26.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 16, 2024

Santa Tecla 700, el llegat de segles de celebracions

Imatge del mural d’Alba Domingo a Bonavista en el marc del projecte ‘Murs 700’.

Enguany, Tarragona commemora els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla amb una sèrie d’activitats de tota mena entre la tradició i la modernitat. Per aquestes, es comptarà amb una forta implicació de les entitats de la ciutat. La celebració arrenca ara i durarà fins a la festivitat del 2022, amb els principals actes concentrats en aquestes dues festes majors.

El projecte Santa Tecla 700 vol reconèixer i fer valdre l’evolució que des d’aquell moment de 1321 ha viscut la festa. En aquest sentit, el comissari del programa Salvador Fà assenyala: “Volem potenciar la festa i consolidar-la encara més com un dels moments més importants del calendari de la ciutat”.

L’aniversari vol enfortir el futur de la festa i donar impuls als creadors locals

Santa Tecla 700 remarca “la importància del llegat que generacions de tarragonins ens han deixat, després de segles continuats de celebracions”. D’aquesta manera, Salvador Fà explica que a partir del coneixement de la seva història es volen cercar formes de veure la festa i “incloure nous llenguatges”, per tal “d’enfortir-la de cara al futur, donant impuls a la creació local”.

A causa de les mesures sanitàries provocades per la COVID-19, s’ha hagut de replantejar el programa previst inicialment: “Intentem mantenir tots els actes que es poden fer en el marc de la situació actual i es deixaran per al calendari del 2022 tot el que es preveu que sigui més massiu”. Els dos punts principals seran les festes de Santa Tecla de 2021 i de 2022. El programa d’enguany ja inclou alguns dels actes, però hi ha una important activitat fora també d’aquests períodes.

Xerrades, música, espectacles visuals i poesia

Durant el mes d’octubre de 2021 es portaran a terme unes jornades de divulgació que promou la Universitat Rovira i Virgili i el mateix Ajuntament, per una banda, i l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, per l’altra. També tindrà lloc un espectacle visual i poètic, que organitza l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalana. Així mateix, al mes de novembre serà la Biblioteca Pública qui organitzarà unes jornades de divulgació adreçades al públic més familiar.

També durant el període lectiu hi haurà activitats a les escoles per donar a conèixer la festa als més petits. Una altra cita destacada serà la que prepara l’Ajuntament de Constantí i que tindrà lloc la primera setmana de maig de 2022 amb diferents propostes.

La relíquia del Braç de Santa Tecla durant la professó de 2018. Foto: Laia Díaz.

Salvador Fà detalla que pel que fa a divulgació seran importants les jornades que es desenvolupen durant els mesos d’octubre i novembre, així com els documentals i els llibres que s’estan preparant i “que podrem veure entre les festes de 2021 i les de 2022”. “També cal destacar l’aportació del talent més jove amb les decoracions als murs, la música de rap o la dansa contemporània”, expressa. De fet, el projecte Murs 700 ja guarneix diferents espais de la ciutat amb intervencions plàstiques d’artistes del territori a partir d’una lectura contemporània dels set segles de festa a la ciutat.

Pel que fa als espectacles, un dels plats forts serà el que havia de ser l’inaugural i que finalment obrirà les festes de 2022. Una proposta contemporània de la mà de Marc Chornet i Roger Conesa, amb la participació d’un bon grapat d’artistes locals que “donaran una visió diferent i molt actual de Santa Tecla”. La Catedral serà l’espai per acomiadar la celebració amb una obra musical de Josep Vila i sota la direcció de Xavier Pastrana, que tindrà la participació de músics i agrupacions corals de Tarragona.

El comissari de Santa Tecla 700, però, creu que “el més important és seguir el programa i anar veient totes les propostes, ja que la suma és el que donarà la visió de la importància de l’esdeveniment”. Podeu consultar els actes previstos en aquest enllaç.

La importància de les entitats 

Per a l’organització d’aquest important esdeveniment s’han intentat “recollir totes les propostes que ens han arribat i al mateix temps implicar gent que habitualment no té un paper rellevant durant les festes”. També hi ha empreses locals involucrades. Evidentment, hi ha una forta presència de “totes les entitats del Seguici, els grups de música tradicional i les colles castelleres”.

La celebració, però, també tindrà present el vessant religiós i per aquest motiu s’ha mantingut, com explica Salvador Fà, “un constant contacte tant amb la coordinació de cultura de l’Arquebisbat de Tarragona com amb el Capítol de la Catedral”.

 

Text: Josep Gallofré.
Foto de capçalera: Imatge del mural d’Alba Domingo a Bonavista en el marc del projecte ‘Murs 700’.
Altres imatges: Laia Díaz i gravat cedit pel Museu Diocesà de Tarragona.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here