniversari ben particular. El periodista Toni Cabanillas i l’arxivera Neus Sànchez Pie ens seleccionen cinc documents de valor que expliquen la seva evolució.

‘La llum de la Tecla’: en contrast amb el passat, la mirada contemporània l’aporta el dissenyador industrial Antoni Arola, un tarragoní amb projecció internacional. Laia Poblado l’ha anat a entrevistar al seu estudi de Barcelona.

Relats i il·lustracions inèdites. Aquest setembre publiquem la setena entrega de ‘La recreació literària i visual de la Festa’. Adrià Targa signa el relat ‘El braç’ i Pepe Serra l’acompanya amb la seva il·lustració.

La publicació es comença a distribuir aquest dimecres entre els subscriptors i a les llibreries

A més dels continguts vinculats a Santa Tecla, al FET 49 trobareu:

“El teatre m’ha endollat a la vida”. Entrevista de Ricard Lahoz a l’actriu tarragonina Anna Sabaté Huete, que es va començar a formar a les aules de l’institut Martí i Franquès.

– Pescadors en família. Un reportatge d’Esteve Giralt que retrata com la gent de mar del Serrallo lluita cada dia per la supervivència a una llarga crisi que porta a la desaparició de moltes barques.

De la resistència a la mobilització. Celebrem el 50è aniversari d’Òmnium Cultural del Tarragonès reunint tots els presidents i conversant amb dos socis de l’entitat, un de recent i un altre del 1971. Una peça de Jesús Jordi.

Al costat dels més fràgils. Amb un grup de dones responsables de les àrees de Creu Roja Tarragona i amb el seu president, posem en valor la tasca de l’entitat en temps d’emergència social. Un article de Toni Cabanillas.

Et convidem al club del ‘Fet’, que suma 680 amics i amigues

El FET 49 el pots trobar a partir d’aquest dijous 9 de setembre a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

I si vols fer-te’n subscriptor/a, t’enviem a casa la revista 49 i, de regal, els números 47 i 48. I ben aviat podràs participar de les nostres activitats culturals que preparem per aquesta tardor.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here