23 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Tocabemolls fa 10 anys amb moltes ganes de Tecla

La xaranga Tocabemolls en una actuació al Cós del Bou. Foto: cedida.

Una dècada fent música de carrer i doble presència per Santa Tecla aquest 2021. El millor regal per als deu anys de la xaranga Tocabemolls, que aquest dimecres 15 de setembre delectarà el públic assistent amb l’espectacle Toca Bemoll, al Teatre Auditori del Camp de Mart. Una actuació que va exhaurir les entrades en poques hores i que és tot un repte per a la banda.

S’aproxima el dia. Assajos i més assajos per deixar-ho tot apamat i que surti perfecte, junt amb les ganes de tornar a actuar i sentir el caliu del públic. Ingredients que poden fer de l’actuació el còctel perfecte. I és que, tal com ens tenen acostumats, Tocabemolls no volen deixar a ningú indiferent.

La xaranga tarragonina ofereix aquest dimecres un espectacle propi al Camp de Mart

Deu anys d’història no es compleixen cada dia. I per aquest motiu no es volien perdre Santa Tecla, després d’un any complicat i la poca participació en l’edició del 2020, a causa de les restriccions sanitàries. “Ens vam quedar una mica orfes i enguany vam pensar com podíem millorar i fer gaudir de les festes als tarragonins i tarragonines”, explica el percussionista de la banda, Jordi Anglès. Així, actuaran amb l’espectacle Toca Bemoll el dia 15 i en el vermut de Barraques el 23 de setembre.

Toca Bemoll ens trobarem amb una proposta que inclou una part teatralitzada. A Jordi Anglès i a la banda els agrada definir el que es veurà al Camp de Mart com un “espectacle no només musical, sinó també teatral”. L’actuació la faran conjuntament amb la companyia local (H)Istrionis Teatre i pretén “repassar els èxits musicals més diferents i innovadors de la banda” a través d’un programa de ràdio, així com fer “un viatge per les festes de Santa Tecla i la participació de la xaranga Tocabemolls”.

Entrades exhaurides en menys de tres hores

Crida l’atenció, de forma positiva, que una xaranga tingui la capacitat d’omplir en poques hores un dels recintes artístics més grans de la ciutat. Ells mateixos es mostren “sorpresos de la resposta que hem tingut”. Anglès argumenta que “alguns dels membres esperàvem vendre totes les localitats, però no ens passava pel cap fer-ho en menys de tres hores”.

Toca Bemoll arriba per Santa Tecla amb el precedent d’èxit de l’any passat, quan la xaranga va participar en l’espectacle El cara a cara: música vs. festa? de la Banda Unió Musical de Tarragona. Jordi Anglès considera que la fórmula “va ser un èxit” i que ambdues bandes “en van sortir molt reforçades”. Mostra d’això és que els espectacles de les dues entitats s’han omplert en menys d’un dia. “Si fa uns anys hi penses, no t’ho imagines pas”, comenta somrient.

D’altra banda, la proposta per participar a les Barraques de Tarragona va ser il·lusionant ja que “mai havíem col·laborat amb ells”. Els va semblar d’allò més interessant la idea del vermut del dia 23 de setembre i, un cop més, les entrades van vendre’s en molt poc temps. Tot i això, el percussionista explica l’actuació de Barraques serà “purament musical, junt amb l’espectacle habitual que fem”.

Actuació de Tocabemolls a l’espectacle del cara a cara amb la Banda Unió Musical. Foto: cedida.

La pandèmia de la COVID-19 ha afectat de ple a Tocabemolls. Les restriccions del Departament de Salut van impedir que actuessin en molt de temps. Les primeres interpretacions posteriors al confinament de 2020 van ser a principis d’agost i per Santa Tecla. Malgrat tot, Anglès comenta que “vam actuar molt poc” i que aquest darrer any “hem recuperat una mica la dinàmica i hem ofert més espectacles”. “Aquest 2021 ha estat millor, però lluny del que és habitual en nosaltres”, lamenta.

El Concurs Estatal de Xarangues de 2018

Parlar de Tocabemolls significa fer-ho d’una de les millors xarangues de l’Estat espanyol. La banda tarragonina va aconseguir el 2018 el primer premi al Concurs Estatal de Xarangues, al poble d’Escucha (Terol). Una fita que els va servir per reconèixer “mesos de treball i esforç” i que també va significar l’obertura de noves portes. Sense oblidar-se d’on provenen: “Hem volgut mantenir d’on venim i el que ens ha portat a diversos èxits durant tots aquests anys”. Així, doncs, han intentat mantenir en gran part “les actuacions tradicionals”.

Li preguntem al Jordi com definiria Tocabemolls. No s’ho pensa dues vegades i rebla: “Som una formació de música de carrer que ha evolucionat al llarg dels anys fins a convertir-se en un espectacle”. El punt àlgid de canvi en la banda arriba, precisament, durant l’any 2018, quan preparaven la participació a Escucha. Va ser llavors quan la xaranga dona un tomb i introdueix el fet “d’interactuar amb la gent i les coreografies”. Així les coses, i davant d’un gran èxit”, van optar “per mantenir aquesta fórmula”. “No som una xaranga de tota la vida”, expressa.

Espectacles de collita pròpia

Tocabemolls es va estrenar l’any 2011 gràcies a una col·laboració amb els capgrossos de Torreforta. La gran majoria de música formen part en aquell moment de la Banda Unió Musical de Tarragona. A partir d’aquella primera actuació, opten per participar de l’apartat musical amb els gegants del barri tarragoní i sorgeix la idea de posar un nom a la banda. No és fins a les festes de Sant Roc d’aquell any que, arran d’escoltar una peça amb molts bemolls, es bategen. Jordi Anglès explica que el nom també té el seu toc d’humor en relació amb l’expressió “tocar els bemolls”.

En definitiva, Tocabemolls és actualment una formació de 12 joves d’entre 18 i 35 anys amb ganes de fer música de carrer i que la gaudeixin els assistents. I ho tenen clar: “El concepte d’interactuar amb el públic i engrescar-lo ens agrada molt i forma part de la nostra essència”. Una tasca que sembla senzilla, però que en ocasions no ho és tant. S’aconsegueix amb empatia, esforç i ganes, entre d’altres. Tres adjectius que s’inclouen dins el vocabulari de la formació tarragonina. De fet, Jordi Anglès remarca que “tots els arranjaments i la part de l’espectacle són propis i estan creats per membres de la xaranga”. “Som un espectacle fet 100% de producció pròpia”, exclama orgullós el percussionista.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here